Albérlet keresés - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Albérlet keresés

Albérlet keresés
2022.09.05. hétfő
1133 megtekintés
1133

Az albérlet keresés bár egyszerűnek tűnik, nem mindig olyan egyszerű, ahogy azt sokan gondolják, de ha előre felkészülsz és alaposan átgondolod a lehetőségeid és a céljaid, akkor sokkal egyszerűbb lesz eligazodni a kiadó ingatlanok sűrűjében. Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot az albérlet keresőknek.

Időben kezdj el keresni

Természetesen a megveszLAK.hu is az albérlet kereső oldalak közé tartozik. Érdemes az albérlet keresést időben elkezdeni, hogy ne kelljen kapkodva dönteni és leszerződni egy rosszabb albérletre csak azért, mert sürgős. Inkább kezdd el a keresést két héttel korábban. Augusztusban, a tanév kezdete előtt rengeteg egyetemista keres új albérletet, így elképzelhető, hogy nem találjuk meg időben a számunkra ideális lakást, ezért ebben az időszakban lehet, hogy még egy héttel korábban érdemes nekiállni a keresésnek. Ha szorít az idő, akkor keresgélj az azonnal költözhető albérletek között a megveszLAK-on.

Az egyik legfontosabb, hogy hol van az albérlet

Fontos paramétere az albérletnek, hogy milyen messze van az iskolától vagy munkahelytől, ahova nap, mint nap be kell járnod. Érdemes még figyelni arra is, hogy jól megközelíthető helyen legyen, jó legyen a tömegközlekedés (ha azzal jársz), jó legyen a közbiztonság. Úgy ahogy ingatlan vásárlásánál, az albérlet keresésnél is jó, ha megnézed személyesen, hogy mennyire forgalmas és zajos a környék.

A megveszLAK-on nem csak egyszerűen egy települést, vagy egy kerületet választhatsz, hanem ki tudod terjeszteni a keresés körét 10-100 kilóméterrel is, így kereséskor nem vagy egy konkrét településhez, vagy kerülethez kötve.

Olcsó albérlet

A megfelelő elhelyezkedésnél is sokkal fontosabb tud lenni az albérlet ára. Aki olcsó albérletet akar találni, annak sokszor kompromisszumot kell kötni az albérlet elhelyezkedésében. Számold ki előre, mi az az összeg, amennyit a bérleti díjra és az egyéb járulékos költségekre tudsz költeni és eszerint keress albérletet.

A 2022 szeptember 1-től bevezetett kedvezményes rezsi határok nem csak ingatlan vásárláskor (nagyon sokan kezdtek el mostanában energiatakarékos házak és lakások keresésébe), hanem albérlet esetében is nagyon fontossá váltak ezért érdemes alaposan utána járni az albérlet fenntartási költségeinek is, amik a legtöbb esetben hozzáadódnak az albérleti díjhoz, kivéve, ha egy fix összegben állapodtok meg a főbérlővel.

Kaució

A kaució egy olyan biztosíték, amelyet akkor kell kifizess, amikor az ingatlant bérbe veszed. Ezt a biztosítékot minden esetben ki kell fizesd a bérbeadó számára. A kaució biztosítja a bérbeadót arról, hogy fizetési elmaradás, vagy károkozás esetén ne érje anyagi veszteség.

A kaució összege általában 1-3 hónap közé esik (a legtöbb albérletnél 3 hónap), de nagyon értékes ingatlan (vagy berendezés) esetén a kaució értéke magasabb is lehet. A kaució összege a bérlés lejártakor visszajár, amennyiben minden sértetlen és minden tartozás be lett fizetve.

Kaució nélkül albérlet

A kaució nélküli albérlet ritka, mint a fehér holló, de azért lehet találni egyet-egyet. A kaució a legtöbb esetben 2-3 hónap bérleti díjnak megfelelő összeg szokott lenni, de szerencsés esetben ki lehet fogni olyan főbérlőt, aki a megszorult albérlőktől csak egy havi kauciót kér, vagy még azt se.

Kiadó szoba

Népszerű megoldás az albérlet keresők és bérbeadók körében a 2-4 fős lakóközösségek kialakítása a kedvezőbb, hogy a bérleti díjat és a rezsit minél több részre eloszthassák. Az ilyen lakóközösségeknél fontos szempont a lakás jó beosztása, hiszen az ilyen közösségek tagjai nem feltétlenül barátok is.

Kiadó szoba keresés másik alternatívája, ha valaki egyedül vesz ki egy egyszobás lakást, aminek a rezsije is kedvező lehet. Sokan szoktak például az ilyen kiadó budapesti garzon lakások között keresgélni.

Bérleti szerződés

Egy megfelelően megírt bérleti szerződés a bérbeadót és az albérlőt is védi, így mindkét fél érdeke, hogy a dokumentum elkészüljön. A legbiztosabb, ha a lakásbérleti szerződést közjegyző előtt írjátok alá, hiszen így közokiratnak minősül a megállapodás, és a benne foglaltakat mindkét fél könnyebben tudja érvényesíteni.

Bérleti szerződés felmondása

A bérleti szerződést a bérlő és a bérbeadó is felmondhatja, ugyanakkor van különbség a határozott idejű és a határozatlan időre kötött bérleti szerződés felmondása között. A lakásbérletet a Polgári Törvénykönyv és az 1993-as lakástörvény szabályozza, így ezek vonatkoznak a lakásbérlet felmondására is. A szerződő felek kibővíthetik a törvényben felsorolt felmondási okok körét és meghatározhatnak törvénytől eltérő felmondási időt is a bérleti szerződésben.

Határozatlan idejű bérleti szerződés felmondása

A Polgári Törvénykönyv rendelkezései értelmében a határozatlan idejű bérleti szerződést bármelyik fél rendes felmondással megszüntetheti az érintett hónap 15. napjáig átadott írásbeli nyilatkozatban. Ebben az esetben a felmondás a következő hónap végére szól.

Ha a hónap 15 napja után adod be a bérleti szerződés felmondását a tulajdonosnak, akkor a felmondási idő a következő hónap utáni hónap végén fog letelni (pl. a felmondási idő augusztus 13-án beadott felmondás esetén szeptember 30-án fog letelni, míg augusztus 16-án beadott felmondás esetén csak október 31-én).

A felek viszont a bérleti szerződésben ennél hosszabb vagy rövidebb felmondási időben is megállapodhatnak. A határozatlan idejű bérleti szerződés megszüntethető rendkívüli felmondással is.

Határozott idejű bérleti szerződés felmondása

A határozott időre kötött bérleti jog a bérleti szerződésben meghatározott idő elteltével megszűnik. A Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint a lejárat előtt rendes felmondással csak 3 esetben lehet felmondani a határozott idejű bérleti szerződést:

  • A bérleti szerződés nem szűnik meg a bérlő esetleges halálával, mivel a bérleti jogviszony a bérlő örököseire száll. A bérlő örököseinek jogában áll a határozott idejű bérleti szerződést harminc napon belül rendes felmondással felmondani.
  • Az ingatlan eladása esetén az ingatlan új tulajdonosa a bérleti szerződést felmondhatja, ha a bérlő a bérleti viszonnyal vagy annak feltételeivel kapcsolatban megtévesztette.
  • A határozott idejű bérleti szerződés akkor is felmondható a bérlő részéről, ha a bérbeadó korszerűsítési munkálatokat akar végezni az ingatlanban, ami az ingatlan használatát jelentősen korlátozná. Az ilyen korszerűsítési munkákról a bérbeadó köteles írásban értesíteni a bérlőt. A bérlő a kézhezvételt követő hónap utolsó napjáig felmondhatja a bérleti szerződést.

Természetesen a jog lehetőséget ad arra, hogy a bérlő és a bérbeadó közös megegyezéssel bármikor megszűntessék a határozott idejű bérleti szerződést.

A bérleti szerződés rendkívüli felmondással is megszüntethető valamelyik fél szerződésszegése esetén, ha például a bérlő nem fizeti a bérleti díjat, vagy a közüzemi számlákat, vagy kirívóan megsérti az együttélés szabályait.

Kiköltözési nyilatkozat

A kiköltözési nyilatkozat az ingatlan bérlőjének a nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy a bérleti szerződés megszűnésekor kiköltözik az ingatlanból. A kiköltözési nyilatkozatot csak a bérlőnek kell aláírnia. A kiköltözési nyilatkozatot közjegyzői irodákban lehet elkészíttetni.

Kiköltözési nyilatkozat ára

A kiköltözési nyilatkozatot a közjegyzők nagyságrendileg 45-50 000 forintért készítik el. A kiköltözési nyilatkozatot általában a bérbeadandó ingatlan tulajdonosa szokta fizetni.

Ha meg van a tökéletes albérlet

Miután megtaláltad a neked legmegfelelőbb albérletet, a következő tennivalókra és átbeszélni valókra érdemes sort keríteni:

  • - Ki kell kérni a közüzemi számlákat és a tulajdoni lapot és érdemes meggyőződni a lakás tehermentességéről.
  • - Tisztázni kell a közös költség összetételét és mértékét, valamint azt is, hogy a közüzemek a bérlő nevére lesznek-e írva és hogy ki fogja befizetni a számlákat a közüzemi szolgáltatóknak.
  • - Tisztázni kell az ingatlan rendeltetésszerű használata mellett előforduló garanciális hibák (elromló műszaki berendezések, csőtörés stb.) javításának kérdését is.
  • - Az egyik legfontosabb az ingatlan állapotának felmérése. Ellenőrizd le a nyílászárókat (nyílnak-e és zárnak-e rendesen), próbáld ki a villanykapcsolókat és a háztartási gépeket, ellenőrizd le a fűtő berendezést (ha lehet), a csapokat és a wc-t, nézd körbe alaposan az ingatlant, hogy nem találsz-e sérülést.
  • - Készíts részletes jegyzéket a bútorokról és a berendezésekről.
  • - Egyeztesd, hogy lehet-e kisállatot hozni a lakásba és lehet-e dohányozni, ha ilyet szeretnél tenni.
  • - Jegyzőkönyvezzétek a közüzemi órák állását (és állapotát).

Miután beköltöztél az albérletbe

Ne feledd, hogy albérlőként is ugyanúgy vigyáznod kell az ingatlanra, mintha az a sajátod lenne. Tartsd tisztán és rendezetten, fizesd időben a bérleti díjat, a rezsit és a közös költséget, és persze tartsd be a házirendet is.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58215 megtekintés
58215
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21560 megtekintés
21560
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17951 megtekintés
17951
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9825 megtekintés
9825
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9615 megtekintés
9615
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9556 megtekintés
9556
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal