Koronavírus és ingatlanpiac - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

A koronavírus hatásai az ingatlanpiacra

koronavírus és ingatlanpiac
2020.03.11. szerda
966 megtekintés
966

KORONAVÍRUS. Erről szólnak a hírek, ezzel van tele a sajtó... A koronavírus járvány nem csak egészségügyi kockázatot jelent, hanem jelentős hatással bír a gazdaság egészére és a mindennapi életre is. Az is biztos, hogy többé-kevésbé hatása van egy világjárványnak a lakás- és ingatlanpiacra is. Mire lehet vajon számítani? Csökken a kereslet, vagy éppen nő? Na és az ingatlan árak? Számítani lehet visszaesésre, vagy éppen ellenkezőleg, tovább fognak drágulni az ingatlanok?

Hogy alakult az ingatlanpiac az első két hónapban?

A decemberi nagyon gyenge hónap után a tavalyi év jobb hónapjaihoz képest januárban tovább csökkentek az árak és a kereslet is csökkent nagyságrendileg 5-10%-ot. Februárban viszont a kereslet elég szép emelkedést mutatott, míg az árak stabilan maradtak a januári szinten. A februári kereslet növekedés lehet vajon a koronavírus következménye? Közvetett hatásokon keresztül simán lehet.

Tőzsde, infláció, GDP

Az utóbbi hetekben rendszeresen arról lehet hallani, hogy gyengélkedik a tőzsde. Gyengülő tőzsde mellett általában az ingatlan befektetés, mint alternatíva, erősödni szokott. A februári kereslet növekedésnek valószínűleg ez az egyik oka. Márpedig a koronavírus a tőzsdei hangulatnak sem tesz jót, vagyis közvetve már így hatása van az ingatlanpiacra.

A vártnál gyorsabb inflációs környezet rossz hatással volt az állampapír hozamokra is, ami megint csak előnyösebb helyzetbe hozta az ingatlant, mint befektetés. A befektetőknek pedig nagy szerepe van az ingatlan árak alakulásában és a keresletben.

A világ négy nagy gazdasági térségében (USA, Kína, Eurózóna, Japán) összesen 2%-ot meghaladó évesített GDP-csökkenést várnak a Deutsche Bank elemzői, leginkább Kína visszaeső gazdasági teljesítménye miatt (forrás: portfolio.hu). A koronavírus Kínában már eddig is hatalmas gazdasági károkat okozott. A GDP tartós csökkenése pedig recesszióhoz vezet, ami természetesen ugyanúgy hatással van az ingatlanpiacra is.

Lakás kiállítás 2020

A koronavírus terjedésének lassítása érdekében sok március 15-ei rendezvényt lemondtak. A 2020-as lakás kiállítás rendezvényt eredetileg március 27-29 között tervezték megrendezni. A lakás kiállítás az ingatlan közvetítőknek és az új ingatlant keresőknek is fontos rendezvény. Több ingatlan iroda is hónapokig készül az eseményre. A március 15-ei rendezvények lemondása mellett logikus lépés volt a 2020-as lakáskiállítás elhalasztása is. Az új időpont a lakáskiállításra 2020. szeptember 25-27. Íme még egy hatás ami a koronavírus számlájára írható.

Albérleti piac

A koronavírus terjedésével egyértelműen csökken a külföldi túrizmus is. A szállodák és az éttermek már jelentős visszaesésekről számolnak be. A túrizmusnak fontos szerepe van a rövidtávú lakáskiadásokban is, mivel a túristák egy része az Airbnb-s lakásokat részesíti előnyben. Akik erre vannak berendezkedve, azok már biztosan észrevettek forgalom csökkenést. Lehet, hogy többeknek érdemes lesz átállni a hosszabb távú lakáskiadásra, különösen, ha több hónapig is elhúzódik a járvány.

Koronavírus hatása az ingatlan értékesítésekre

Jelenleg szerencsére még nem lehet tapasztalni semmilyen fennakadást az ingatlan értékesítési folyamatokban, de ha eldurvul a járvány, akkor az biztos, hogy az embereknek kevésbé lesz kedve elmenni ingatlanokat nézni és az is biztos, hogy kevesebben lesznek azok, akik szívesen látnának az otthonukban vásárlókat. A bizalom csökkenése borítékolható, ami megakaszthatja a sikeres ingatlan értékesítéseket is.

Új építések

A koronavírus betegség terjedése problémát okozhat az amúgy is nagy probléma, a munkaerőhiány erősödésében. A hetekig kieső munkaerő az építtetőknek probléma és ez az új építésű ingatlanok átadási idejére is hatással lehet. Az új építésű ingatlanok építési kedve már most is jelentősen visszaesett a kedvezményes áfa megszüntetése miatt. Ha a járvány tovább erősödik, akkor az építőanyag ellátásban is probléma lehet, ami újabb nehézségeket okoz.

Ingatlan árak alakulása

Ha pár hónap alatt lefut a koronavírus járvány, akkor várhatóan nem fogja érdemben befolyásolni a lakásárakat. Ha viszont elhúzódik és/vagy el is durvul rendesen a járvány Magyarországon, akkor elképzelhető, hogy a kereslet jelentősebb visszaesése az árak csökkentésére fogja kényszeríteni az eladni szándékozókat.

Mi lesz, ha...

Ha ne adj isten a koronavírus járvány annyira eldurvul, hogy karanténba kell zárni vaároskat is, akkor az biztos, hogy az ingatlan adás- és vételi kedv is hanyatlani fog, akár még le is állhat egy időre. Ingatlan hirdetési portálként látogatottsági csökkenésre nem számítunk, talán inkább még növekedésre is, mivel az embereknek még több ideje lesz ingatlanokat nézegetni az eladó lakások és az eladó házak között. Az viszont valószínű, hogy kevesebben fogják ténylegesen felvenni a telefont, hogy felhívják az értékesítőt. Akár mi is lesz a közeljövőben, azt nagyon nehéz előre pontosabban megjósolni, de az biztos, hogy ez a koronavírus járvány az égvilágon senkinek nem hiányzott és jó lenne már múltidőben beszélni róla.

Frissítés: Sajnos tévedtünk. Ha több ideje is van az embereknek, most a karácsonyi időszakkal szemben nem töltik azzal az idejüket, hogy ingatlant nézegessenek. Durván felére esett vissza a forgalom az oldalon. Az ingatlan.com is 30%-os csökkenésről számolt be. Bizonyára a jófogás, az ingatlanbazár és az összes többi portál is hasonlókat tapasztal. Remélhetőleg minél előbb helyre fog állni a rend.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58163 megtekintés
58163
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21484 megtekintés
21484
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17630 megtekintés
17630
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9619 megtekintés
9619
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9531 megtekintés
9531
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9495 megtekintés
9495
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal