Tavaly megelőztük már Szlovéniát is házak arányában - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Tavaly megelőztük már Szlovéniát is házak arányában

Ház, vagy lakás?
2020.08.04. kedd
689 megtekintés
689

A szomszédos országok közül Magyarország a második helyre lépett elő a házban élők számában a lakásban élők számával szemben az Eurostat adatai szerint. Lehet, hogy hamarosan megelőzzük Horvátországot is?!

Az Eurostat legfrissebb éves adatsorai alapján az adatokkal rendelkező Kelet-Közép-Európai államok közül Magyarország a tavalyi év során egy helyet előrelépett a házban élők számának a listáján, ellentétben több országgal, ahol a lakásban élők aránya nőtt.

Házban és lakásban élők aránya 2018-ban

2018-ban Magyarország még a harmadik helyen szerepelt a listában. Szlovénia megelőzte, de csak egy kicsivel.

ház lakás statisztika 2018

A 2018-as adatok alapján Horvátországban éltek a legtöbben házban (78,4%) és a legkevesebben lakásban (21,6%). Ekkor még Szlovénia volt a második helyezett a 71,7%-os házban és 28%-os lakásban élők számával. Ezután következett Magyarország, ahol az Eurostat adatai szerint a lakosság 71,1%-a házban élt, míg 27,3% lakásban.

A statisztikában szereplő országok közül már csak Romániában éltek hatvan százaléknál többen (66,6%) házban, a többi országban ez a szám jelentősen kisebb. Lengyelországban 55,8%, Ausztriában 53,5%. A legkevesebben Csehországban laktak 2018-ban házban (48%).

Házban és lakásban élők aránya 2019-ben

2019-ben Magyarország már a második helyen szerepelt a listában, egy kicsivel megelőzve Szlovéniát.

ház lakás statisztika 2019

2019-ben a listát továbbra is Horvátország vezette. Horvátországban a lakosság 78,5%-a él házban és 21,5%-a lakásban. A második helyre lépett fel Magyarország, ahol 71,9% lakott házban és 27,4% lakásban 2019-ben. A harmadik helyre szorult Szlovénia (71,5% házban, 28,2% lakásban).

Az ez után következő országok sorrendjében nem történt változás. Romániában 67%, Lengyelországban 55,2%, Ausztriában 53,3% és Csehországban 47,8% él házban.

Hogy változtak az arányok 2019-ben 2018-hoz képest?

Magyarországon, Horvátországban és Romániában 2019-ben tovább nőtt azok aránya, akik a házat részesítik előnyben a lakással szemben. Ezzel szemben Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban és Szlovéniában csökkent a házban élők száma 2019-ben a 2018-as Eurostat adatokkal összevetve.

Házban-lakásban élők aránya 2018-ban Európában

A statisztikában szereplő 31 ország közül is előkelő helyen szerepel Magyarország a házban élők arányában.

európai országok ház lakás statisztika 2018

A legtöbben Írországban éltek házban 2018-ban (92%) és a legkevesebben Lettországban (33,7%). Magyarország az első harmad végén helyezkedett el. A statisztikában szereplő országokban átlagosan 59,7% élt házban és 39,6% lakásban. Ehhez képest a Magyarországi 71,1% elég magas.

Családi ház előnyei és hátrányai

A házak legnagyobb előnye az önállóság, a szomszédoktól való nagyobb távolság és a kert/udvar ahol lehet játszani, pihenni, kertészkedni, családi összejöveteleket rendezni. Háziállatoknak is előnyösebb a kertes ház.

A családi házak legnagyobb hátrányai, hogy jellemzően drágábbak, mint a lakások, általában többet is kell utazni a házból a munkahelyre, a házak több és drágább karbantartást igényelnek és a kertet-udvart is rendszeresen ápolni kell.

Lakások előnyei hátrányai

A lakások előnye, hogy általában olcsóbbak, mint a családi házak, a felújításuk és karbantartásuk is kevesebbe kerül és sokszor a rezsi is alacsonyabb. A szomszédok közelsége nagyobb biztonságérzetet ad és a munkahelyek is közelebb lehetnek egy lakáshoz. A lakások általában kényelmesebb életformát nyújtanak, mivel nem kell kertet ápolni, füvet nyírni, stb.

A lakás legnagyobb hátrányai, hogy el kell viselni a közvetlen szomszédokat, nehezebb a parkolás, nincs saját kert vagy udvar, ahova ki lehetne menni pihenni, vagy játszani a gyerekekkel.

Köztes megoldás: ikerház, sorház

Az ikerházak és sorházak legnagyobb előnye, hogy az önálló családiházakhoz képest olcsóbb árfekvésűek. A lakásokhoz képest pedig mégis csak van valamennyi kert, de általában nem túl nagy, így jellemzően a kinti munka is kevesebb. A közvetlen szomszédság még előny is lehet, ha a szomszéddal jóban vagyunk, de lehet hátrány is ellenkező esetben. Ikerházaknál és sorházaknál a külső felújítás már problémásabb, mint az önálló háznál.

Az ikerházakat és a sorházakat többnyire a fiatal, kisgyerekes, városból elvágyódó családok kedvelik. Ezen kívül az építtetőknek is előnyösek a jobb telekkihasználás miatt, ezért az új építésű házak jelentős része sorház.

A felmérésről

Sajnos az Eurostat adatai a 2019-es évre elég hiányosak, ezért ki kellett hagyni a környező országok statisztikájából Szerbiát. Szerbiában 2018-ban 73,3%-volt a házban élők aránya, ami 2,2%-al magasabb, mint Magyarországon 2018-ban. A gazdaság erősödésével és az új építésű házak számának növekedésével könnyen lehet, hogy pár éven belül megelőzzük Szerbiát a házban élők számában.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58213 megtekintés
58213
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21556 megtekintés
21556
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17923 megtekintés
17923
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9804 megtekintés
9804
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9613 megtekintés
9613
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9548 megtekintés
9548
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal