Az EU-ban csak Magyarországon csökkent a lakásárak növekedése 2020-ban - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Az EU-ban csak Magyarországon csökkent a lakásárak növekedése 2020-ban

Az EU-ban csak Magyarországon csökkent a lakásárak növekedése 2020-ban
2020.12.20. vasárnap
1322 megtekintés
1322

Az Eurostat nemrég megjelent adatai szerint 2020 második negyedévében átlagosan 5,0%-ot emelkedtek az ingatlanárak az Európai Unióban 2019 második negyedévéhez képest. Az egyetlen kivétel ez alól Magyarország, ahol viszont csökkent a növekedés nem is kicsivel az átlaghoz képest. Nézd meg a diagramokon a hatalmas változást 2019 második féléve óta.

Lakásárak %-os változása az EU-ban az utóbbi 10 évben

Lakásárak %-os változása az EU-ban az utóbbi 10 évben

2010 második negyedévében elkezdtek kicsit emelkedni a lakásárak, de ez csak egy évig tartott. Ezután lakásár csökkenés következett 2011 negyedik negyedévétől egészen 2014 második negyedévéig. Ezután még közel egy évig 1% alatt volt az áremelkedés, de aztán a lakásárak begyújtották a rakétát és 2017 első negyedévéig meredeken emelkedtek negyedévről-negyedévre. 2017 óta a lakásárak az egész Európai Unióban évente 5%-körül emelkednek mindenévben.

Lakásárak %-os változása Magyarországon és a környező országokban 2019 3. negyedévében

Lakásárak %-os változása Magyarországon és a környező országokban 2019 3. negyedévében

2019 harmadik negyedévében a környező országokhoz képest Magyarországon kiugróan magas volt a lakásárak emelkedése (16,5%) a többi ország átlagához képest, ami 8,1% volt. Ebben a negyedévben a legkisebb árnövekedés Romániában volt (3,9%) a legnagyobb pedig Magyarország után Szlovákiában (11,5%) és Lengyelországban (9%).

Lakásárak %-os változása Magyarországon és a környező országokban 2019 4. negyedévében

Lakásárak %-os változása Magyarországon és a környező országokban 2019 4. negyedévében

2019 negyedik negyedévében továbbra is Magyarországon volt a legnagyobb az áremelkedés (12,6%) a lakásárakban, de már közel se volt olyan kiugró a többi környező ország átlagához képest (7,7%). Második legnagyobb drágulás Szlovákiában volt (10,9%). A dobogóra még Horvátország fért fel 10%-os növekedéssel. Érdekes, hogy ebben a negyedévben, Szlovéniában 2,3%-al csökkent az árnövekedés az előző negyedévhez képest. Németországban és Romániában kicsit emelkedett az árnövekedés.

Lakásárak %-os változása Magyarországon és a környező országokban 2020 1. negyedévében

Lakásárak %-os változása Magyarországon és a környező országokban 2020 1. negyedévében

2020 első negyedévében a Magyarországi lakásár növekedés a középmezőnybe süllyedt. Az országok átlaga 8,3%-os árnövekedés volt. Ebben a negyedévben Szlovákiában volt a legnagyobb a lakásár drágulás 2019 első negyedévéhez képest (13,1%). A második helyen Lengyelország végzett (11,3%), a harmadikon pedig Horvátország (9,1%). Érdekes, hogy Románia sokat erősödött.

Lakásárak %-os változása Magyarországon és a környező országokban 2020 1. negyedévében

Lakásárak %-os változása Magyarországon és a környező országokban 2020 1. negyedévében

2020 második negyedévében az összes európai ország közül egyedülállóan, Magyarországon volt lakásár csökkenés (5,6%), míg a többi környező országban továbbra is 7,7%-os növekedést produkáltak a lakásárak. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a lakások árai 5,6%-al csökkentek, hanem azt, hogy az emelkedés 5,6%-ot csökkent a 2019-es év második negyedévéhez képest, vagyis ez az áremelkedés lassulása.

A négy grafikonból egyértelműen látszik, hogy Magyarországon sokat lassult a lakásár növekedés. Több ingatlaniroda arról számolt be, hogy a drága és jó állapotú ingatlanok iránti kereslet a magasabb, így az ilyen ingatlanok ára még emelkedést is mutat.

A panellakásoknál lehet már kereslet és árcsökkenést tapasztalni. Ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi években a panelek ára nagyon durván megemelkedett, épp ideje az árkorrekciónak. A panellakásoknál már 2-4 milliós árcsökkenés is jelentkezett az utóbbi időben. A vásárlók is egyre jobb alkupozícióba kerülnek.

A koronavírus járvány hatásának köszönhetően egyre többen gondolkoznak inkább családi házban. A járványnak köszönhetően a gyengélkedő albérleti piacról is egyre több lakás kerül eladósorba, ami tovább növeli a kínálati piacot és várhatóan ez is az árak további csökkenéséhez fog vezetni a belvárosi és a paneleknél.

A statisztikákról

A grafikonokon látható lakásár index (House Price Index) az összes vásárolt lakóingatlan (lakások, családi házak, sorházak stb.) árváltozását méri (újonnan építetteket és meglévőket egyaránt), függetlenül azok végső felhasználásától és korábbi tulajdonosuktól. A tagállami lakásár indexeket a nemzeti statisztikai intézetek állítják össze. A grafikonok az Eurostat októberben kiadott jelentésében lévő adatok alapján készültek. A relevancia és átláthatóság miatt Magyarországra és a környező országokra lettek leszűkítve a grafikonok. Az adatok minden esetben az előző év ugyanazon negyedévéhez képesti százalékos változást tükrözik.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58215 megtekintés
58215
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21561 megtekintés
21561
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17955 megtekintés
17955
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9827 megtekintés
9827
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9615 megtekintés
9615
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9557 megtekintés
9557
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal