Szilikát tégla - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Szilikát tégla

szilikát tégla
2023.08.21. hétfő
6805 megtekintés
6805

Az építőipar folyamatosan keresi az új és fejlett építőanyagokat, amelyek kombinálják az erőt, a könnyűséget és az energiahatékonyságot. Tényleg veszélyes a szilikát tégla? Mi a különbség a gázszilikát és a gázbeton között? Meg szabad venni szilikátból épült házat? Ezekre és sok más hasonló kérdésre kaphatsz választ ebből a cikkből.

Szilikát

A szilikátok szilikátiont tartalmazó vegyületek. A földkéreg anyagának durván 75%-át szilikátásványok (szilikát anion alapú ásványok) alkotják. Ezek az ásványok a szilícium és oxigén elemekből álló szilícium-dioxid (SiO2) struktúrában rendeződnek el, és a különböző változatok lehetővé teszik a különféle kövek, ásványok és anyagok kialakulását.

Gázszilikát

A vasgyártás és a bányászati termelés során keletkezett melléktermékeket széles körben alkalmazták építőanyagként vagy építőanyag adalékként. A gázszilikát főként Észak-Magyarországon volt divatos falazóelem.

A gázszilikát főként mészből vagy cementből és valamilyen adalékanyagból készül, amihez alumínium pasztát és vizet kevernek. Amikor az alumínium reakcióba lép a vízzel, hidrogéngáz képződik, aminek köszönhetően pórusok, üregek keletkeznek a betonban.

Gázszilikát tégla, gázbeton, vagy pórusbeton

A gázbeton a gázszilikát másik neve. A magyar gázbeton-gyárak termékei voltak a Mátra és a Borsod építőelemcsalád. A gyárak közül a leghíresebb a 1963-1998 között működő kazincbarcikai üzem volt, amely a helyi erőmű salakjából állított elő szürke színű gázbetont.

Ma már egyedül az 1985-ben létesült gyöngyösvisontai betongyár működik. Az üzem 1990 óta kizárólag homokalapú, fehér színű pórusbeton termékeket gyárt. Ezeket hívják gázbetonnak is, azonban nem azonosak a régi típusú gázszilikáttal. A hazai társadalomban rosszul csengő gázbeton helyett német mintára főként pórusbetonnak nevezik.

Jelenleg is nagy népszerűségnek örvendő Ytong is pórusbeton. Főbb alapanyagai a kvarchomok, a mész, a cement és a víz. Az Ytong gyártási folyamata az európai uniós irányelveknek megfelelően energiatakarékos, és környezetbarát.

Gázszilikát előnyei

A gázszilikát nem véletlenül terjedt el. Az egyik legnagyobb előnye, hogy olcsó, mivel olcsó alapanyagokból készül.

A gázszilikát tégla nagyon könnyű és nagyon könnyű megmunkálni, ami lehetővé teszi a gyorsabb építési folyamatot.

A gázszilikát tégla jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami fontos előny a fenntartható építészetben. Az apró levegőüregek a szerkezetben hatékonyan csökkentik a hővezetést, így az épületek jobb hőszigetelést kapnak nem csak télen, hanem nyáron is.

A jó hőszigetelésen kívül kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik, valamint a tűzállósága is nagyon jó.

Gázszilikát hátrányai

A nyomószilárdsága nem túl jó, ezért adódtak szerkezeti hibák, repedések a gázszilikátból épült falaknál. A gázszilikát nagy vízfelvételre és páratartásra képes, viszont a nedvességet nehezen adja le, ezért a használatánál rendkívül fontos a vízszigetelése és a páraáteresztő vakolat használata.

Veszélyes a szilikát tégla?

A régi szilikát téglákat a vasgyártás és a bányászat melléktermékének (salak anyag) a felhasználásával készítették. A szilikát falak sugárzásáról terjednek mendemondák. Egyes esetekben előfordult, hogy radon sugárzást tudtak mérni, de a radon felezési ideje nagyon gyors, úgyhogy már nem okoz valós veszélyforrást.

A modern pórusbeton téglákat (Ytong) már más anyagokból készítik, így ezeknél fel sem merül a kérdés.

A gázszilikát téglából épült házak tartóssága felveszi a versenyt megfelelő kivitelezés esetén a kerámia téglából épült házakkal.

Szilikát ház szigetelése

A szilikát blokk hő és hangszigetelése nagyon jó, de a jelen kor követelményeinek már önmagában nem tud megfelelni, ezért mindenképp javasolt egy legalább 10cm-es EPS hőszigetelést rárakni. A 13cm-es hőszigeteléssel már a 2015 óta érvényes, legújabb energetikai követelménynek (0,24 W/m2K) is meg fog felelni a szilikát fal szigetelése.

Szilikát fal utólagos külső hőszigetelése esetén fokozottan érdemes odafigyelni arra, hogy belülről jól szellőző (nem vízzáró) festékkel legyen kifestve a ház.

Gázszilikát ház vásárlása

Ház vásárláskor érdemes körültekintően eljárni, ami még fokozottabban érvényes a gázszilikátból épült házak esetében. Egy jól megépített szilikát ház hosszú távon is jó befektetés lehet. Vásárlás előtt mindenképpen érdemes szakemberekkel megnézetni a házat.

Régebben épült szilikát házak esetén (és a vevő megnyugtatására) érdemes lehet sugárzás mérést végeztetni. Amire mindenképp szükség van, az egy statikus szakvélemény és egy építész véleménye (megfelelő vízzárás, penészesedés) a házról.

Ha esetleg Te is keresel új családi fészket és nem kifejezetten csak gázszilikát házban gondolkozol, akkor nézd meg az eladó házakat, vagy az eladó lakásokat a megveszLAK-on. Természetesen eladó nyaralókat és eladó telkeket is találsz, ha éppen arra van szükséged. Ha pedig eladásban is gondolkozol akkor magánszemélyként ingyenesen feladhatod az ingatlan hirdetésed akár 20 fotóval.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58239 megtekintés
58239
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21602 megtekintés
21602
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
18103 megtekintés
18103
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9895 megtekintés
9895
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9666 megtekintés
9666
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9598 megtekintés
9598
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal