Az EU-ban csak Magyarországon csökkent a lakásárak növekedése 2020-ban - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Az EU-ban csak Magyarországon csökkent a lakásárak növekedése 2020-ban

Az EU-ban csak Magyarországon csökkent a lakásárak növekedése 2020-ban
2020.12.20. vasárnap
601 megtekintés
601

Az Eurostat nemrég megjelent adatai szerint 2020 második negyedévében átlagosan 5,0%-ot emelkedtek az ingatlanárak az Európai Unióban 2019 második negyedévéhez képest. Az egyetlen kivétel ez alól Magyarország, ahol viszont csökkent a növekedés nem is kicsivel az átlaghoz képest. Nézd meg a diagramokon a hatalmas változást 2019 második féléve óta.

Lakásárak %-os változása az EU-ban az utóbbi 10 évben

Lakásárak %-os változása az EU-ban az utóbbi 10 évben

2010 második negyedévében elkezdtek kicsit emelkedni a lakásárak, de ez csak egy évig tartott. Ezután lakásár csökkenés következett 2011 negyedik negyedévétől egészen 2014 második negyedévéig. Ezután még közel egy évig 1% alatt volt az áremelkedés, de aztán a lakásárak begyújtották a rakétát és 2017 első negyedévéig meredeken emelkedtek negyedévről-negyedévre. 2017 óta a lakásárak az egész Európai Unióban évente 5%-körül emelkednek mindenévben.

Lakásárak %-os változása Magyarországon és a környező országokban 2019 3. negyedévében

Lakásárak %-os változása Magyarországon és a környező országokban 2019 3. negyedévében

2019 harmadik negyedévében a környező országokhoz képest Magyarországon kiugróan magas volt a lakásárak emelkedése (16,5%) a többi ország átlagához képest, ami 8,1% volt. Ebben a negyedévben a legkisebb árnövekedés Romániában volt (3,9%) a legnagyobb pedig Magyarország után Szlovákiában (11,5%) és Lengyelországban (9%).

Lakásárak %-os változása Magyarországon és a környező országokban 2019 4. negyedévében

Lakásárak %-os változása Magyarországon és a környező országokban 2019 4. negyedévében

2019 negyedik negyedévében továbbra is Magyarországon volt a legnagyobb az áremelkedés (12,6%) a lakásárakban, de már közel se volt olyan kiugró a többi környező ország átlagához képest (7,7%). Második legnagyobb drágulás Szlovákiában volt (10,9%). A dobogóra még Horvátország fért fel 10%-os növekedéssel. Érdekes, hogy ebben a negyedévben, Szlovéniában 2,3%-al csökkent az árnövekedés az előző negyedévhez képest. Németországban és Romániában kicsit emelkedett az árnövekedés.

Lakásárak %-os változása Magyarországon és a környező országokban 2020 1. negyedévében

Lakásárak %-os változása Magyarországon és a környező országokban 2020 1. negyedévében

2020 első negyedévében a Magyarországi lakásár növekedés a középmezőnybe süllyedt. Az országok átlaga 8,3%-os árnövekedés volt. Ebben a negyedévben Szlovákiában volt a legnagyobb a lakásár drágulás 2019 első negyedévéhez képest (13,1%). A második helyen Lengyelország végzett (11,3%), a harmadikon pedig Horvátország (9,1%). Érdekes, hogy Románia sokat erősödött.

Lakásárak %-os változása Magyarországon és a környező országokban 2020 1. negyedévében

Lakásárak %-os változása Magyarországon és a környező országokban 2020 1. negyedévében

2020 második negyedévében az összes európai ország közül egyedülállóan, Magyarországon volt lakásár csökkenés (5,6%), míg a többi környező országban továbbra is 7,7%-os növekedést produkáltak a lakásárak. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a lakások árai 5,6%-al csökkentek, hanem azt, hogy az emelkedés 5,6%-ot csökkent a 2019-es év második negyedévéhez képest, vagyis ez az áremelkedés lassulása.

A négy grafikonból egyértelműen látszik, hogy Magyarországon sokat lassult a lakásár növekedés. Több ingatlaniroda arról számolt be, hogy a drága és jó állapotú ingatlanok iránti kereslet a magasabb, így az ilyen ingatlanok ára még emelkedést is mutat.

A panellakásoknál lehet már kereslet és árcsökkenést tapasztalni. Ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi években a panelek ára nagyon durván megemelkedett, épp ideje az árkorrekciónak. A panellakásoknál már 2-4 milliós árcsökkenés is jelentkezett az utóbbi időben. A vásárlók is egyre jobb alkupozícióba kerülnek.

A koronavírus járvány hatásának köszönhetően egyre többen gondolkoznak inkább családi házban. A járványnak köszönhetően a gyengélkedő albérleti piacról is egyre több lakás kerül eladósorba, ami tovább növeli a kínálati piacot és várhatóan ez is az árak további csökkenéséhez fog vezetni a belvárosi és a paneleknél.

A statisztikákról

A grafikonokon látható lakásár index (House Price Index) az összes vásárolt lakóingatlan (lakások, családi házak, sorházak stb.) árváltozását méri (újonnan építetteket és meglévőket egyaránt), függetlenül azok végső felhasználásától és korábbi tulajdonosuktól. A tagállami lakásár indexeket a nemzeti statisztikai intézetek állítják össze. A grafikonok az Eurostat októberben kiadott jelentésében lévő adatok alapján készültek. A relevancia és átláthatóság miatt Magyarországra és a környező országokra lettek leszűkítve a grafikonok. Az adatok minden esetben az előző év ugyanazon negyedévéhez képesti százalékos változást tükrözik.

Legnézettebb blogcikkek:

Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
17797 megtekintés
17797
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
9665 megtekintés
9665
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Az ingatlanügynök merész fotóival letarolta az internetet
2021.11.07. vasárnap
6425 megtekintés
6425
Az utóbbi időben az ingatlanügynökök közül sokan egyre kreatívabbak. Van, aki videó bemutatókat készít, vagy 3d bejárást, hogy a potenciális vevőket minél jobban meg tudják fogni. David Ferrugio az egyik ingatlan hirdetésénél új szintre emelte a marketing stratégiát, amivel nem csak az Instagramot tarolta le, de még olyan hírportálok figyelmét is elnyerte, mint a New York Post és a TMZ.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
6062 megtekintés
6062
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
4891 megtekintés
4891
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
15 éve nem talál gazdára Kádár egykori sofőrjének kastélya
2021.05.25. kedd
4195 megtekintés
4195
A csömöri Bócsi kastélyt 2,5 milliárdtól kezdve 43 milliós árig próbálták értékesíteni, de még mindig nem talált gazdára. Jelenleg megint 900 millióért árulják a 21 szobás, repülőgép hangárral és leszállópályával is rendelkező hányattatott sorsú kastélyt.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal