Eredményes lakás, ház eladás fontos eleme az alaprajz! - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Eredményes lakás, ház eladás fontos eleme az alaprajz!

alaprajz
2020.02.16. vasárnap
2442 megtekintés
2442

Ebből a cikkből megtudhatsz minden lényeges információt arról, hogy miért és hogyan készíts alaprajzot az ingatlan hirdetésedhez (hogyan állj neki az alaprajz készítésnek a felméréstől az elkészítésig). Azonnal használható tippeket és működő megoldásokat ismerhetsz meg.

Miért szánd rá az időt az alaprajz elkészítésre

Az ingatlan hirdetéskor az egyik legfontosabb, hogy minél alaposabb információkkal lásd el a potenciális érdeklődőket. A jó fotók mellett az alaprajz is rengeteg információt hordoz. Sok érdeklődőnek számít az, hogy milyen beosztású a lakás, mekkorák a szobák, honnan hova nyílnak, hány szoba van. Az alaprajz abban is segít, hogy előszűri a vevőket, így csak olyan érdeklődők fognak jelentkezni, akik az ingatlan elrendezését már biztosan megfelelőnek találják. Ezzel magadnak is időt tudsz megspórolni. Ráadásul a megveszlakon még szűrni is lehet az alaprajzos hirdetésekre.Lakás eladásnál és kiadásnál is segíti az értékesítést az alaprajz.

Készíts alaprajz vázlatot

Fogj egy kockás papírlapot és skicceld fel az összes helyiséget. Az esetleges emeletekről, alagsorokról is készíts külön rajzot. Ezek a rajzok csak azért kellenek, hogy bele tudd írni a méreteket, amit mérsz. A nyílászárókat is jelöld meg a rajzon.

Mérd meg a falakat

Két jó és könnyű megoldás is van a mérésre. Az egyik, ha van egy segítőd, aki megfogja a mérőszalag végét. A másik megoldás a lézeres távolságmérő. Az utóbbi persze jelentősebb anyagi ráfordítást igényel. Már 6000 Ft-tól is lehet kapni, de van több százererért is. Próbálj meg pontosan mérni. A nyílászárókat is mérd meg. Ha vannak ott maradó (beépített) bútorok, akkor azokat is érdemes megmérni.

Alaprajz elkészítése

Az alaprajz elkészítésénél többféle lehetőséged is van. Lehet az akár egy vonalas rajz, vagy egy profi, lakberendezéses látványterv is.

Tervrajz fotó

Ha meg vannak a lakásnak, háznak a tervei és található benne alaprajz, akkor azt lefotózva fel lehet majd tölteni a hirdetés képei közé. Tájékoztatásnak már ez is megfelelő, de nem a legjobb megoldás a sok méretvonal miatt. Fotózásnál figyelj a jó megvilágításra, mert a sötét alaprajz fotó halmozottan hátrányos megoldás.

alaprajz fotó

Kézi rajz

Ha nem érzel magadban késztetést arra, hogy programmal készítsd el az alaprajzot, akkor elő a vonalzóval és a ceruzával. A falakat a rajzolás végén érdemes vastagabb filccel átrajzolni, hogy még átláthatóbb legyen. Figyelj oda arra is, hogy az ábra arányosra sikerüljön. A rajzot lefotózva, már töltheted is fel a hirdetésedhez.

kézi alaprajz

Számítógépes kézi rajz

Következő egyszerűbb megoldás, hogy a számítógépes rendszer saját rajzolóprogramjában (pl. Paint) készíted el az alaprajzot. Az arányokra itt is Neked kell figyelni. A kézi rajzhoz képest előny, hogy már nem kell fotózni és a beépített alakzatokkal gyorsabban is lehet rajzolni.

számítógépes kézi alaprajz

Alaprajz készítő program

Az interneten található alaprajz készítő programokkal már profi alaprajzot is készíthetsz. A választék elég bőséges. Vannak online is használhatók, de letölthető-telepíthető változatok is. 2020 őszétől már a megveszLAK-on is elkészíthető az alaprajz. A programmal rajzolt alaprajzok sokkal profibban néznek ki, mint a kézzel rajzoltak. Érdemes rászánni azt a 10-15 percet, ami alatt simán el lehet készíteni.

profi alaprajz programmal készítve

Mi legyen rajta mindenképp az alaprajzon

Az alaprajznak elsősorban nem szépnek, hanem informatívnak kell lennie. A következőket mindenképp szerepeltetni kell rajta:

  • Falak. A tartófalakat lehetőleg vastagabban rajzolva és ügyelve a derékszögre.
  • Ajtók, ablakok. Félkörívvel célszerű feltüntetni a nyílás irányát is.
  • Helyiségek nevei és méretük. Esetlegesen be lehet írni a padlóburkolat típusát is, de ha jól van készítve az alaprajz, akkor azon ránézésre is egyértelmű (kő, parketta, stb.)
  • Bejárathoz tegyél egy nyilat, hogy egyértelmű legyen.
  • Tájolás. Fontos információ a benapozás miatt is.

Tippek

Íme még néhány tipp/ötlet:

  • Ügyelj arra, hogy az alaprajz ne legyen túlzsúfolt.
  • Legyen átlátható és informatív még egy laikusnak is.

Egy jól elkészített alaprajz mindenképp segít az ingatlan értékesítésében. Az alaprajz akkor is nagy segítség, ha az érdeklődő szeretné átalakítani a lakást. Rajz nélkül sokkal nehezebb elképzelni azt, hogy melyik helyiségeket lehet szétválasztani, vagy összevonni. Segíts hát Neki ebben. A hirdetéshez írj figyelemfelkeltő szöveget is és tuti lesz a siker. Kezdj neki most, a rajzolásnak! Jó munkát!

Ha tudtam segíteni Neked, vagy tetszett a cikk, akkor támogasd egy megosztással, hogy másnak is segíthessek. Ha megosztod a weboldaladon a cikk linkjét, azt külön köszönöm.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58300 megtekintés
58300
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21731 megtekintés
21731
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
18559 megtekintés
18559
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
10112 megtekintés
10112
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
15 éve nem talál gazdára Kádár egykori sofőrjének kastélya
2021.05.25. kedd
9839 megtekintés
9839
A csömöri Bócsi kastélyt 2,5 milliárdtól kezdve 43 milliós árig próbálták értékesíteni, de még mindig nem talált gazdára. Jelenleg megint 900 millióért árulják a 21 szobás, repülőgép hangárral és leszállópályával is rendelkező hányattatott sorsú kastélyt.
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9806 megtekintés
9806
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal