Babaváró hitel szabályok 2024 - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Babaváró hitel szabályok 2024

Babaváró hitel szabályok 2024
2024.03.02. szombat
128 megtekintés
128

Az új év mindig változásokat hoz magával, és 2024 sem kivétel, különösen a babaváró hitel szabályainak terén. Január 1-jétől számos módosítás lépett érvénybe az államilag garantált, kamattámogatott kölcsön vonatkozásában, melynek célja az ifjú családok anyagi terheit enyhíteni és a gyermekvállalási kedvet növelni.

Legfontosabb változások

A felvehető hitel maximális összege a korábbi 10 millió forintról 11 millióra növekedett. Ennyit lehet igényelni a babaváró hitelből, ami további segítséget nyújthat a fiatal családoknak a költségek fedezésében.

A korábbi 41 éves felső határt drasztikusan lejjebb szállították 30 évre. Ez azt jelenti, hogy a hitelfelvevő női tagja maximum 30 éves lehet, így jogosult a hitelre. Kivételt képez azoknak az eseteknek a kis száma, amikor a feleség még idén eléri a 12 hetes várandósságot.

Mi is az a babaváró hitel?

A babaváró egy olyan állami támogatású, kamattámogatott kölcsön, melyet azok a házaspárok igényelhetnek, akik vállalnak legalább egy gyermeket az elkövetkezendő öt évben. Ez a hitel lehetőséget ad a családoknak arra, hogy anyagi segítséget kapjanak a gyermekvállaláshoz kapcsolódó kiadások fedezésére.

A gyermek hitelfelvételt követő 5 éven belüli megszületése esetén jár a futamidő végéig a kamatmentesség, ha ez nem történik meg az 5. év után személyi kölcsönné alakul át a hitel, az addig igénybe vett kamattámogatást pedig a határidő lejárta után 120 napon belül vissza kell fizetni.

A babaváró kölcsön sajátossága még, hogy két új gyermek érkezése esetén az aktuális tartozás 30%-ban, három új gyermek érkezése esetén 100%-ban állami támogatássá alakul át, vagyis a tartozást részben vagy egészben elengedik. Előny még, hogy a törlesztés az első két új gyermek érkezése esetén 3-3 évre szüneteltethető, a futamidő ennyivel hosszabb lesz. A babaváró hitel feltételeit a 44/2019. Korm. rendeletben határozta meg a kormány.

A babaváró kölcsön továbbra is egy fontos eszköz marad azoknak a családoknak, akik gyermeket terveznek. Az új szabályok érdemben könnyítik a hitel igénylését és növelik annak összegét, ezáltal még vonzóbbá téve az ifjú párok számára. A hitel igénylése előtt körültekintően tájékozódjanak a részletekről és feltételekről, hogy a legjobb döntést hozhassák meg családjuk jövője szempontjából.

Kik vehetik fel a babaváró hitelt?

A hitel igénybevételének feltételei pontosan meghatározottak. Csak házaspárok jogosultak a hitel felvételére, és a fentebb említett kornál nem lehet idősebb a feleség. Egy további fontos feltétel, hogy mindkét házastársnak köztartozásmentesnek kell lennie, vagyis nem lehet több mint 5000 forintos köztartozásuk.

Mindemellett mindkét félnek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie. Ezenkívül legalább az egyik félnek be kell mutatnia egy hároméves TB-jogviszonyt vagy felsőoktatási tanulmányokat igazoló dokumentumot. Fontos megjegyezni, hogy a TB-jogviszonyban legfeljebb 30 napos megszakítás lehet.

Az érintett felek házasságának számára vonatkozó szabályokat 2020 júniusa óta feloldották, tehát nem fontos, hogy hányadik házasságukban élnek. A várandósságot korábban egy várandósgondozási könyvvel lehetett igazolni, de a legfrissebb szabályok értelmében most már a kezelőorvos által kiállított dokumentumot kell bemutatni.

Mekkora összegű és milyen futamidejű lehet a babaváró kölcsön?

A 2024. január 1-jei változásoknak köszönhetően a babaváró hitel összege tovább nőtt, jelenleg legfeljebb 11 millió forint lehet. A futamideje viszont változatlanul maximum 20 év maradt. A valóságban felvehető hitelösszeget a bankok által végzett hitelbírálat határozza meg, amelyben az adósok jövedelme is szerepet játszik.

Mekkora a hitel kamata és törlesztőrészlete?

A babaváró hitel kamattámogatott és (amennyiben a gyermek 5 éven belül megszületik) a futamidő végéig kamatmentes. A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 51 ezer forint lehet, amely 2023 végéig 50 ezer forint volt. A kamat mértéke 0%, ami az állami kamattámogatásnak köszönhető. Például, egy 11 millió forintos és 20 éves hitel esetén az induló törlesztőrészlet a 0,5%-os tőkearányos állami garanciadíjjal együtt mintegy 50 ezer forint lesz.

Mire használható fel a babaváró kölcsön?

A kölcsön szabad felhasználású, tehát bármire felhasználható, például lakásvásárlásra, felújításra, hitelkiváltásra vagy akár autóvásárlásra is. A hitelintézetek ugyanakkor némi korlátozást tehetnek erre vonatkozóan, például előírhatják a lakáscélú felhasználást. Általában nem szükséges igazolni a hitelcél konkrét jellegét.

A bankok egy része elvárja, hogy a hitelfelvevő a jövedelmét az általuk vezetett számlára érkeztesse, de vannak kivételek is, és néhány bank különleges ajánlatokkal és egyszeri jóváírásokkal is kedvez az ügyfeleinek. A bankválasztás során ezeket a tényezőket is érdemes megvizsgálni.

Hogyan alakul át támogatássá a hitel?

A hitel különlegessége, hogy a gyermekvállalásra ösztönző támogatássá alakul át a második és harmadik gyermek érkezése esetén.

Második új gyermek érkezése

Amennyiben a második új gyermek érkezik a hitelszerződés aláírását követően, az állam 30%-át elengedi a fennálló tartozásnak, feltéve, hogy a gyermek érkezését 180 napon belül bejelentik. Ezáltal a hátralévő tartozás mérséklődik, ami jelentős anyagi teherkönnyítést jelenthet a családok számára.

Harmadik új gyermek érkezése

Ha a hitelszerződés aláírását követően egy harmadik új gyermek érkezik, az állam 100%-ban elengedi a fennálló tartozást, és a hitelszerződés megszűnik. Ez azt jelenti, hogy a család mentesül az összes visszafizetési kötelezettségtől, ami jelentős anyagi segítséget nyújthat a gyermeknevelés költségeinek fedezésében.

Elősegíti a gyermekvállalást

A babaváró hitel egy olyan államilag garantált és kamattámogatott lehetőség, amely támogatja a gyermekvállalási kedvet, és különleges feltételekkel rendelkezik a hitelfelvételhez jogosult házaspárok számára. Ezek a változások azt mutatják, hogy a kormány kívánatosnak tartja támogatni a fiatal házaspárokat a gyermekvállalásban, és ezáltal fontos eszköz lehet a családalapítás elősegítésében.

Ezek a támogatási intézkedések jelentősen hozzájárulnak a családok anyagi biztonságához és a gyermekvállalás ösztönzéséhez, így elősegítve a családalapítást és a gyermeknevelést. A babaváró hitel rendszere így komplex támogatási rendszert kínál a fiatal házaspároknak, hogy könnyebben tervezhessék és finanszírozhassák család létszámának növekedését.



Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58215 megtekintés
58215
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21564 megtekintés
21564
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17962 megtekintés
17962
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9830 megtekintés
9830
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9617 megtekintés
9617
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9560 megtekintés
9560
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal