Klíma a lakásba: megéri? - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Klíma a lakásba: megéri?

klíma a lakásba
2020.02.16. vasárnap
937 megtekintés
937

Az egyre forróbb hazai nyarak egyre több ingatlantulajdonost késztetnek arra, hogy klímaberendezést szereltessenek be. A légkondícionáló berendezés beszereltetése nem csak a komfortot növeli, de mindenképp értéknövelő tényező, mint a napelem és a hőszigetelés és jó eséllyel megtérül a beruházás, mivel érvényesíthető az eladási árban a légkondicionálóhoz kötődő kiadás.

A nyári nagy melegben az érdeklődők számában is észrevehetőbb, ha a hirdetett ingatlan adatlapján fel van tüntetve a klíma. Ha már hirdeted a lakásod, akkor mindenképp állítsd be ezt az extrát az adatlapon. Ha pedig kifejezetten eladó, vagy kiadó légkondícionált házat, vagy lakást keresel, akkor ezt immár a megveszlakon is könnyen megteheted.

Gondolj csak bele, mikor a potenciális vevők nyáron megnézik az eladó lakásod, az első benyomásuk az lesz, hogy a hőségből belépve milyen az idő odabent. Senki nem fog egy szaunához hasonlító lakást választani, így a klíma telepítése lassan elengedhetetlen.

Egy klímaberendezés beszerzése és beszerelése néhány százezer forintból megoldható. A légkondicionáló pedig jelentősen javíthatja egy-egy ingatlan felszereltségét, ezért a klimatizált lakásokért akár 1-2 millió forinttal többet is el lehet kérni. Az áremelkedésben észrevehető, hogy a légkondícionált ingatlanok ára kicsit jobban emelkedett az utóbbi években, mint a nem klimatizáltaké. Ennek nem csak a klíma az oka, hanem sokszor a klíma beszerelése együtt jár egy felújítással is.

Klímaberendezés választása, avagy alapvető információk a klímákról

A klímaberendezések az utóbbi években rendkívül elterjedtek. Igazán kellemes felfrissülést hozhatnak otthonunkba a tikkasztó nyári napokon. Sok rossz tapasztalat is fűződik hozzájuk, azonban ezek főleg a régi típusok fejletlenségéből adódtak. Nézzük meg, hogy mit érdemes tudni róluk és milyen fejlődésen mentek keresztül.

Inverteres klíma vs. "hagyományos on-off" klímák

"Hagyományos on-off" klímák

Sokunkban a klímákkal kapcsolatban még a régi "on-off" klímák kellemetlenségei élnek. Működése egyszerű volt. Bekapcsol, majd minél előbb lehűti a szobát, utána kikapcsol. Ennek a teljesítmény és a használat szempontjából is hátrányos hatásai vannak. Sokat fogyasztanak, mert mindig maximum hatásfokon működnek. Hideg levegőt fújnak, aminek nem jó a közelében tartózkodni.

Ma már nem lehet vásárolni ilyen készülékeket, csak az inverterrel ellátott modernebb légkondícionálókat.

Inverteres klímák

Az inverteres klímák valamivel drágábbak, de hatékonyabbak, így kevesebbet fogyasztanak és számos kényelmi funkcióval vannak ellátva. Működésük lényege, hogy az inverter szabályozza a működést és egy optimális szinten tartja a működést. Nem kapcsol le teljesen és nem működik maximum fokozaton, de tartja a megadott hőmérsékletet.

A beltéri és kültéri egységnek köszönhetően halkabb a működése, mert a zajosabb alkatrészek a kültéri egységben kaptak helyet.

Nagy előnye, hogy fűtésre is lehet használni, amit szintén gazdaságosan tud elvégezni. Ezáltal nincsenek nagy energia löketek, amik gyorsan lehűtik a szobát.

Klíma típusok

A klímaberendezéseknek több típusa is létezik, attól függően, hogy hol és hogyan akarjuk használni. Röviden bemutatjuk őket, hogy könnyebb legyen választani közöttük.

Oldalfali klíma

Az oldalfali klíma az egyik legnépszerűbb klíma fajta. Ideális szobák, irodák hűtésére, de akár fűtésére is. Egészen kis teljesítményű készülékek is kaphatóak, tehát mindenki megtalálja a megfelelő méretű berendezést.

oldalfali klíma

Nevéből adódóan a helység valamelyik falára kell elhelyezni, amivel kapcsolatban több szempontra is érdemes figyelni:

  • Az egész szobát képes legyen egyenletesen hűteni, fűteni.
  • A légáramlat zavaró lehet, ha kanapé, étkezőasztal vagy fotel fölé helyezzük.
  • Ne rontsa a szoba kinézetét!
  • Ne legyen túl messze a beltéri egység a kültéri egységtől.

Mobil klíma

A mobil klímák vitathatatlan előnye a rugalmasság. Bárhol könnyen használhatjuk, magunkkal vihetjük. Nem kell szakember az üzembehelyzéshez.

mobil klíma

Hátránya a magasabb zajszint és a gyengébb hatásfok. Valamint kevesebb kényelmi funkcióval vannak ellátva, mint az oldalfali típusok.

Olyan helyen érdemes telepíteni, ahol nem lehet vagy nem érdemes oldalfali klímát használni.

Parapet klíma

A parapet klímákat az oldalfali klímákhoz hasonlóan fel lehet szerelni falra vagy akár mennyezetre is. Előnye a nagyobb teljesítmény és a függőleges vagy vízszintes elhelyezhetőség.

parapet klíma

Nagyobb irodák, éttermek számára is ideális választás a nagyobb teljesítmény és sokoldalú használata miatt.

Hátránya, hogy kevesebb kényelmi funkcióval rendelkeznek és az áruk is magasabb.

Légcsatornázható klíma

A légcsatornázható klímáknak rendkívül sok változata van. A felhasználási helytől és szükséglettől függ a kialakítása. Egy-két szobától kezdve nagyobb létesítményekig bárhol lehet használni.

Előnye, hogy megfelelő telepítés esetén szinte hangtalan működés érhető el. Egy beltéri egységgel több elvezetőn keresztül több helység klimatizálása megoldható. Természetesen fűtésre is ideális.

légcsatornázható klíma

Hátránya, hogy már a tervezés során ki kell alakítani a légcsatornákat. Magasabb ára van és bonyolultabb az oldalfali klímákhoz képest.

Kazettás klíma

Az álmennyezettel rendelkező helységek klimatizálására alkalmas. Irodák, éttermek, bolthelységek, de akár magas mennyezettel rendelkező lakások, családi házak számára is alkalmas. Az álmennyezetbe szerelhető beltéri és kültéri egységből áll.

kazettás klíma

Összegezve

Mindegyik klíma fajta más és más célra felel meg. Mérlegelni és tervezni kell, hogy milyen igényeket, elvárásokat kell teljesítenie. Fontos a megfelelő teljesítmény kiválasztása, a méretezés, hogy a lehető legjobb hatásfokon működjön.

Még több hasznos információt találsz klíma vásárlással kapcsolatban a klimavalasztas.hu weboldalon.

Ha tudtam segíteni Neked, vagy tetszett a cikk, akkor támogasd egy megosztással, hogy másnak is segíthessek. Ha megosztod a weboldaladon a cikk linkjét, azt külön köszönöm.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58213 megtekintés
58213
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21557 megtekintés
21557
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17934 megtekintés
17934
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9813 megtekintés
9813
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9613 megtekintés
9613
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9551 megtekintés
9551
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal