Haszonélvezeti jog - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Haszonélvezeti jog

Haszonélvezeti jog
2023.09.13. szerda
793 megtekintés
793

Az ingatlanok haszonélvezeti joga olyan jogi eszköz, amelyet sokan nem ismernek, pedig rendkívül hasznos lehetőséget kínál, de lehetnek buktatói is. Ebben a cikkben igyekszünk átfogó képet adni a haszonélvezeti jogról. Megtudhatod többek közt azt, hogy hogyan kell számolni a haszonélvezet értékét, eladható-e az ingatlan, örökölhető-e, vagy átruházható-e a haszonélvezeti jog.

Mi az a haszonélvezeti jog

A haszonélvezeti jog a személyes szolgalmak egy fajtája, olyan jogviszony, melynél fogva a haszonélvezet jogosultja, a haszonélvező a más tulajdonában álló ingatlant birtokolhatja, használhatja és hasznait szedheti, de a jogviszony megszűnése után az ingatlan a tulajdonos teljes tulajdonába kerül.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Haszonélvező

A haszonélvezeti jog személyes jellege miatt a haszonélvezet mindig egy név szerint meghatározott személy javára szól, ehhez a személyhez van kötve. Korlátlan vagy örök időkre haszonélvezet nem létesíthető, az csak meghatározott időre, de legfeljebb a haszonélvező élete végéig állhat fenn.

Haszonélvezeti jog értéke

A haszonélvezeti jog értékének kiszámításáról az 1990. évi XCIII. illetéktörvény 72. §-a rendelkezik, ám jó tudni, hogy ez csupán iránymutató, amelytől megegyezés szerint el lehet térni.

A számítás kiindulási alapja a vagyoni értékű jog egy évi értéke, ami egyenlő a vagyoni értékű joggal terhelt ingatlan (terhekkel nem csökkentett) forgalmi értékének egyhuszad részével. Kiszámítása nagyon egyszerű. Az ingatlan piaci értékét kell megszorozni 0,05-el. Például egy 20 milliós piaci értékű ingatlan esetében a haszonélvezeti jog egyévi értéke 1 millió forint.

A haszonélvezeti jog értékének a kiszámításához az egyévi értéket kell megszorozni a haszonélvezet hosszának az éveivel, melyről a törvény rendelkezései az irányadóak.

A határozott időre szóló haszonélvezeti jog értéke főszabály szerint az egyévi érték és az évek szorzata, vagyis, hogy hány évre alapították a haszonélvezeti jogot. Ez az érték azonban nem haladhatja meg az egyévi érték hússzorosát. A fenti példából kiindulva, ha 30 évre jegyzik be a haszonélvezeti jogot, akkor 1 millió * 20, vagyis 20 millió lesz a haszonélvezeti jog értéke.

A bizonytalan időre terjedő vagyoni értékű jog esetében a haszonélvezeti jog értéke az egy évi érték ötszöröse.

Holtig tartó haszonélvezeti jog értéke

Ha a vagyoni értékű jog valamely személy életének, vagy özvegységének idejére terjed, annak értékét a haszonélvező életkorához képest a következő módon kell megállapítani. Amennyiben a haszonélvező:

  • 25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10-szerese,
  • 25-50 éves, az egyévi érték 8-szorosa,
  • 51-65 éves, az egyévi érték 6-szorosa,
  • 65 évnél idősebb, az egyévi érték 4-szerese.

A fenti példából kiindulva, ha az egyévi érték 1 millió forint és a haszonélvező 55 éves, akkor a haszonélvezeti jog értéke 1 millió * 6, vagyis 6 millió forint lesz.

Haszonélvezeti jog értéke több haszonélvező esetében

Gyakorlati eset, amikor a szülők úgy vásárolnak lakást a gyerekük számára, hogy saját maguknak haszonélvezetet alapítanak rajta. Ebben az esetben a haszonélvezeti jog értéke

  • amennyiben a korábban elhunyt személy halálával szűnik meg, akkor a legidősebb,
  • ha pedig a később elhunytéval, akkor a legfiatalabb életkorát kell alapul venni az érték megállapításánál

A fenti példából kiindulva, ha az egyévi érték 1 millió forint, az apa 53 éves, az anya 49 éves és a haszonélvezet a később elhunytéval szűnik meg, akkor a haszonélvezeti jog értéke 1 millió * 8, vagyis 8 millió forint lesz.

Haszonélvezeti jog törlése

A haszonélvezeti jog törléséhez nem elegendő a szerződés lejárta (pl. a haszonélvező halála). A törlést az ingatlan nyilvántartásban is kezdeményezni kell. A törlést legtöbbször a tulajdonos szokta kezdeményezni például egy halotti anyakönyvi kivonat, vagy egy a haszonélvezeti jog megszűnését igazoló közokirat birtokában.

Haszonélvezeti jog megváltása

A haszonélvezeti jog nem képezheti adásvétel tárgyát, ugyanakkor megváltható az egyévi értékből és az időtartamból kalkulált összeggel, vagyis a haszonélvezeti jog értékével. Vannak olyan speciális esetek, ilyen például az özvegyi jog által keletkeztetett haszonélvezet, ami csak akkor váltható meg, ha azt a haszonélvező, vagyis az özvegy kifejezetten kéri.

Haszonélvezeti jog öröklése

Nézzük a haszonélvezeti jog öröklését egy példán keresztül. Adott egy ház, amiben egy házaspár él. Az ingatlan a férfi gyerekének a tulajdonában van és a férfi nevére haszonélvezeti jog van bejegyezve. Mi történik, ha a férfi meghal? A felesége örökölni fogja a haszonélvezeti jogot? A válasz egyértelműen nem. A haszonélvezeti jog személyhez kötött és nem örökölhető, így a feleség ingatlanhoz kapcsolódó jogai megszűnnek és egyéb megállapodás esetén el kell hagyja az ingatlant.

Haszonélvezeti jog átruházása

A haszonélvezeti jog személyes jellege miatt a haszonélvezet mindig egy név szerint meghatározott személy javára szól, így azt közvetlenül átruházni nem lehet. Amennyiben a haszonélvező szeretné átruházni a haszonélvezeti jogot, akkor az úgy történhet, hogy a tulajdonos beleegyezésével a haszonélvező haszonélvezeti jogát törlik és egy új haszonélvezeti jogot jegyeznek be a másik haszonélvező nevére.

Haszonélvezeti jog megtámadása

Ahogyan a vagyoni jogok általában, úgy a haszonélvezeti jog is vitatható és megtámadható, ha például a haszonélvező nem fizeti az ingatlan fenntartásának költségeit, vagy szándékosan kárt okoz az ingatlanban, vagy ha a haszonélvező szeretné pénzre váltani a haszonélvezetet.

Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan eladása

Gyakran találkozhatunk olyan ingatlannal, amelyet haszonélvezeti jog terhel. Meg szabad venni az ilyet? Megvehető egyáltalán?

Főszabály szerint akkor is fennmarad a haszonélvezeti jog, ha a tulajdonos az ingatlant eladja. A haszonélvezetet az eladás nem módosítja és a haszonélvezőnek sem kell aláírnia (és beleegyeznie) az adásvételi szerződést. Az eladás során azonban a forgalmi értéket csökkentik a haszonélvezet értékével. Például, ha van egy 100 milliós ingatlan, aminek van egy 25 év alatti haszonélvezője, akkor csak 50 millióért lehet eladni (haszonélvezet értéke: 100 millió * 0,05 * 10 év)

Arra is van lehetőség, hogy az ingatlan eladásával egyidejűleg a haszonélvezeti jog megszüntetésre kerüljön. Ehhez azonban szükséges a haszonélvező hozzájárulása és az adásvételi szerződést is alá kell írnia. Ebben az esetben abszolút nincs hatással az eladási árra a haszonélvezeti jog, hiszen a haszonélvező lemond jogairól.

A haszonélvező kirakhatja a tulajdonost?

A válasz egyértelműen igen. A haszonélvezeti jognak éppen az a lényege, hogy valaki a más tulajdonában lévő dolgot birtokolhatja, használhatja és hasznait szedheti. A tulajdonos csak a haszonélvező engedélyével lakhat az ingatlanban, illetve akkor, ha a haszonélvező elköltözik az ingatlanból és így nem gyakorolja a haszonélvezeti jogot (de ezzel a haszonélvezeti jog nem szűnik meg).

Konklúzió

A haszonélvezeti jog egy jó lehetőség, amitől nem kell félni, csak a szabályokkal érdemes tisztában lenni.

Ha esetleg Te is keresel új családi fészket, akkor nézd meg az eladó házakat, vagy az eladó lakásokat a megveszLAK-on. Természetesen eladó nyaralókat és eladó telkeket is találsz, ha éppen arra van szükséged. Egyik legnépszerűbb oldal a megveszLAK-on az eladó budapesti lakásokat listázó oldal. Ha pedig eladásban is gondolkozol akkor magánszemélyként ingyenesen feladhatod az ingatlan hirdetésed akár 20 fotóval.



Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58215 megtekintés
58215
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21564 megtekintés
21564
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17961 megtekintés
17961
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9829 megtekintés
9829
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9617 megtekintés
9617
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9560 megtekintés
9560
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal