Mire érdemes figyelni az ingatlanvásárlás kapcsán? - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Mire érdemes figyelni az ingatlanvásárlás kapcsán?

Mire érdemes figyelni az ingatlanvásárlás kapcsán?
2021.11.02. kedd
683 megtekintés
683

Egy új ingatlan vásárlása az egyik legnagyobb döntés sokunk életében, hiszen a sokáig gyűjtögetett pénzünket most végre befektetjük új otthonunkba, ezért is döntésünket alaposan át kell gondolnunk. Mostani cikkünkben arról ejtünk pár szót mire érdemes figyelni az ingatlanvásárlás kapcsán, hogy biztosan a legjobb döntést hozzuk.

Mérjük fel anyagi lehetőségeinket!

Nagyon fontos, hogy bármilyen lakás, vagy ingatlan vásárlását megelőzően ajánlott átgondolnunk anyagi lehetőségeinket, illetve azt is, hogy jogosultak vagyunk-e munkáltatói, állami vagy önkormányzati kölcsönre és ezek mellett a vagyonszerzési illetékről se feledkezzünk meg.

Készítsünk elő minden szükséges dokumentumot!

Abban az esetben, ha hitelt vagy bármilyen támogatást vennénk fel nagyon fontos, hogy előre tájékozottak legyünk arról, hogy milyen dokumentumokra lesz majd szükségünk, ezek lehetnek például a jövedelem igazolás vagy a tulajdoni lap. Nagyon fontos még utánajárnunk annak, hogy a hitelbírálatot el tudják-e végezni előszerződés alapján. Emellett annak is, hogy mennyi ideig fog tartani a hitelkérelmünk elbírálása, amelyhez értékbecslő szolgáltatásokat érdemes választani, hogy a siker garantált legyen.

Keressünk ingatlan több úton is!

Egy ingatlan vásárlása esetében nyilvánvaló, hogy a legnehezebb dolog annak kiválasztása. Eladó lakásokat, vagy házakat többféleképpen is kereshetünk, ezek lehetnek:

  • ismeretségi körünkből
  • online ingatlan hirdetések
  • ingatlanközvetítők segítségével

Abban az esetben, ha ingatlanközvetítő által találtunk az ingatlanra valószínű, hogy a közvetítő alá fog velünk íratni egy megtekintési nyilatkozatot, ami úgymond egy bizonyíték arra, hogy az ingatlan közvetítő által találtunk a házra.

Alaposan mérjük fel az ingatlant!

A lakások megtekintésekkor semmiképp se feledkezzünk meg az ingatlan állapotának felméréséről, hiszen ez az egyik legfontosabb dolog, amit figyelnünk kell látogatásnál. Nagyon fontos a lakás műszaki állapota. Ebben az esetben ajánlott szakember segítségét is kikérni, hiszen segítséget tud nyújtani abban is, hogy szükséges-e korszerűsítést vagy felújítást végezni az ingatlanon vagy van e bármilyen komoly hibája, amit nem vettünk észre. Fontos tényező még a környék és annak megfigyelése is, hiszen a szomszédság is nagyban ronthatja, vagy épphogy emelheti az ingatlan értékét.

Kérjük ki a tulajdoni lapot!

Nagyon fontos még mindenek előtt, hogy kikérjük a kinézett ingatlan tulajdoni lapját, ha ezt nem tudjuk megnézni, akkor szerezzük meg a helyrajzi számot, hogy be tudjuk szerezni a tulajdoni lapot.
Társasházak esetében ezeket a dokumentumokat ajánlott elkérnünk:

  • Társasház Alapító Okiratot
  • Szervezeti és Működési Szabályzatot (SZMSZ)
  • Házirendet

Ha megszereztük az alábbi dokumentumokat onnantól könnyen le tudják ellenőrizni, hogy az ingatlannak ki a tulajdonosa, haszonélvezeti joggal érintett-e és ezeken kívül az is könnyedén megtudható, hogy van-e bármilyen teher az ingatlanon.

Csekkoljuk a rezsi költségeket is!

Minden esetben mielőtt elhatároznánk magunkat, ellenőrizzük az ingatlan rezsi számláit, hogy tisztában legyünk a havi költségekkel is. EZ ugyanis a hosszú távú lakhatásunkat befolyásolhatja jelentősen.

Minden kerüljön be az adás-vételi szerződésbe!

Az adásvételi szerződésben mindenképp rögzítenünk kell az ingatlannak a pontos meghatározását, a feleket és adataikat, a vételárnak az összegét és annak fizetési ütemezését és ne feledkezzünk meg az ingatlan átadásának az időpontjáról és az energetikai tanúsítványról se.

Összegezve
Egy ingatlan vásárlása esetében számos dologra oda kell figyelnünk, mint például leendő otthonunk kiválasztása majd annak állapotának felmérése, illetékek fizetése és az adás-vételi szerződés kitöltése.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58314 megtekintés
58314
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21765 megtekintés
21765
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
18632 megtekintés
18632
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
10154 megtekintés
10154
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
15 éve nem talál gazdára Kádár egykori sofőrjének kastélya
2021.05.25. kedd
9854 megtekintés
9854
A csömöri Bócsi kastélyt 2,5 milliárdtól kezdve 43 milliós árig próbálták értékesíteni, de még mindig nem talált gazdára. Jelenleg megint 900 millióért árulják a 21 szobás, repülőgép hangárral és leszállópályával is rendelkező hányattatott sorsú kastélyt.
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9823 megtekintés
9823
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal