Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg - megveszLAK.hu

Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg

Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.

Liszkay borkúria

Ki az a Liszkay Mihály?

Liszkay Mihály 1956-ban hagyta el Magyarországot. Először Hollandiában telepedett le, ahol 24 évesen megnyitotta az első éttermét. 1975-ben Kanadába költözött ahol egy hatalmas birtokot igazgatott a Sziklás-hegységben.

Hallás után megtanult zongorázni. Előbb kiskocsmákban, aztán egyre nagyobbakban, majd egyre jobb éttermekben játszott New Yorktól, Párizsig. 1990-ben már a 150 üzletből álló Earls étteremláncnál dolgozott, aminek több ezer alkalmazottja volt. Végül a rendszerváltás után hazajött, és egy hatalmas kúrián újra vállalkozni kezdett a Balaton-felvidéken.

A Liszkay borkúria

A birtokra egy vadászat alkalmával talált rá véletlenül a 2000-s évek legelején. Akkoriban egy teljesen kiégett, felhagyott szőlőföld, és az elhanyagolt ültetvény közepén egy romos 350 éves pince volt csak.

Mihály eredetileg csak egy nyaralót szeretett volna építeni ott, de végül jelentősen túlszárnyalta a tervet és megalkotta a Balaton-felvidék és Magyarország egyik legértékesebb borászatát és szőlészetét, melyért 2017-ben a kisbirtok kategóriában megkapta a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat is.

Monoszló község Veszprém megyében, a Balatonfüredi járásban a Balatontól 6 kilométerre északra található apró település. A település első írásos említése 1252-ből való és az Árpád-korban földvárral is rendelkezett, amelyet a borbirtokról is jól látható Hegyestűn építettek fel.

A monoszlói Pangyér-dűlő az ország egyik legértékesebb szőlőterülete. A borkúria a francia Chateau borászatok alapján épült. A 10 hektáros eredetileg fehér szőlőültetvényt újra telepítették, amely az első szőlőtermést 2004-ben adta és a tulajdonos azóta is kiváló minőségű, világhírű, díjnyertes vörösborokat állít elő.

Mennyi az annyi?

Az 5 millió helyett már 5,5 millió eurót kér a birtokért Liszkay Mihály, ami a jelenlegi magasabb árfolyamnak köszönhetően már cirka 2 milliárd forintnak felel meg. Ezért a vevő kap egy 1615 négyzetméteres alapterületű felújított, 3 szintes főépületet melyben 9 különlegesen berendezett szoba és 12 fürdőszoba található.

Liszkay borkúria kívülrőlLiszkay borkúria kívülrőlLiszkay borkúria kívülrőlLiszkay borkúria kívülről

A középső szinten van még egy elegáns, nagy teraszos étterem és konyha, valamint tágas, otthonos fogadótér hatalmas kandallóval, egy iroda és 25 fő befogadására alkalmas tárgyalóterem.

Liszkay borkúria fogadótérLiszkay borkúria konyhaLiszkay borkúria étkezőLiszkay borkúria étkezőLiszkay borkúria bárpultLiszkay borkúria fogadótér

A legalsó szinten Wellness részleget alakítottak ki, ami hangulatos belső medencéből és a hozzá tartozó 15 négyzetméteres szaunából és egy 3 négyzetméteres hideg merülő medencéből áll.

A kültéri hatalmas medencéből is gyönyörű kilátás nyílik a birtokra és a környező tájra. A birtok körül még egy nagy vadászterület is van. Kifejezetten alkalmas turisztikai célokra, de akár modern családi birtoknak is ideális.

Liszkay borkúria kinti medenceLiszkay borkúria kinti medenceLiszkay borkúria kinti medenceLiszkay borkúria kinti medence

Az ár kétségtelenül nagyon magas viszont ez egy unikum. A borászat, az előállított bor és maga a borbirtok is szerzett már nevet magának, ami komoly érték. Az ár tartalmazza a teljes berendezést a bor előállításához szükséges gépészetet és a borkészletet is.

Liszkay borkúria szobaLiszkay borkúria fürdőLiszkay borkúria folyosó

Az eladás oka

Liszkay Mihály, a Borkúria tulajdonosa még 2019-ben nyilatkozott a CsodalatosBalaton.hu portálnak az eladás okairól.

„A kúria eladása mögött nincs semmi misztikum, semmi, ami sürgőssé tenné annak értékesítését. A kúria változatlanul működik tovább, a vezetés nagy erőbedobással, programtervekkel készül a nyárra. Sőt, ez évre és 2020-ra is már több rendezvényfoglalás van, illetve sok fiatal pár esküvőjén is dolgozunk.”

„Egy ideje már foglalkoztat a gondolat, hogy élveznem kellene a rám váró, megérdemelt pihenést, s a kúriának pedig egy lelkes, fiatal tulajdonost találjak.”

Ráadásnak még egy videó a borkúriáról

A hirdetés itt érhető el.

Rengeteg izgalmas ingatlan

A celebek szuper ingatlanjai rendszeresen feltűnnek az ingatlanpiacon. Ott van pl Travolta 20 szobás rezidenciája amit 5 millió dollárért árul, vagy Britney Spears hírhedt kastélya ami 6,1 millió dollárért kelt el újra, vagy Kevin James új óceánparti kúriája, vagy Stallone új kúriája amit megvett, de az a 110 milliós kúria se kutya, amit Stallone árul, vagy Robin Williams háza, vagy Matt Damon 21 milliós zen-kúriája.

Ha szereted az egyedi ingatlanokat, akkor tuti tetszeni fog ez a szuper, egyedi festésű földalatti ház, vagy ez a házzá alakított rakétasiló, vagy az Avalon Szelleme is, amiben vízesés és még búváralagutak is vannak.

Persze nem csak külföldön vannak szuper ingatlanok. Itt van például ez a gyönyörűen felújított Esterházy vadászkastély, vagy a top 10 milliárdosoknak eladó ingatlan Magyarországon.

Ha esetleg Te is keresel új családi fészket, akkor nézd meg az eladó házakat, vagy az eladó lakásokat a megveszLAK-on. Természetesen eladó nyaralókat és eladó telkeket is találsz, ha éppen arra van szükséged. Ha pedig eladásban is gondolkozol akkor magánszemélyként ingyenesen feladhatod az ingatlan hirdetésed akár 20 fotóval.© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal
Az oldal töltődik...