Már láthatóan ereszt az ingatlanlufi 2022 őszén - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Már láthatóan ereszt az ingatlanlufi 2022 őszén

Már láthatóan ereszt az ingatlanlufi 2022 őszén
2022.10.24. hétfő
1343 megtekintés
1343

Az ingatlanpiacon a 2015-ös éve eleje óta tapasztalható szárnyalás úgy tűnik, most véget ért. A covid, majd az Orosz-ukrán háború hatására kialakult áremelkedés, kamatemelés és az energia jelentős drágulása úgy tűnik, kiszúrta az ingatlanlufit. A változások már jól láthatóak az ingatlanpiaci statisztikákon. Több megyeszékhelyen is megállt az árak emelkedése és az ingatlan keresők is elég visszafogottan keresgélnek.

Ingatlan keresések száma 2021-ben és 2022-ben

Minden évben január hónapban keresnek a legtöbben ingatlant . Ez így volt 2021-ben és 2022-ben is. Viszont a két évben nagyon különbözően alakult az ingatlan kereslet.

Ingatlan keresések száma 2021-ben és 2022-ben

A 2021-es évben október 22-ig többnyire egyenletesen csökkent az ingatlan keresések száma, míg 2022-ben nyár elején és nyár végén is megugrott az ingatlan kereslet több hétre is.

A 2022-es nyár végi nagyobb érdeklődésnek az energia drágulás bejelentése vetett hirtelen véget. Szeptember első 3 hetében jelentős visszaesést tapasztalhattak a keresletben az ingatlan értékesítők. Az ingatlanok iránti érdeklődés 20-25%-al esett vissza nagyon rövid idő alatt.

Ingatlan kereslet különbségei megyénként

Természetesen az ingatlan keresletben is jelentős különbségek vannak az országon belül. Az alábbi ábrán 2022 október első 3 hetének ingatlan keresési különbségei láthatók.

Ingatlan kereslet különbségei megyénként

A kereslet Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legmagasabb. Pest megyében és Nógrád megyében is sokan keresgéltek ingatlant (96%). Somogy megyében is magas volt az ingatlanok iránti érdeklődés (90%). Budapesten jelentősen visszaesett az ingatlan keresések száma (76%).

A legkisebb érdeklődést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatták az emberek az ingatlanok iránt (41%). Nagyon kevesen keresgéltek ingatlant Baranya megyében és Komárom-Esztergom megyében is.

Használt lakások árváltozása 2022-ben

A legtöbb megyeszékhelyen és Budapesten 2022-ben is tovább drágultak a lakások. Augusztusban és szeptemberben viszont több megyeszékhelyen is megállt az áremelkedés, vagy még csökkenni is kezdett a használt lakások átlag négyzetméterára. Az ingatlan kereslet csökkenése miatt az eladók kénytelenek egyre többet engedni a kínálati árból.

Már a megyeszékhelyek 60%-ánál megállt az áremelkedés, vagy csökkenni kezdett a használt lakások átlagos négyzetméterára. A budapesti lakáspiacon szeptemberben csak pár száz forinttal emelkedett az átlagos négyzetméterár az augusztushoz képes.

Budapest használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

A használt debreceni lakások átlagára augusztushoz képest már 2500 forinttal csökkent négyzetméterenként.

Debrecen használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

Az Egerben hirdetett lakások átlag négyzetméterára már több, mint 3000 forinttal csökkent.

Eger használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

A használt győri lakások négyzetméteréért 5000 forinttal kértek kevesebbet szeptemberben az augusztushoz képest.

Győr használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

A kaposvári lakáspiacon az átlagár már júliusban elért a csúcsra (515000 Ft/m2). Augusztusban és szeptemberben már számottevőbb csökkenés volt tapasztalható az árakban. Szeptemberben már 18000 forinttal olcsóbb volt a négyzetméterár, ami egy átlagos 50 négyzetméteres lakásnál már közel egymilliós csökkenést jelent.

Kaposvár használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

A használt pécsi lakások átlag ára már április óta egy szinten mozog. Apróbb kilengések tapasztalhatóak csak (631000-636000 Ft/m2).

Pécs használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

A salgótarjáni lakáspiacon idén júniusban volt a legmagasabb az átlagár (263000 Ft/m2), ami augusztusra 254000 forintra csökkent vissza, viszont szeptemberben megint egy kis emelkedés volt tapasztalható.

Salgótarján használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

A használt szegedi lakások négyzetméterára is csökkent 2000 forinttal augusztushoz képest, ami a szegedi eladó lakások átlagárához képest nem túl számottevő csökkenés, de ha a tendencia folytatódik, akkor már jelentősebb árcsökkenés is lehet az eredménye.

Szeged használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

A szekszárdi lakáspiacon Pécshez hasonlóan már hónapok óta stagnál a használt lakások átlagára. Szeptemberben májushoz képest még mindig 3000 forinttal magasabb volt az átlagár, mint májusban.

Szekszárd használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

A használt tatabányai lakások ára júniusban volt a lemagasabb, majd augusztusig folyamatosan csökkent pár ezer forinttal. Szeptemberben ismét egy kis áremelkedés volt tapasztalható.

Tatabánya használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

Veszprém lakásainak az ára érdekesen alakul. Áprilisban 766000 forint fölé emelkedett a négyzetméterár, ami egyik hónapban emelkedett kicsit, majd visszacsökkent ugyanarra a szintre.

Veszprém használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

A megyeszékhelyek 40%-ánál az áremelkedés még kitartott szeptemberben is. Ilyen például békéscsabai lakáspiac, ahol augusztushoz képest is meredeken emelkedett (16000 forinttal) a használt lakások átlagára.

Békéscsaba használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

A kecskeméti lakások piacán az augusztusi csökkenés után szeptemberben újra áremelkedés volt látható. 607000-ről közel 625000-re emelkedett a négyzetméterár.

Kecskemét használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

A miskolci lakások piacán is kitart még az áremelkedés, de Kecskeméthez képest sokkal szolidabb mértékben, csak 3000 forinttal kértek többet a lakások négyzetméteréért, mint augusztusban.

Miskolc használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

A nyíregyházi lakások ára folyamatosan és egyenletesen emelkedett. Minden hónapban 10-12000 forinttal emelkedtek a négyzetméterárak.

Nyíregyháza használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

Székesfehérvár lakáspiacán nyáron már úgy tűnt, hogy megállt az áremelkedés, de szeptemberben megint pár ezressel többet kértek az eladók a lakások négyzetméteréért.

Székesfehérvár használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

Szolnok lakáspiacán Nyíregyházához hasonlóan egyenletes áremelkedés látható. Havonta 6-10000 forinttal kerülnek többe a lakások négyzetméterenként.

Szolnok használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

A szombathelyi lakások piacán is töretlen az áremelkedés. A megyeszékhelyen havonta 6-8000 forinttal kérnek többet az eladók a lakások négyzetméteréért.

Szombathely használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

A használt zalaegerszegi lakások esetében is hasonlóan alakulnak az átlagos négyzetméterárak, mint Szombathely lakáspiacán. A két megyeszékhely árai is hasonlóak, csak pár tízezer forint a különbség négyzetméterenként.

Zalaegerszeg használt lakásainak átlag négyzetméterára 2022-ben

A magas inflációt figyelembe véve azt lehet mondani, hogy a reál árak emelkedése már minden megyeszékhelyen megállt. Sok helyen már jelentős csökkenést is tapasztalhatnak a használt lakást keresők.

Várhatóan a kisebb és az energiatakarékos házak és lakások ára tovább fog emelkedni, míg a kevésbé korszerűek ára jelentősebben csökkenni fog, vagy csak kismértékben fog emelkedni az infláció miatt. Gyors áresés valószínűleg nem fog bekövetkezni az ingatlanpiacon.

Ha esetleg Te is keresel új családi fészket, akkor nézd meg az eladó házakat, vagy az eladó lakásokat a megveszLAK-on. Ha pedig eladásban is gondolkozol akkor magánszemélyként ingyenesen feladhatod az ingatlan hirdetésed akár 20 fotóval.



Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58239 megtekintés
58239
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21604 megtekintés
21604
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
18107 megtekintés
18107
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9896 megtekintés
9896
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9666 megtekintés
9666
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9599 megtekintés
9599
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal