15 tipp, hogy ne legyen bukta az ingatlan vásárlás - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

15 tipp, hogy ne legyen bukta az ingatlan vásárlás

ingatlan lakáshitel
2020.02.16. vasárnap
1331 megtekintés
1331

Sokan több időt szánnak egy nappali bútor kiválasztására, mint az akár több tízmillió forintos kiadást jelentő otthonuk kiválasztására pedig a nem kellően előkészített döntés hosszú távon nem csak anyagi veszteséget okozhat. Az is könnyen megtörténhet, hogy a befektetésed nem térül meg, vagy egyáltalán nem fogod jól érezni magad az új otthonodban. Akár álmaid otthonát keresed, akár befektetési szándékkal vágsz bele az ingatlan vásárlásba fontos, hogy alaposan megfontold a döntést. Ebben próbálok segíteni most Neked, hogy ne legyen bukta a lakásvásárlás.

1. Ami mindennél fontosabb egy lakás vásárlásnál

Járj el mindig körültekintően, nehogy csőbe húzzanak a csalók. Az álközjegyzős csalás is egy nagyon csúnya átverés, ahol egyre kifinomultabb módszereket használnak. A gyanúsan olcsó ingatlanokat jobb, ha messziről elkerülöd. Azokkal se foglakozz, amiket nem tudnak megmutatni foglalózás vagy a vételár elutalása előtt. Soha ne dönts hirtelen és ne fizess foglalót, vagy vételárat látatlanba.

2. A legfontosabb igények összegyűjtése

Szedd össze, hogy melyek azok a legfontosabb szempontok (ár, elhelyezkedés, szobák száma, méret, szintek száma, lakás vagy ház, stb.), amelyeknek a leendő otthonodnak meg kell felelnie. Érdemes a listát le is írni és fontossági sorrendbe rendezni. Sok ingatlan vásárlásnál esik meg, hogy egyik-másik igényből le kell adni, de a többségnek mindenképp feleljen meg, különben hamar megbánás lesz a vásárlásból.

3. Ne sajnáld az időd a kiválasztásra

A megfelelő ingatlan megtalálása általában elég időigényes elfoglaltság. Néha több hónapig nézegetni kell a hirdetéseket az ingatlan hirdetési oldalakon, mint pl. a megveszLAK.hu, hogy rátaláljunk a potenciális ingatlanra és ez még csak fél siker. Szerencsésebb esetben a hirdetésekhez vannak jó képek is, amik segítenek a választásban.

Ha úgy érzed, hogy megtaláltad a hirdetések között a számodra megfelelőt, akkor érdemes a lakást minél előbb megnézni. Lehetőleg ne csak egyszer nézd meg a kiválasztott lakást. Számtalan egyéb tényező mellett fontos kérdés a zaj és hogy mennyire világos a lakás ezért érdemes különböző napszakokban, nemcsak hétvégén, hanem hétköznap is megnézni a lakást.

4. Jegyzetelj

Ha sok ingatlant nézel meg, akkor lehet, hogy a tízedik után már összefolyik minden, ezért érdemes már az elejétől kezdve lejegyzetelni, hogy mi tetszett, mi nem, és milyen teendők akadnak a megnézett ingatlannal.

5. Nézd meg az ingatlan környezetét is

A környék vizsgálatakor figyelj az ingatlan megközelíthetőségére autóval és tömegközlekedéssel (télen is megközelíthető?). Nézz utána hol van buszmegálló, mennyire van kiépülve az infrastruktúra, milyen közel vannak üzletek, posta, iskola, óvoda, orvosi rendelő, játszótér, stb. Érdemes még figyelni arra is, hogy milyen a parkolási lehetőség. A szomszédság is fontos tényező. Beszélgess az emberekkel, hogy jobban megismerd a környéket, így könnyebben kiderülhetnek negatívumok is. Érdemes azt is megtudni, hogy várható-e valamilyen nagyobb építkezés a környéken vagy akár a szomszédban, ami kellemetlenné teheti a lakhatást később.

6. Ne csak a jelenre gondolj

Érdemes alaposan átgondold, hogy a kiválasztott ingatlan több év múlva is jó lesz-e Neked és a családodnak. Ne csak három-négy évre tervezz a lakással, mert a gyakori ingatlan csere többnyire inkább ráfizetéssel jár, mint haszonnal.

7. Telek, kert, kerítés

Nézd meg, hogy milyen állapotban van a kerítés, milyen gondozott a kert, kell-e parkosítani, locsoló rendszert telepíteni. Ezek közül talán a kerítés pótlása a legnagyobb kiadás (több millióra is rúghat). Az öntöző rendszer telepítés se olcsó mulatság.

8. Mikor épült és mikor lett felújítva?

Fontos információ az ingatlanról, hogy mikor épült és milyen anyagokból. Van amikor ez elég egyértelmű (pl. panel lakás) és sokszor a hirdetésekbe is beleírják, de ha nem, akkor kérdezz rá. Ne felejtsd el megkérdezni azt is, hogy milyen felújítási és hozzáépítési munkálatok folytak az ingatlanon (és mikor), ha az eladó magától ezt nem mondja el.

9. Alaposan vizsgáld meg az ingatlan állapotát

Első látásra, főleg laikusként szépnek és jónak tűnhet a kinézett ingatlan, de figyeljünk oda alaposan a részletekre és az esetleges árulkodó jelekre. Általánosságban elmondható, hogy érdemes vinni magaddal szakembert, aki könnyebben észreveszi a hibákat, így sok későbbi problémától óvhatod meg magadat és a pénztárcádat. A szakértő esetleg mindjárt meg is tudja becsülni a várható költségeket a felújítással kapcsolatban.

Friss festés

A friss festés lehet, hogy csak esztétikai okból történt (maszatos, koszos falak), vagy esetleg hibákat próbál elfedni, mint pl. a penészedés.

Penészedés

Alaposan nézd meg a szobák sarkait, a nyílászárók mellett és a lábazatnál falat. Ezek azok a területek, ahol jellemzőbben előfordulnak hőhidak, ami a magasabb páratartalommal együtt penészgombák megtelepedésének adhat helyet.

Vizesedés

A falak vizesedése egy olyan probléma, amit nem szabad félvállról venni, mert nemcsak az épület állaga roncsolódik, hanem az egészségünk is. Ilyenkor dobja le újra és újra a festéket, csempét a fal, ami a pénztárcát is jobban megterheli. A hiányzó vízszigetelés pótlása sokszor megoldható, de nagyon sokba kerül.

Repedések a falon

Kisebb repedésektől nem kell megijedni, mert lehet simán egy kis vakolat hiba. Vastagabb és/vagy hosszabb repedések már problémásak, mert a ház süllyedésére utalhatnak. Ilyenkor mindenképp nézessük meg statikussal a házat.

A tető állapota

Mindenképp kérdezz rá, hogy mikor került fel a jelenlegi tetőfedés a házra, ugyanis egy tető cseréje sok millió forintba kerül. Vedd szemügyre a tetőt kívülről és ha lehet, akkor a padlásról is. Keress elvetemedéseket és hiányzó cserepeket meg beázásokat.

Ellenőrizd az ablakok állapotát

Ha nem új építésű az ingatlan, akkor nézd meg az ablakok állapotát is külön-külön. Érdemes kipróbálni is őket, hogy jól nyílnak és záródnak-e. Az ablakok cseréje is tetemes összeg.

Vezetékek állapota

A vízvezetékek és a villanyvezetékek állapotát nehéz ellenőrizni. Próbálgasd ki a kapcsolókat, lámpákat, vízcsapokat. Mindenképp nézd meg a villanyórát. Alumínium vezetékek és régi biztosítékok egy lehetséges vezeték cserét vetíthet előre. A vízvezetékek cseréje már nagyobb probléma. Nem jó jel, ha a csapból rozsdás víz folyik.

Burkolatok állapota

A festéssel ellentétben a csempék és járólapok cseréje már komolyabb anyagi megterheléssel jár és sok kellemetlenséggel. Nézd meg alaposan a fürdőszobát, mert annak a felújítása már jóval drágább.

Fűtés rendszer vizsgálata

Nyáron nem lehet rendesen ellenőrizni a fűtés működését ezért alaposan kérdezd ki az eladót. Elég kellemetlen tud lenni, ha tél elején kiderül, hogy nem működik a fűtés, vagy egyes részei nem működnek, ami különösen problémás padlófűtés esetén.

10. Lift, erkély, terasz

Ha lakást keresel és az a 4. emeletnél magasabban van, akkor már lényeges lehet a lift megléte. Elég kellemetlen nagy szatyrokkal vagy babakocsival feljutni a lakásba, ha nincs lift.
Az erkély egy pozitív tulajdonsága egy lakásnak és az esetleges csinosítása se túl drága, de azért érdemes alaposabban szemügyre venni.
Ha családi házban gondolkozol, akkor meg a teraszt érdemes alaposabban szemügyre venned. Fontos lehet a tájolás. Lehetőleg legyen elzárva a kíváncsi szemek elől. Az is egy plusz pont, ha van tető is a terasz felett. Pláne, ha az jó állapotú.

11. Földszint, vagy legfelsőbb szint

Földszinti lakásnál fokozott probléma a biztonság és a házat esetleg körülvevő magasabb növényzet miatt a benapozás hiánya.
Tetőtéri lakásnál viszont a túl sok napsütés okozhat melegedési problémát, ezért külön kérdezz rá a hőszigetelésre. Külön probléma még, hogy a liftek se mennek fel a tetőtérig, plusz az ablakoknak is nagyon jó állapotban kell lenniük, nehogy beázás legyen.

12. Az ingatlan árvizsgálata

Az ingatlan árából következtethetsz arra, hogy jó helyen áll-e a kiszemelt ingatlan. A környező eladó ingatlanok átlagárából érdemes kiindulni. Figyelj a gyanús alulárazásra, mely csalást, vagy esetleges komolyabb hibákat sejtethet. Természetesen olyan is előfordul, hogy az eladónak sürgős az értékesítés és ezért árulja olcsóbban a lakást. Ha azért olcsóbb, mert sok mindent fel kell újítani, akkor szakemberrel becsültessük fel, hogy mennyibe fog kerülni a felújítás.

13. A tulajdoni lap vizsgálatát ki ne hagyd

Ha az ingatlan megfelelőnek tűnik, akkor mindenképpen ellenőrizni kell a tulajdoni lapot. Ilyenkor az is kideríthető jó esetben, hogy milyen idős az ingatlan.
A tulajdoni lap I. része az ingatlan adatait tartalmazza. Itt az esetleges széljegyekre (ideiglenes bejegyzés) is figyelj. Itt ellenőrizd le az ingatlan paramétereit. Ha például egy szobányi eltérés is mutatkozik a négyzetméterben, akkor lehet, hogy egy helyiséget utólag építettek hozzá a házhoz bejelentés és engedélyeztetés nélkül.
A II. rész az ingatlan tulajdonosainak nevét, személyes adatait tartalmazza.
A III. rész tartalmazza az ingatlanon fennálló egyéb jogokat, mint például haszonélvezeti jog, különböző szolgalmi jogok, elő- és visszavásárlási, valamint vételi jog, tartási és életjáradéki jog, jelzálogjog vagy végrehajtási jog fennállását.
Az ingatlan akkor tehermentes, ha a III. résznél az alábbi olvasható: „BEJEGYZÉST NEM TARTALMAZ”.
A tulajdoni lapot már Te is lekérheted a földhivatal online rendszerén keresztül, ha rendelkezel Ügyfélkapu-regisztrációval. Magánszemélyek számára évente két lekérdezés ingyenes.

14. Plusz tennivalók társasházi lakás esetében

Társasház esetében nézz rá az alapító okiratra. Ezután keresd meg a közös képviselőt és kérdezd ki, hogy van-e tartozása a társasháznak, terveznek-e nagyobb felújítást, mennyi a közös költség, van-e bármi probléma az épülettel.

15. A rezsi és a közművesítés

Minden ingatlannál kérdezz rá a rezsiköltségekre. A legjobb az, ha meg is nézel egy nem túl régi víz-villany-gázszámlát. Az esetleges díjhátralékot az átíratáskor rendeznie kell az eladónak.
A rezsi mellett a közművesítést (villany, víz, gáz, csatorna, internet) is tisztáznod kell. Kellemetlen utólag rájönni, hogy se csatorna se gáz vagy internet, vagy csak nagyon drágán tudod bevezettetni.

A sikeres választás után…

Vételi szándéknyilatkozat

Amennyiben mindent rendben találtál és tetszik az ingatlan és az árban is megegyeztetek, akkor mindenképp írásban is erősítsd meg a vételi szándékod. A vételi szándéknyilatkozattal tudod biztosítani, hogy az ingatlan ne kerüljön más vevő tulajdonába.

Ingatlanjogi ügyvéd

Fontos, hogy válassz magadnak egy jó ingatlanügyi ügyvédet, aki segít akár már a kiválasztásnál és az ügylet levezénylésénél. Érdemes olyan ügyvédet választani, akit vagy személyesen ismersz már, vagy megbízható forrásból tudod, hogy profi.

Foglaló

A foglaló védi az eladót is és Téged is, ha az adásvétel meghiúsulna. Amennyiben az eladó fél miatt hiúsul meg az adásvétel, akkor neki a foglaló kétszeresét kell visszafizetnie Neked, ha viszont miattad hiúsul meg a vásárlás, akkor a foglalót az eladó megtarthatja.

Illeték, adók, stb.

Az ingatlan árán felül számos olyan költség van, amivel számolnod kell. Ezek a teljesség igénye nélkül a következők lehetnek:

  • Az ingatlanügynök díja (1,75-5%)
  • Ügyvédi díj (0,5-1,5%)
  • Ingatlan illeték
  • Energetikai tanúsítvány
  • Hitel, közjegyző, földhivatali díjak

Ha tudtam segíteni Neked, vagy tetszett a cikk, akkor támogasd egy megosztással, hogy másnak is segíthessek. Ha megosztod a weboldaladon a cikk linkjét, azt külön köszönöm.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58215 megtekintés
58215
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21557 megtekintés
21557
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17937 megtekintés
17937
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9815 megtekintés
9815
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9613 megtekintés
9613
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9551 megtekintés
9551
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal