Hogyan és mennyivel növelheti a jó szigetelés ingatlana értékét? - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Hogyan és mennyivel növelheti a jó szigetelés ingatlana értékét?

Hogyan és mennyivel növelheti a jó szigetelés ingatlana értékét?
2022.02.01. kedd
1102 megtekintés
1102

Az ingatlanpiacon elképesztő küzdelem zajlik. A modern építészeti és energetikai követelményeknek csak akkor tud megfelelni egy ház, ha jó a szigetelése. De milyen módon és mennyivel nő egy ház, lakás értéke a megfelelő homlokzati, vagy födém szigetelés hatására?

Mit vizsgálnak meg a vevők az ingatlanvásárlás során?

A 21. század vásárlóinak nemcsak az számít, hogy hol helyezkedik el az ingatlan, milyen a megközelíthetősége, közlekedése, mekkorák a szobák, milyen az elrendezés, mennyire van jó állapotban az ingatlan, hanem az is, hogy energetikailag milyen követelményeknek felel meg. Ha rosszak a nyílászárók, hiányzik a homlokzati szigetelés vagy a födémszigetelés, elavult a fűtésrendszer, akkor a leendő vásárló szeme előtt súlyos plusz milliók jelennek meg, amit majd az ingatlanra kell költeni. Vagyis akármilyen jó helyen van a házunk, bármilyen szuper az elrendezés, megfelelő szigetelés híján jelentősen kevesebb pénzért tudjuk majd eladni.

Hogyan növeli a megfelelő szigetelés az ingatlan értékét?

Ha megcsináljuk vagy megcsináltatjuk a homlokzati szigetelést, a lábazati szigetelést és a tető vagy a födém szigetelését, akkor már komoly lépést tettünk az ingatlan értékének növelése terén is. Ha csak a födémszigetelés hiányzik, akkor azt gyorsan és hatékonyan pótolhatjuk akár télen is.

Az is lényeges, hogy a megfelelő sorrendben kerüljön fel a szigetelés. Természetesen a sorrendbe beleszólhatnak az időjárási körülmények is, télen nem tudjuk elvégezni a homlokzat és a lábazat szigetelését, pedig ott van a legnagyobb hőveszteség (kb. 35-40 %). A födémen keresztül 20-25 %, a lábazaton és a padlón 10-10 % hőenergiát veszít az épület. A nyílászárókon szintén 10-15 %-ot veszíthetünk.

Ha épületek hőszigetelésében gondolkodunk, egyszerre több cél is lebeghet a szemünk előtt, de vegyük sorra a legfontosabbakat: kevesebb energiát akarunk használni, hogy kevesebbet fizessünk, és hogy kisebb legyen az épület káros anyag kibocsátása. Növelni akarjuk a komfortérzetünket, télen így kevésbé fázunk, nyáron nem lesz annyira melegünk. Emellett megszüntetjük a penészedést és növeljük az ingatlan értékét.

Mikor érdemes fújható szigetelésben gondolkozni?

A födém-, a tetőtér- vagy a tetőszigetelésnél van néhány eset, amikor a hagyományos szigetelést csak nehezen vagy egyáltalán nem lehet alkalmazni. Ilyenkor érvényesül a fújható hőszigetelések óriási előnye, mégpedig hogy résmentes szigetelést biztosítanak, nehezen elérhető helyekre tökéletesen alkalmazhatóak, mint pl. tetőzugok. Ha a padláson sok a beugró, cikk-cakk, kémények helyezkednek el, vagy gépészeti szigeteléssel ellátott födémmel van dolgunk, nem lehet szakszerűen alkalmazni hagyományos táblás vagy tekercses szigetelőanyagot. Kiválóan alkalmazható a fújható szigetelés akkor, ha nehezen elérhető vagy nem terhelhető padlásfödémeket kell szigetelnünk (pl. borított fafödémek vagy a könnyűszerkezetes házak)).

Szeglemezes tető esetében is nyerő a fújható szigetelés, a tetőtérben is hézagmentesen dolgozhatunk, a legkisebb résbe is bejut és használatával elkerülhető a bontás, ha már meglévő szerkezetbe kell fújni. Gyors, tiszta, hulladék nélküli munka vár ránk, ha belevágunk a fújható szigetelésbe. Választhatunk üveggyapot, kőzetgyapot, polisztirol gyöngy, cellulóz, purhab, kender, farost anyagokból.

Nem mindegy, hogy milyen a kivitelezés!

A homlokzati szigetelésnél is komoly hangsúly kerül a kivitelezésre. Az anyag minősége, vastagsága is lényeges, de az is fontos, hogy hozzáértő, precíz szakemberrel végeztessük el a szükséges munkálatokat. Van néhány pont, ami kritikus lehet, a szerkezeti elemek illeszkedésénél (jellemzően a födém és a homlokzat találkozásánál) szokott kimaradni a szigetelés, előfordul, hogy vékonyabb anyaggal oldják meg. Mind a két esetben kellemetlen folyamatok indulhatnak meg, a hő ezeken a pontokon igyekszik eltávozni az épületből, penészfoltok keletkeznek a falon és a szigetelés hatékonysága romlik.

Nemcsak a hatályos építésügyi szabályok határozzák meg, hogy minimálisan milyen hőszigetelő képességgel kell rendelkeznie az épületszerkezetnek, építőanyagnak, ez a ház komfortos használata és az energiatakarékos használat szempontjából is nagyon lényeges kérdés.

Érdemes előzetesen utánajárni, hogy melyik anyagnak milyen adottságai vannak! A kivitelezés során nagyon fontos, hogy ne térjünk el az előzetesen meghatározott építőanyagtól (pl. csak a megfelelő vastagságú, minőségű homlokzati szigetelést engedjük feltenni a homlokzatra!), ha mégis más anyaggal kellene tovább dolgozni, mindenképp egyeztessünk az energetikus szakértőnkkel, tervezőnkkel!

Megfelelő szigeteléssel javulhat a házunk energetikai besorolása!

Minél jobb a szigetelés és a házunk energetikai egyensúlya, annál jobb a komfortérzet, kevesebb a károsanyag kibocsátása, ráadásul az energetikai besorolás javulhat. Amennyiben használt házat újítunk fel, ezt a szempontot is mindenképp érdemes figyelembe venni, hiszen a szigeteléssel emelkedik a házunk értéke!

Akik új házat építenek, fontos tudniuk, hogy azoknak az épületeknek, amelyek 2022 június 30.-a után szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait! (A korábbi szabály a 2021. január 1. után épített házakra vonatkozott, azonban a 2021. március 13-án hatályba lépő szabálymódosításnak köszönhetően másfél év haladékot kaptak az új építésű házak, ez azt jelenti, hogy 2022. június 30.-a után kell teljesíteni az új előírásokat!) Minden újépítésű háznak el kell érnie legalább a BB energiaosztályt. Ettől természetesen magasabb beosztást is elérhetünk: AA, AA+, AA++.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58206 megtekintés
58206
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21547 megtekintés
21547
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17877 megtekintés
17877
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9776 megtekintés
9776
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9603 megtekintés
9603
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9541 megtekintés
9541
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal