Mire kell figyelni egy családi ház felújítása során? Mik a legfontosabb tényezők? - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Mire kell figyelni egy családi ház felújítása során? Mik a legfontosabb tényezők?

Mire kell figyelni egy családi ház felújítása során? Mik a legfontosabb tényezők?
2021.12.13. hétfő
899 megtekintés
899

A családi ház felújítása nem sétagalopp, sok szempontot kell egyszerre figyelembe vennünk ahhoz, hogy költséghatékonyan és időben megújuljon otthonunk. Az előzetes tervezés mellett nem mindegy, hogy honnan szerezzük be az alapanyagokat, milyen árat fizetünk érte, milyen céggel, vállalkozóval végeztetjük el a kivitelezést.

Mielőtt belevágunk, azt is érdemes megvizsgálni, hogy milyen munkafolyamatokat érdemes még elvégezni a legfontosabbakon kívül. Ha például műanyag nyílászárókra akarjuk cserélni a régieket, hogy jobb legyen a ház szigetelése, ne feledkezzünk meg a homlokzati és a födémszigetelésről sem. És még folytathatnánk a sort.

Tervezzük meg, terveztessük meg előre a felújítás folyamatát

Az első és legfontosabb lépés a megfelelő tervezés. Csak abban az esetben érdemes saját magunknak kézbe venni a tervezést, ha tényleg értünk hozzá, különben sok mindenen elcsúszhat a projektünk.

A tervezéshez hozzátartozik a megfelelő sorrend kitalálása. Ha a munkafolyamatok felcserélődnek, könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy fölöslegesen végeztünk el például egy burkolási munkát, fel kell törni a járólapot és még vízvezetéket szerelni.

A logikus gondolkodás és a tapasztalat sokat segít, de a megfelelő tervezésnél kifejezetten jól jön, ha egy olyan tervezővel egyeztetünk, aki képben van az aktuális kivitelezési technológiákkal, anyagárakkal stb.

Ha magunknak újítunk fel, akkor érdemes tartalékolni arra is, hogy a színben, anyagban, minőségben nekünk tetsző berendezés kerüljön a felfrissült házba.

Hogyan okoskodjunk az anyagiakkal?

Egy alaposabb lakásfelújítás során komoly pénzeket kell megmozgatni. Nem tudunk előre számolni az anyagárak vagy a munkadíjak emelkedésével. Mondjuk a 2021-es év brutális anyagár emelkedéseit sem lehetett volna megmondani pár évvel ezelőtt, de remélhetőleg a jövőben nem kell ilyen extrém növekedésre számítani. Ettől függetlenül a felújíáshoz is legyen mindig tartalékunk, amit szükség esetén játékba tudunk hozni.

Mit érdemes felújítani egy családi házon?

Van néhány terület, amit időnként érdemes felújítani a családi házakon. Mindenképp érdemes rászánni a pénzt például a homlokzati és a födémszigetelésre, a nyílászárókat 25-30 évente érdemes lecserélni. A tetőszerkezet állapotát is meg kell vizsgálni, mennyire vannak elkorhadva a gerendák, lécek, van-e szigetelés a tetőn és a födémen? Meg kell vizsgálni, hogy milyen állapotban van az épület gépészete, milyen az elektromos vezetékek állapota, a fűtéstechnika.

Nyílászárók

Ha elöregedett fa ablakaink vannak (pl. repedések a tokon, szárnyakon), esetleg megpróbálhatjuk asztalossal felújíttatni, de könnyen lehet, hogy a felújíttatás költsége végül magasabb lesz, mintha kicseréltük volna modern, jól záródó, garanciális műanyag nyílászáróra. Az elszuvasodott (vagy más kártevő által megrongált), kirepedt fa ablakot, a régi, rosszul záródó műanyag ablakot érdemes cserélni. Minden esetben kérje szakember véleményét!

Homlokzati szigetelés

Manapság, amikor szigetelésről beszélünk, a legtöbben a homlokzat szigetelésére gondolnak, hiszen ez a leglátványosabb munkafolyamat. A gondosan előkészített homlokzatot polisztirol lapokkal (hungarocell) szokták szigetelni ragasztással helyezik fel, majd dűbelezéssel rögzítik. Erre jön rá az üvegszövet háló, amit ragasztóval rögzítenek a hungarocell lapokra.

Tetőcsere - tetőszigetelés

Ha szétkorhadtak a gerendák, morzsolódnak a cserepek, elkerülhetetlen lesz a tetőcsere. Viszont fontos a tető szigetelése is! A tetőszigetelés az egyik legfontosabb lépés, amikor a tetőteret komfortosabbá szeretnénk tenni. A szarufák közé szigetelőanyagot helyezünk, azonban lényeges, hogy a szarufákat is fedjük le, különben a fa hőhídként fog működni, ami penészedéshez vezethet.

Az is fontos, hogy ne hagyjuk ki a páraáteresztő réteget, a tetőfóliát és ne spóroljunk a szigetelőanyag vastagságán! Több célja van a tetőszigetelésnek: először is így gondoskodhatunk arról, hogy a csapadék, eső, hő ne jusson be a padlástérbe. Hogy télen a hideg ne jusson be, a meleg ne szökjön ki, nyáron pedig elkerüljük a padlástér felforrósodását. Takarékoskodjunk az energiával és kíméljük a pénztárcánkat. Így minimálisra csökkenthetjük a fűtési-hűtési költségeket.

Padlás szigetelése

A legelterjedtebb szigetelőanyagok padlásfödém esetén: üveggyapot, kőzetgyapot, polisztirol vagy hungarocell. A hagyományos szigetelésről néhány fontosabb tudnivaló: akár mi magunk is házilag el tudjuk készíteni a tetőszigetelést, a tekercses anyaggal egyszerűbb dolgozni mint a táblással, költséghatékony megoldás.

Beépítetlen padlásfödém szigetelésekor mérlegelnünk kell, hogy akarunk-e bármiféle járófelületet vagy szerviz járatot. Ha például kémény vagy antenna van a padláson, akkor mindenképpen építtessünk legalább szervízjáratot, hogy az esetleges munkák esetén ne tapossák össze más szakiparok a szigetelésünket. Ha szeretnénk tárolni is a padláson, akkor érdemes tárolófelületet is kialakítani.

Fűtéstechnika

Fűtéskorszerűsítésre több szempontból is szükségünk lehet. Egy automatizált, jól megtervezett modern fűtési rendszerrel növekszik a lakás komfortérzete, kényelmesebb a kezelése, kevesebbet kell költeni a karbantartásra és hatékonyabban, olcsóbban fog üzemelni. Természetesen csak abban az esetben, ha a ház nyílászárói, szigetelése is megfelelő.

Villamos rendszer

Főleg régebbi építésű házaknál fordul elő, hogy a villanyvezeték korszerűtlenül van bekötve, vagy maga a vezeték nagyon régi. Egy elavult elektronikai rendszer balesetveszélyes is lehet, érdemes mindenképp cserélteteni!

Burkolás, festés, mázolás

A burkolással, falfestéssel, mázolással sokszor akkor is számolnunk kell, ha nem célunk a felújítás során új burkolatot lerakni vagy kifesteni a lakást. A fűtéskorszerűsítés, a nyílászárócsere vagy a villanyvezetékek cseréje után elkerülhetelenek ezek a munkafolyamatok.

Milyen támogatásokat vehetünk fel családi ház felújítása esetén?

Ha még 2022. december 31-ig be tudjuk fejezni a családi ház felújítását, érdemes igénybe venni az állami otthonfelújítási támogatást! Az otthonfelújítási támogatás összege az ingatlan felújítására fordított költségvetés fele, maximum 3 millió forint. Azaz a számlákkal igazolt felújítási költségek felét, de maximum 3 millió forintot az állam fizet a felújításból. A támogatás összegében az anyagköltség számlák, illetve a vállalkozói díj számlák 50-50%-os arányban szerepelhetnek.

Ha szeretné a teljes 3 millió forint támogatást igénybe venni, akkor 6 millió forintot kell az otthonára költenie. Az elköltött 6 millió forintról szóló számlákból vagy az anyagköltségnek vagy a munkadíjnak el kell érni a költségvetés 25%-át ahhoz, hogy megkaphassa a maximális támogatást.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58206 megtekintés
58206
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21547 megtekintés
21547
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17877 megtekintés
17877
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9778 megtekintés
9778
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9603 megtekintés
9603
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9541 megtekintés
9541
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal