Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház

Ház, vagy lakás?
2021.10.26. kedd
9763 megtekintés
9763

Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról, az előnyeikről és hátrányaikról, valamint az árukról.

Tégla építésű ház

A téglaépítésnek kétségtelenül nagy hagyománya van Magyarországon. Az eladó házak és az új építések java ilyen technológiával készült. Ide sorolhatók még a vályogházak és a vegyes falazatú házak is, bár ezekből új építésű házat már nem építenek.

Tégla építés előnyei

A mai üreges, jó hőszigetelő képességű égetett kerámia falazóblokkokkal nagyon jó hőtechnikai tulajdonságok érhetők el, ráadásul a teherbíró és hőszigetelő képesség esetükben megfelelő hőtároló tömeggel is párosul. Nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy a tégla hanggátló és páratechnikai tulajdonságai is kiválóak.

A régebbi, kevésbé korszerű téglából felépített házak modern polisztirol, vagy vakolható kőzetgyapot hőszigeteléssel a legújabb hőtechnikai követelményeknek megfelelő állapotra hozhatók, amivel akár passzív ház szintet is el lehet érni.

Tégla építés hátrányai

A téglából való építkezésnek hátulütői is vannak. Munka- és így időigényes folyamat az építése, mivel ki kell várni a technológia megkövetelte száradási időt, ami a teljes munkafolyamatot nézve 1-2 hónappal is megnövelheti a kivitelezési időt ráadásul évszakhoz, időjáráshoz is kötött az építkezés.

A viszonylagos drágaság és az időigényesség a legnagyobb hátránya a téglaház építésnek. Ezt ki lehet küszöbölni egy jó szerkezeti állapotú (megfelelően vízszigetelt) használt téglaház vásárlásával és felújításával.

Téglaház ára

A téglaházak árában elég nagy szórás van az országon belül, de általánosságban azt lehet mondani, hogy egy korszerű családi ház felépítésének átlagos költsége 2021-ben kb. nettó 400-500 ezer forint/m2.

Mobilház

A mobilházat gyakran összekeverik a konténerházzal, azonban vannak fontos különbségek a kettő között. A mobilházat teljes egészében a gyártó készíti el, és kész állapotban szállítja le a telepítési helyre, vagy telekre. Mobilházakat elsősorban nyaralóként érdemes telepíteni, de akár hosszútávú tartózkodásra is alkalmasak.

mobilház

A mobilház felépítménynek számít: az alapja egy vasváz, ami szendvicsszerkezetet tart. A külső fala alumínium, a belső fal pedig műanyag vagy farostlemez, a két réteg között pedig faszerkezetet találunk. A mobilházak kialakítása nem stabil, az alapanyagoknak, burkolatoknak alkalmazkodniuk kell a szállíthatósági feltételekhez. A mobilházat az instabil szerkezet miatt nem lehet lekövezni és a falak festése sem javasolt.

Mobilház előnyei

Magyarországon is egyre többen választják ezt a megoldást számtalan előnye miatt. Lássuk hát ezeket.

  • Olcsó. A mobilházak mellett szóló első és legfontosabb érv az olcsó ár.
  • Nem kell összeszerelni. A másik legnagyobb előnye az, hogy gyorsan elkészül, főleg egy tégla építésű házzal szemben ugyanis egy darabban érkezik, nem kell külön a helyszínen összeszerelni. A megrendeléstől számítva néhány héten belül birtokba vehető kulcsrakész állapotban.
  • Könnyen szállítható. Harmadik legnagyobb előnye, hogy mozgatható: tehát kiválóan alkalmas azoknak, akiknek bizonyos időközönként változtatniuk kell a lakóhelyükön. A mobilházak közül sokat eleve kerékkel szerelnek fel, így még szállítóeszköz se kell a költöztetéséhez.

Mobilház hátrányai

A mobilházaknak viszont sajnos több hátránya is van, amik miatt jó, ha az ember alaposan átgondolja, mielőtt mobilház vásárlásra adná a fejét.

  • Nem fogadják el fedezetnek. A pénzintézetek a mobilházat egyik hitelfelvételnél sem fogadják el fedezetként, ezért sem CSOK-ot, sem lakáshitelt nem tudunk rá felvenni.
  • Nehezen biztosítható. Amennyiben mobilházunkat biztosítani szeretnénk, az sem lesz könnyű feladat, mivel nagyon nehezen lehet olyan biztosítócéget találni, aki vállalja egy mobilház biztosítását. Tapasztalatok szerint volt, aki csak lakókocsi biztosítást tudott rá kötni.
  • Nem a legszebb. A mobilházak sajnos nem is túl szépek. A szerkezeti kialakításuk nem stabil, ezért csak bizonyos típusú burkolattal lehet őket ellátni, mert a padló mozog, reped, elválik.

Mobilház ára

A mobilházak mérete erősen korlátozott. Többségében csak 30 négyzetméter körüliek, de lehet már kapni 57 négyzetméterest is. A legtöbben azért választják a mobilházat, mert sokkal kedvezőbb áron hozzá lehet jutni, mint egy nyaralóhoz. A mobilházak szerkezete, összeállítása hasonló, de az alapanyagok minősége és a berendezés jócskán befolyásolja az árakat. A legolcsóbb használt mobilházak kicsivel több, mint 2 milliótól elérhetőek, míg egy vadonatúj téliesített, négy évszakos, kétszobás mobilház 22 millióba is kerülhet.

Konténerház

A konténerházakat eleinte csak ideiglenes megoldásként alkalmazták például építkezéseken irodaként, vagy szerszám tárolóként, később azonban rájöttek, hogy állandó otthont is ki lehet belőle építeni. A konténerház alapját szállítmányozási vagy irodakonténerek adják.

konténerház

A konténereket 1,5 mm vastagságú hideg acéllemezekből állítják össze és alapból nem hőszigeteltek, ezért a hideg-meleg időjárás váltakozásával szemben önmagukban nem nyújtanak védelmet.

Konténerházak előnyei

  • Gyors kivitelezés. Egy konténerház elkészítése, továbbá a végleges helyen történő összeállítása nem vesz igénybe 1-2 hétnél több időt.
  • Masszív szerkezet. Az ilyen típusú házaknál mindig odafigyelnek a megfelelő stabilitásra és a masszív felépítésre ezért a konténerekből több szintes ház is összeállítható.
  • Nagyobb méret. Konténerből sokkal nagyobb házakat lehet építeni, mint amekkorák a mobilházak (max. 30-50m2).
  • Kedvező ár. A négyzetméterára jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos házaké és a fűtése és karbantartása se emészt fel horribilis összegeket.
  • Mobilitás. A konténerházak darabjai külön-külön viszonylag könnyen szállítható és költöztethető.
  • Megújuló technológia. A konténerházat nem lehetetlen akár teljes mértékben természetes nyersanyagokból felépíteni. Ráadásul a világon rengeteg kihasználatlan konténer található, amiket fel lehet használni egy új konténerház építésekor.

Konténerházak hátrányai

  • Szigetelés. A konténerházak alapból nem feltétlenül rendelkeznek külön szigeteléssel. Ilyen esetben mindenképpen érdemes egy külön szigetelő réteggel felruházni a házat a téli hidegek ellen.
  • Melegedés. Nyáron, a belső tér nagyon könnyen felmelegszik, így a nem kívánt hőség elkerülése érdekében a külső hőszigetelésen kívül egy klíma beszereltetése szinte elkerülhetetlen.
  • Engedélyköteles. A telepítéséhez rendelkezni kell építési engedéllyel, ha ezt a tulajdonos egész évben lakhatási célokra szeretné használni.

Konténerház ára

A konténerházak egyre növekvő népszerűségének fő oka a kedvező áruk. Minden konténerház más. Ebből adódóan az áruk is eltérő. Minden attól függ, hogy milyen elvárásaik vannak a konténerházat illetően. Általánosságban elmondható, hogy a konténerházak ára nagyjából a fele a hagyományos házaknak, vagyis 200-300 ezer forint/m2 körül mozog.

Könnyűszerkezetes ház, készház

A könnyűszerkezetes ház, másnéven készház sok mindenben eltér a mobilháztól és a konténerháztól. A könnyűszerkezetes készházak ránézésre nem különböznek a hagyományos házaktól. A könnyűszerkezetes házépítésnél a helyszínen már csak szerelési munkákat kell elvégezni.

könnyűszerkezetes ház, készház

A könnyűszerkezetes házaknál az alapot ugyanúgy vasbeton technológiával készítik el, mint a téglaházaknál, csak kisebb súly teherbírására méretezik, így az alapozás nem jelent számottevő különbséget a hagyományos házakhoz képest.

A legtöbb esetben a falakat alkotó panelek fából készülnek. Ezek minden esetben olyan faanyagok, melyek megfelelő kezelést kapnak és így teljes keresztmetszetükben, nagynyomáson védőszerrel telítettekké válnak.

Napjainkban a panelek készítésénél a favázat a sokkal korszerűbb fémvázra kezdik lecserélni. Az acélszerkezet a faszerkezettel szemben számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, mint például könnyebb, hosszabb élettartamú, nagyobb a teherbírása és rendkívül földrengésálló.

A vázszerkezetre, ami 16 ill. 20 cm vastagság között mozog, belülről többnyire gipszkarton v gipszrost lemezt szerelnek, párazáró fóliával. A kiváló hőszigetelést a vázszerkezetbe elhelyezett hőszigetelés biztosítja. A fal panelre kívülről gipszrost, vagy osb panel, valamint a megrendelő igényeinek megfelelő (5-10 cm) vastagságú szigetelés és nemes vakolat, vagy egyéb burkolat kerül.

Könnyűszerkezetes házak, készházak előnyei

A készházak építtetése nem véletlenül egyre népszerűbb, mivel rengeteg előnye van a hagyományos házakhoz képest.

  • Gyors kivitelezés. Akár 2 hónap alatt kulcsrakész állapotba hozható egy készház konstrukció.
  • Klasszikus megjelenés. Megjelenését tekintve nem tér el a hagyományos szerkezetű házaktól. A tetőnél is éppúgy választhatjuk az égetett kerámia tetőcserepet vagy a betoncserepet is, mint egy téglaháznál.
  • Energiahatékony. A könnyűszerkezetes házak, készházak kiváló hőszigetelési tulajdonságúak, így jóval kedvezőbb fűtés költségük van, mint egy átlagos téglaháznak.
  • Időjárástól független építés. Mivel előre gyártott elemekből szerelik össze a helyszínen, ezért mostohább időjárási körülmények között is felépíthetőek.
  • Elképzeléshez igazítható forma. Teljesen egyedi igények alapján is elkészíthető, de számos típusterv közül is lehet választani. Emellett a modern technológiából adódóan olyan formák is kialakíthatók, melyek téglaépületnél nagyon sokba kerülnének.
  • Környezetbarát. A hagyományos építkezéssel szemben a könnyűszerkezetes megoldásoknál jóval kevesebb a sitt, a hulladék és a kárba veszett anyag, építési törmelék pedig egyáltalán nincs is.

Könnyűszerkezetes házak, készházak hátrányai

Természetesen a készházaknak is van hátránya, különben mindenki csak készházakban lakna a világon.

  • Profi kivitelezést igényel. Az elkészült ház minőségét nagyban befolyásolja a mesteremberek munkájának színvonala, ezért a hagyományos házaknál jobban figyelni kell a profi kiviteleztetésre.
  • Minőségi alapanyag érzékeny. A beépített faanyag minősége nagyban befolyásolja a készház élettartamát és állékonyságát.
  • faanyag védelme. Faszerkezetes épületeknél kiemelten fontos szempont a faanyag védelme kártevők és tűz ellen egyaránt.
  • Hőtéroló kapacitás hiánya. A hőtároló kapacitás hiánya télen előnyt jelent, mivel a falakat nem kell felmelegíteni, de nyáron nagy hátrány, hogy a falak a benti hűvösebb időt sem tartják meg, tehát megfelelő árnyékolástechnika híján hamarabb átmelegszik a könnyűszerkezetes ház. Megfelelő tájolással, eresz túlnyúlással, árnyékolókkal és klímaberendezésekkel elérhető a kellemes nyári hőérzet egy könnyűszerkezetes házban is.

Könnyűszerkezetes ház, készház ára

A könnyűszerkezetes házak árában is nagy szórást lehet tapasztalni. Általánosságban megállapítható, hogy a könnyűszerkezetes házak valamivel olcsóbban jönnek ki, mint a hagyományos házak. Fa szerkezetű könnyűszerkezetes házak 250-300 ezer forint körül mozognak négyzetméterenként, míg a fém szerkezetűek 340-380 ezer forint közötti ársávban érhetők el.

Rönkház, gerendaház

A természet szerelmeseinek, vagy akik kedvelik a romantikus hangulatú erdei házikókat, vagy csak szeretik, ha sok fa veszi körül őket, azoknak a jó választás gerendaház, vagy rönkház.

Rönkház vagy gerendaház?

A rönkház és gerendaház közötti különbség igen könnyen megállapítható, mivel a rönkház kör keresztmetszetű rönkökből készül, míg a gerendaház szögletes alakú gerendákból épül.

A rönk minden esetben tartalmazza a fa belét, összeépítés után ereszkedik, felülete megrepedhet, sokkal tradicionálisabb, mint a gerendaház így a magyar ízlésvilághoz jobban illik.

rönkház

A gerenda általában több rétegből ragasztott, ezért kevésbé mozog, felületi repedések valószínűsége minimális, a rönkhöz képest 15-20%-kal drágább.

gerendaház

 

Rönkház, gerendaház előnyei

  • Kiváló szigetelés. A fa kiváló hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal bír, ezért a 25-30 cm vastag tömör fa falazattal nagyon kedvező energetikai értékeket érhetünk el.
  • Tökéletes páratartalom. A rönkház és gerendaház klímája optimálisan alakul hála a ténynek, hogy a túl sok párát a fa magába tudja szívni, míg, ha túlszáraz a levegő, a falakból megfelelő mennyiségű párát juttat a levegőbe a fal.
  • Földrengésállóbb. A szerkezetük jóval ellenállóbb a földrengésnek, mint a tégla- vagy kőházaké.
  • Gyorsabb kivitelezés. A rönkházak és gerendaházak építése gyors kivitelezést tesz lehetővé (2-5 hónap), és nem függ az időjárástól.
  • Van hőtároló tömeg. A rönkházak és gerendaházak előnye a többi könnyűszerkezetes házzal szemben, hogy a falnak nagy a hőtároló kapacitása, tehát a téli kedvező fűtési költségek mellett a nyári hónapokban sem melegszik túl a ház.

Rönkház, gerendaház hátrányai

  • Nehezebben értékesíthető. A hazai ingatlanpiacon a rönkházak megítélése nem túl jó, és ez a tény az újra értékesíthetőségét nehezíti meg jelentősen.
  • Gyakoribb gondozást igényel. A fa gondozást, odafigyelést, védelmet igényel, kb. 5 évente utógondozási feladataink lesznek, ha a minőségét, állagát meg akarjuk óvni.
  • Minőségigényes. Ha nem megfelelően szárított, kiváló minőségű faanyag kerül beépítésre, a házon repedések, vetemedések, hézagok jelennek meg, illetve a különböző kártevők, gombák is könnyben megtelepednek benne, ezért különösen oda kell figyelni a faanyag és a munka minőségére.

Rönkház, gerendaház ára

Egy rönkház vagy gerendaház ára sok mindentől függ, de általánosságban elmondhatjuk, hogy 360.000-530.000 Ft körül alakul négyzetméterenként, kulcsrakész kivitelben.

3D nyomtatott ház

A házépítés legfiatalabb technikája a 3D beton nyomtatás. A 3D nyomtatás már jó két évtizede elérhető technológia, de a házak építésénél nem tudták használni 2012 előtt, mert nem volt hozzá megfelelő beton. Az áttörést a geopolimer beton feltalálása jelentette. A nyomtatott beton nyomószilárdsága kétszerese a napjainkban használt födém beton szilárdságának és a kötési ideje rendkívül rövid.

3D nyomtatott ház

Egy robot a nap 24 órájában képes dolgozni és így napi 150 m2 falfelületet képes elkészíteni 5 mm-es pontossággal, vagyis egy hagyományos családi ház pár nap alatt elkészíthető. A 3D nyomtatással készült ház elkészítéséhez kevesebb szakember szükséges, mint a hagyományos építkezés esetében.

A nyomtatott házak jellemzően üreges falazattal készülnek, az üregek pedig zártcellás purhabbal, vagy természetes szigetelő anyagokkal is kitölthetők, ennek köszönhetően pedig az ilyen épületek a passzívház-követelményeket is teljesíteni tudják.

A 3D nyomtatott családi ház falai lehetnek íves, vagy akár csavart falak is, így a tervezők és megrendelők fantáziája végre valóban szabadon szárnyalhat. A nyomtatók rugalmas felhasználásának remek példája egy nemrég megjelent mintaprojekt, amely bizonyítja, hogy ma már biológiailag lebomló és hulladék anyagokból is nyomtathatunk házat.

Végül egy remek videó arról, hogy hogyan készül a 3D nyomtatott ház:

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58205 megtekintés
58205
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21542 megtekintés
21542
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17852 megtekintés
17852
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9763 megtekintés
9763
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9600 megtekintés
9600
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9536 megtekintés
9536
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal