Mit kell tudni, ha Kádár-kockát vennél - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Mit kell tudni, ha Kádár-kockát vennél

2023.08.30. szerda
3255 megtekintés
3255

A szocialista családi házépítés két nagy korszakra tagolható: a háború után, egészen az 1970-es évek végéig tartó időszak a „Kádár-kockának” csúfolt kockaházak kora, majd az 1980-as és 90-es évek az óriásházak kora. Ebben a cikkben a Kádár-kocka történetén, szerkezetén és alaprajzán kívül mutatunk egy példát arra is, hogy hogyan lehet egy Kádár-kockából luxusházat varázsolni.

Kádár-kocka

A kockaházak eredete az 1930-as évekre nyúlik vissza. Már abban az időben készültek típustervek állami megrendelésre tisztviselőtelepek létesítéséhez. A feladat: olcsó, a hazai építési hagyományokon alapuló városias épületek tervezése volt. A tervezők a kúriákat, a középréteg hagyományos családi lakóházait vették alapul. Mivel a leggazdaságosabb a kocka alaprajz, ezért ikres beépítéssel két kockaházat építettek össze, majd a legolcsóbban kialakítható kontyolt, esetleg Manzard-tetővel fedték. Így a két egybeépített ház tömege adott ki egy kis kúria jellegű épületet.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

A háború után a vidéki (főleg falusi) lakosság az egyenlőség jegyében szintén ilyen kúriaszerű „városi” házakra vágyott. Mivel falusi környezetben az ikresítés nem terjedt el, a lakosság tömegével kezdte építeni a kocka alakú „félkúriákat”. A módosabbak Manzard-tetővel, a szegényebbek sátortetővel. Ennek a mozgalomnak kedvezett, hogy a hagyományos tornácos házakat, mint a feudális múlt képviselőit nagyon lenézték, ráadásul a tanácsok közel négyzet alakú telkeket osztottak, amelyek egyébként sem voltak alkalmasak hosszúházak építésére.

A helyzetet tovább súlyosbította, hogy a terveket szakmailag képzetlen technikusok, népfőiskolás tervezők készítették, akik megrendelői igény szerint minden költséges építészeti elemet levettek az eredeti típustervről, és nem is törekedtek igényes épületek tervezésére. Az alaprajzi kialakítással sem sokat foglalkoztak: az utca felé két nagy szoba készült, az udvari oldalon valahogy elhelyezték a konyhát és a fürdőt, néha még egy szobát. Így készült a teljesen puritán, gazdaságosan megépíthető kockaház, melyre legfeljebb a kivitelező kőműves tett fel néhány csempét díszítésül, ha éppen kapott valahol.

Az állam később észbe kapott és új típusterveket készíttetett. Ekkorra azonban már olyan divatossá váltak a kockaházak, hogy az új típustervekből is csak ezeket fogadta el a közvélemény.

Az állam eleinte minden eszközzel próbálta visszaszorítani a családi házépítéseket. Az embereket a jobban ellenőrizhető társasházakba, lakótelepekre próbálta terelni. Így aztán a saját családi ház, a divatos kockaház a szabadság kifejezője, státusszimbólum lett.

Építőanyagok, szerkezetek

Az állam egyik eszköze a magánépítkezések visszaszorítására a hagyományos építőanyagok gyártásának visszafejlesztése, a nagyüzemi technológiák előtérbe helyezése volt. Így a magánépítkezések kínkeservesen, állandó anyaghiánytól sújtva haladtak. Ráadásul csak néhány kisszövetkezet foglalkozott családi házépítéssel, így a házak többsége csak a hétvégeken épült. Egy-egy ház felépítése az anyagiakon túl a fenti problémák miatt is hatalmas erőfeszítést követelt.

A korai épületek között még találunk néhány vályogtéglából, háborús törmelékből épült lakóházat is, de a többség tégla vagy beton sávalapon 38 cm kisméretű tégla, később ikersejt tégla falazattal készült. Az 1970-es években jelent meg a B30 falazóblokk. Az épületek többsége fafödémes, a jól ismert sátortetővel. A külső nyílászárók kapcsolt gerébtokos szerkezetek, nagyon tipikusak a háromszárnyú ablakok. A melegburkolat parkett, a hidegburkolat műkő, később kerámia volt. A falakat általában festették, nagyon divatos volt a hengerelt minta.

A korai épületekben cserépkályhás fűtés volt, majd megjelentek a különböző kazánok: szilárd tüzelésű és olajkazánok radiátoros fűtéssel. Később a gázhálózat kiépülésével terjedtek el a gázfűtéses rendszerek.

Kádár kocka mérete

A Kádár-kocka jellemzően négyzetes alaprajzú, általánosságban 100 négyzetméter körüli alapterülettel bíró, zömmel földszintes ház.

Kádár kocka alaprajz

A Kádár kockáknál méretben és formában is nagy eltérések figyelhetők meg, ráadásul létezik belőlük téglalap és L alakú is. Belső elrendezésüket tekintve nagyon sok Kádár-kockánál a központi közlekedő melletti 2+1 szoba, konyha és vizes helyiség található.

Kádár-kocka alaprajz

Ha kockaházat vennél

Ma a kockaházakat éppúgy lenézzük, mint elődeink a parasztházakat. Egy adott korszak, életérzés kifejezői. Eljárt felettük az idő. Ráadásul nagyon egyszerű, rossz minőségű anyagokból készültek (nem mind), a mai kívánalmaknak messze nem felelnek meg. Ha nem felújított a ház, akkor leginkább a jó elhelyezkedés miatt érdemes megvenni.

Kádár kocka felújítása

Egy felújítatlan kádárkocka teljes körű felújítása, alapos átépítése akár meg is közelítheti egy új épület építési költségeit. Az alapozást az új előírásoknak megfelelően meg kell erősíteni, a falakat hőszigetelni kell. Az ácsszerkezet megérett egy alapos felújításra, ha nem akarjuk látni a sátortetőt, akár cserére is. A nyílászárók, burkolatok mára elavultak.

Egy kockaház jó alap egy nagyfelújításra, jelentős átépítésre. Ha úgy érezzük, korszerűsítés után akár eredeti állapotban is megtarthatjuk, hátha egyszer újra divatba jön, ahogy a tornácos házak is reneszánszukat élik.

Kádár-kocka tervrajz

A Kádár kockák eredeti alaprajzát érdemes megváltoztatni, hogy sokkal modernebb és élhetőbb családiházat kapjunk. A fenti alaprajzhoz képest a közfalak mozgatásával és a vizes helységek átköltöztetésével sokkal korszerűbb lett az elrendezés:

Kádár-kocka tervrajz

Felújított kádár kocka

Íme egy jó példa, hogy mi mindent ki lehet hozni egy régi Kádár kockából. A Bujdos család Debrecenben vett egy 70-es években épült Kádár kockát. Az eredeti ház 80 négyzetméteres volt, amihez 135 négyzetmétert építettek hozzá: egy nappali-étkezőt, egy szobát, egy tárolót és egy garázst. A Kádár-kocka átalakításáról további képek a @kockahazbolotthon címen nézhetők meg.

Kádár-kocka felújításKádár-kocka felújítás alaprajzaKádár-kocka felújítás nappaliKádár-kocka felújítás konyha

Ha esetleg Te is keresel új családi fészket, akkor nézd meg az eladó házakat, vagy az eladó lakásokat a megveszLAK-on. Természetesen eladó nyaralókat és eladó telkeket is találsz, ha éppen arra van szükséged. Egyik legnépszerűbb oldal a megveszLAK-on az eladó budapesti lakásokat listázó oldal. Ha pedig eladásban is gondolkozol akkor magánszemélyként ingyenesen feladhatod az ingatlan hirdetésed akár 20 fotóval.



Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58215 megtekintés
58215
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21564 megtekintés
21564
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17962 megtekintés
17962
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9830 megtekintés
9830
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9617 megtekintés
9617
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9560 megtekintés
9560
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal