Alaprajz készítés egyszerűen, gyorsan - megveszLAK.hu

Alaprajz készítés egyszerűen, gyorsan

Az ingatlan hirdetéskor az egyik legfontosabb, hogy minél alaposabb információkkal lásd el az érdeklődőket. A jó fotók mellett az alaprajz is rengeteg információt hordoz. Sok ingatlan keresőnek számít az, hogy milyen beosztású a lakás, mekkorák a szobák, honnan hova nyílnak. Az alaprajz abban is segít, hogy előszűri a vevőket, így csak olyan érdeklődők fognak jelentkezni, akik az ingatlan elrendezését már biztosan megfelelőnek találják. 2020 októberétől már a megveszLAK-on is készíthetsz alaprajzot. Lássuk, hogyan kell pár perc alatt elkészíteni egy alaprajzot.

Miért szánd rá az időt az alaprajz elkészítésre

Az ingatlan hirdetéskor az egyik legfontosabb, hogy minél alaposabb információkkal lásd el a potenciális érdeklődőket. A jó fotók mellett az alaprajz is rengeteg információt hordoz. Sok érdeklődőnek számít az, hogy milyen beosztású a lakás, mekkorák a szobák, honnan hova nyílnak, hány szoba van. Az alaprajz abban is segít, hogy előszűri a vevőket, így csak olyan érdeklődők fognak jelentkezni, akik az ingatlan elrendezését már biztosan megfelelőnek találják. Ezzel magadnak is időt tudsz megspórolni. Ráadásul a megveszlakon még szűrni is lehet az alaprajzos hirdetésekre.Lakás eladásnál és kiadásnál is segíti az értékesítést az alaprajz.

A kezelő felület

A kezelő felület ismerős lehet a Sweet Home 3D-ből. Ez nem véletlen, mivel a Sweet Home megoldása lett bele integrálva az oldalba, ami személyre lett szabva az ingatlan hirdetésekhez szükséges alaprajz rajzolásának megfelelően.

Ház, vagy lakás?

A rajzoló felület meg lett növelve és a 3D nézet el lett tüntetve és kapott a gombsor egy plusz gombot, amivel fehér háttérrel le lehet menteni a saját számítógépre az elkészült alaprajzot. Nézzük a főbb részeit az alaprajz rajzolónak.

Falak rajzolása

A kéz melletti ikont kell kiválasztani ahhoz, hogy falakat tudj rajzolni. A falak rajzolása egy egér kattintással indul és a következő kattintásig tart. Ha itt szeretnéd befejezni a falak rajzolását, akkor duplán kell kattints az egérrel vagy meg kell nyomd az ESC billentyűt.

falak rajzolása

Ha egymáshoz kapcsolódó falakat akarsz megrajzolni, akkor csak egyesével végig kell kattintani a rajzoláshoz és csak a befejezésnél duplán kattintani. Rajzolás közben a program hosszúság és szög információkkal segít.

falak rajzolása

Helységek rajzolása, színezése

A helységeket akkor kell berajzolni, ha különböző színekkel akarod jelölni a különböző helységeket. A helység rajzoló eszköz a fal rajzoló jobb oldalán helyezkedik el.

helység rajzolás

A különböző színűre tervezett helységeket külön kell berajzolni. A helység berajzolás végén ESC billentyűt kell nyomni. Ha valahol nem illeszkedik pontosan a falakhoz a rajzolt helység, ott lehet módosítani utólag.

helység rajzolás

A helység (és a falak, vagy bármi) módosításához át kell váltani elsőként a kijelölő eszközre, ami a kéztől balra található.

helység színezés

A helység színezéséhez duplán kell kattintani a helység területén az egérrel. Ekkor felnyílik a szín választó. A színt az egérrel kell kiválasztani. A kiválasztás után pedig ENTER-t kell nyomni a szín érvényesüléséhez. A Sweet Home fejlesztőitől kapott információk szerint, már dolgoznak azon, hogy online is elérhetőek legyenek a padló textúrák.

helység színezés

Alaprajz feliratozása

Az alaprajzra a helységek területét automatikusan beírja a program. Ezen kívül érdemes beírni a helységekbe a nevét (pl. nappali, hálószoba, stb.). Ezen kívül még más fontos infókat is rá lehet írni, de nem érdemes túlzásba vinni, mert a túl zsúfolt alaprajz nem a legjobb. A feliratozáshoz a felirat eszközt kell kiválasztani.

feliratozás eszköz

Utána a felirat kiválasztott helyén kell kattintani az egérrel és megnyílik egy külön ablakban a felirat szerkesztő. Ha kész a felirat, akkor csak az OK gombra kell kattintani és beillesztődik a helyére a rajzon.

felirat szerkesztő

A felirat helye utólag módosítható. A kijelölő eszközzel meg kell fogni és arrébb vinni, illetve ezzel forgatni is lehet. A szöveg nem módosítható, így ha nem jót írtál, akkor ki kell jelölni és a DEL billentyűvel lehet törölni (bármit lehet így törölni a rajzról) és újra meg kell írd.

Berendezési tárgyak, ajtók, ablakok elhelyezése

Az alaprajzon mindenképp el kell helyezni az ajtókat és az ablakokat, ezen kívül célszerű még a beépített tárgyakat is megjeleníteni, mint pl. a kád, zuhanyzó, stb. A berendezési tárgyak a bal oldalon találhatóak és az egérrel lehet behúzni őket a kijelölő eszköz segítségével.

berendezési tárgyak

Érdemes lehet még belerakni bútorokat is az alaprajzba, így az érdeklődők még könnyebben bele tudják képzelni magukat a környezetbe. Arra érdemes figyelni, hogy ne legyen túlzsúfolt a rajz.

Alaprajz mentése

Ha elkészültél az alaprajzzal, akkor nincs más hátra, mint elmenteni a saját gépedre (és feltölteni az ingatlan hirdetésedhez). Ehhez a gombsor végén található mentés/letöltés gombra kell kattintani.

alaprajz mentése

Ekkor az alaprajz háttere átvált fehérre és letöltődik a böngészőből a saját gépedre az alaprajz. Ha elnavigálsz az oldalról, akkor újra kell kezdeni a rajzolást, mert a rendszer önmagától semmit nem ment el. Az alaprajz készítésről egy videót is készítettem:

Az alaprajz készítő program itt található.© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal
Az oldal töltődik...