Lakáshitel vagy albérlet: ez az örök dilemma? - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Lakáshitel vagy albérlet: ez az örök dilemma?

ingatlan lakáshitel
2020.02.16. vasárnap
511 megtekintés
511

A lakhatás megoldása szinte életkortól függetlenül fontos terület. Vannak, akik már a középfokú tanulmányokat is a szülőktől távol töltik, ám ekkor még anyagi kötöttségekkel rendszerint nem jár a dolog a fiatal számára. Más a helyzet a felsőoktatásban való részvétel során, amikor sokan már saját lábukra állnak és ilyenkor az albérletek kínálta lehetőségek között nézelődnek.

Nem csak a tanulmányokkal folytatott évek során kerülhet azonban szóba az albérletkeresés. Hazánkban elsősorban az anyagiak hiánya indokolja az albérlet választását a saját ingatlannal szemben. Előfordulhat azonban, hogy mindössze a tanulmányok idejére, vagy egy-egy munka projekt kapcsán szeretnénk lakhatást találni, s ilyenkor kétségkívül az albérlet lehet a megfelelő, átmeneti megoldás.

De mégis mitől függ, hogy az ingatlanpiacon az albérletek vagy az eladó ingatlanok között keresgélünk? Melyek azok a tényezők, amelyek hatással vannak a döntésre? Mennyire mélyen kell a zsebbe nyúlni akkor, ha vidéken szeretnénk albérletet találni? Valóban csak az ingatlanvásárlás lehet az, ami megéri? Cikkünkben ilyen, és ezekhez hasonló kérdésekre keressük a válaszokat a Hitelmindenkinek.hu független szakértőinek segítségével.

Nincs két egyforma élethelyzet

Döntéseinket jelentősen befolyásolják egyéni sajátosságaink. Nincs ez másként akkor sem, ha lakhatásról van szó. Nincs két teljesen egyforma élethelyzet, és ennek függvényében mások lehetnek motivációink. Másként áll a lakhatáshoz egy egyetemista, és szintén máshogyan egy kétgyerekes családapa. Míg fiatalon az albérlet minden további nélkül megfelelő lehet, addig családosként már más szempontok kerülnek fókuszba.

Mindegy, hogy albérletről vagy lakásvásárlásról van szó, a minőség sokak számára nem elhanyagolható. Mivel a mindennapi élettér kialakítása a cél, így az igényeknek megfelelő megoldások kiemelt jelentőséggel bírnak. A választást egyébként gyakran befolyásolja az, hogy hol szeretnénk lakni az elkövetkező hónapokban, években. A nagyvárosokban az albérleti díjak sokszorosát teszik ki a vidéki kisvárosok albérleti költségeinek. Ugyan az ingatlanárak is hasonlóan alakulnak, de ez már egy fontos mérlegelési szempont lehet, hiszen korántsem mindegy, hogy havi százezret költünk albérletre, vagy ugyanennyiért akár a hiteltörlesztőt is kifizethetjük.

Az életben adódhatnak olyan periódusok, amikor ilyen vagy olyan okoknál fogva az állandó lakóhelytől távol fogunk tartózkodni. Ezt indokolhatják tanulmányok, de akár egy határozott idejű munkaviszony is, ami a karrier vagy az anyagiak szempontjából kihagyhatatlan. Míg rövidtávon az albérlet átmeneti jelleggel indokolt lehet, addig a tapasztalatok szerint hosszú távon mindenki a saját otthon megteremtésére törekszik.

Ingatlanvásárlás befektetési céllal

S ha már albérletekről esett szó, akkor mindenképpen figyelmet érdemel a befektetési céllal történő ingatlanvásárlás. Az albérlet és a lakásvásárlás e témával kapcsolódnak egymáshoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyvárosokban, oktatás és munka szempontjából frekventált helyeken egyre többen döntenek a befektetési célú vásárlás mellett.

Amennyiben rendelkezésre állnak a megfelelő anyagiak, úgy remek választás lehet a havi jövedelem kiegészítéseként az ingatlanvásárlás. Hitelből azonban nem biztos, hogy megéri hasonló céllal vásárolni, hiszen hosszú évekig elveszi majd a törlesztő fizetése a tényleges bevétel lehetőségét, míg folyamatosan romlik az ingatlan állapota.

Hosszútávon az ingatlanvásárlás éri meg

Abban a legtöbben egyetértenek, hogy hosszú távon gondolkodva egyértelműen az ingatlanvásárlás a kifizetődő. Bár akár magas kezdő költségekkel is járhat, mégis magában hordozza a tulajdonjog lehetőségét, ami nem elhanyagolható szempont. Ha nem áll rendelkezésünkre a teljes vételár, akkor önerőre mindenképpen szükség lesz, ez rendszerint a vételár húsz százalékát teszi ki.

Ezt tehát feltétlenül ki kell fizetni már a kezdetekkor, és persze az olyan járulékos, ám sokszor nem elhanyagolható összegekre is számítani kell, mint az ügyvédi költségek és a hitelbírálattal kapcsolatos kiadások. Az ingatlanpiaci spekulációknak e téren tulajdonképpen semmilyen szerep nem jut, ugyanis csak azért senki nem vesz fel hitelt, hogy majd később, akár magasabb áron sikerüljön túladni az ingatlanon. Ha hitelből történik a vételár kifizetése, akkor valószínűleg saját részre, a mindennapi élettér céljául szolgál majd az ingatlan.

Albérletárak Budapesten és vidéken

Legyen szó akár az ingatlanvásárláshoz szükséges anyagiak hiányáról, akár az élethelyzet jelentette ideiglenes megoldás kereséséről, a megfelelő albérlet kiválasztásakor az árak döntő jelentőséggel bírnak. E tekintetben nem mindegy az elhelyezkedés, hiszen a fővárosi és a vidéki albérletárak között hatalmas különbség lehet. Míg vidéken, például Nagykőrösön akár 35 ezer forintért is hozzájuthatunk egy 70-80 négyzetméteres lakáshoz havi szinten, addig Budapesten sokszor 100 ezer forintnál indulnak a havi bérleti díjak, és ezért még csak korszerű, felújított körülményeket sem kapni.

albérlet

Így változnak az ingatlanárak!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a körülbelül 60 négyzetméteres lakások iránt várostól függetlenül nagy az érdeklődés. A panelekben, vagy téglaházakban elérhető lakások rendszerint olcsóbbak, mint a polgári vagy családi házak. Kecskeméten 60 négyzetméteres, kiváló állapotban levő ingatlanhoz 28 millió forint körül hozzájuthatunk. Ugyanilyen lakások a környező kisebb városokban akár ennek feléért is elérhetőek. Ha viszont a Kecskeméthez hasonló nagyváros a cél, akkor például Pécsen elhelyezkedéstől függően 17 vagy akár 23 milliót is ki kell fizetni a hasonló alapterületért.

Szeged már csak az oktatási lehetőségek apropóján is igen kedvelt, és lakásvásárlás alkalmával a belváros zajától távol már 20 millióért lakáshoz juthatunk. Ha viszont luxus színvonalat szeretnénk magunkénak tudni, akkor téglaépítésű ingatlanban közel 40 millióba is kerülhet a kerttel tulajdonképpen nem is rendelkező lakás. Debrecenben sem más a helyzet, így társasházban 62 négyzetméterért 29 milliót kell kifizetni, míg Győrben még magasabbak a költségek, körülbelül 31 milliónál indulnak az azonos alapterületű, felújított ingatlanok árai.

Az albérlet és az ingatlanvásárlás közötti választás mindig felelős döntés. Érdemes a rövid és hosszú távú célokat egyaránt figyelembe venni, és a rendelkezésre álló anyagiak függvényében letenni a voksot egyik vagy másik lehetőség mellett.

Gyakran a havi kiadások között nincsen nagy különbség, bár tény, hogy ingatlanvásárlás esetén több milliós önerővel kell rendelkezni ahhoz, hogy a hitelintézetek ajánlatait kihasználhassuk. A tervezést nem lehet elég korán elkezdeni, így ha jelenleg albérletben is él, célszerű előre gondolkodnia, és akár lakástakarék segítségével szerveznie megtakarításait.

Ha tudtam segíteni Neked, vagy tetszett a cikk, akkor támogasd egy megosztással, hogy másnak is segíthessek. Ha megosztod a weboldaladon a cikk linkjét, azt külön köszönöm.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58215 megtekintés
58215
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21557 megtekintés
21557
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17937 megtekintés
17937
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9815 megtekintés
9815
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9613 megtekintés
9613
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9551 megtekintés
9551
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal