Ingatlan keresési kedv változásának területi különbségei a korlátozások árnyékában - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Ingatlan keresési kedv változásának területi különbségei a korlátozások árnyékában

Ingatlan keresési kedv változásának területi különbségei a korlátozások árnyékában
2021.03.15. hétfő
707 megtekintés
707

2020 tavasza óta vagyunk kénytelenek együtt élni a koronavírussal, ami nagyon sok területen éreztette és érezteti a negatív hatását, amiből az ingatlanpiac sem maradhatott ki. Február végén úgy indult meg a harmadik hullám, hogy még a második hullám igazából véget sem ért. A járvány emelkedésének a megtörésére március 4-én délelőtt ismertették a kormány döntését a 8-ától érvénybe lépő korlátozásokról. A bejelentésnek azonnal brutális hatása volt az ingatlanpiacra. Megvizsgáltuk, hogy a megyeszékhelyeken hogyan változott óráról-órára az ingatlanok iránti kereslet a márciusi korlátozások bejelentésének hatására és nagyon meglepő adatokat találtunk.

Korlátozások bejelentésének hatása óráról-órára március 4-én

Csütörtök délelőtt a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette az új korlátozó intézkedéseket, melyek 8-ától léptek életbe. Már reggel megjelentek infók arról, hogy bejelentés készül. 9-óráig minden a megszokott mederben zajlott, azonban 10 órától egészen késő estig jelentősen csökkent az ingatlanok iránti kereslet.

ingatlanok iránti kereslet csökkenése óráról-órára 2021. március 4-én

Hasonló zuhanásról számoltak be másik ingatlanos portálok is, de nem is csak azok, hanem más témájú oldalak is, mint pl. egy kertészeti magazin is. Ezzel szemben a koronavírus témájú weboldaltól jelentős forgalom növekedésről adtak hírt. Egyértelműen látszik ebből, hogy változott meg azonnal az emberek érdeklődése.

Ingatlanok iránti kereslet változása megyeszékhelyenként

A kereslet csökkenése nem egyformán volt tapasztalható az egész országban március 4-én. Az alábbi statisztika összeállításánál a megyeszékhelyekről indított keresések számát vettük alapul, de hasonló eredmény jött ki akkor is, amikor az adott megyeszékhelyek oldalainak a látogatottságát hasonlítottuk össze az előző nappal. Az összes megyeszékhely átlagos csökkenése 23,9% volt. Ennyivel esett vissza a forgalom március 4-én 3-ához képest.

ingatlan keresési kedv %-os változása március 3-ról 4-re

A legnagyobb kereslet csökkenés Tatabányán volt tapasztalható (-42,86%). A második legnagyobb csökkenést Szeged tudhatja magáénak (-41,33%), míg a harmadik helyen végzett Miskolc -37,5%-al.

Veszprémben érdekes módon nemhogy csökkent volna az ingatlanok iránti kereslet, hanem még nőtt is 28,2%-al. Kaposvárról és Székesfehérvárról ugyanannyian kerestek ingatlant, mint előző nap.

Pénteken összességében 2%-al már magasabb volt az érdeklődés, de nagyon nagy különbségek voltak aznap is a megyeszékhelyek között.

ingatlan keresési kedv %-os változása március 4-ről 5-re

Csütörtökhöz képest Salgótarjánból sokkal többen kerestek ingatlant. Kaposvár volt az egyetlen megyeszékhely, ahol se csütörtökön se pénteken nem volt csökkenés az ingatlan keresési kedvben 3-ához képest. Kaposvárról pénteken 64%-al több keresés történt 4-éhez képest.

Erősödött a kereslet még Budapesten, Kecskeméten, Miskolcon, Szegeden és Tatabányán. A legnagyobb visszaesés Veszprémben volt. Úgy tűnik mintha ott lassabban reagáltak volna az emberek a korlátozások eseményeire. A visszaesés viszont így nagyon kicsi lett, mert a csütörtöki 28%-os növekedés után, 5-én csak 2,5%-os visszaesés volt tapasztalható 3-ához képest.

Az ingatlanok iránti kereslet helyreállása

A kereslet legnagyobb zuhanása március 4-én és 5-én volt. Ez lényegében egybeesik azzal, amíg még bizonytalan volt, hogy milyen részletszabályok lesznek.

ingatlan keresési kedv március 1-március 6

Szombatra már visszakonvergált a látogatottság szinte a korábbi időszaknak megfelelő szintre. Még egy hétig kb. 5-10%-al alacsonyabb volt az érdeklődés, de március 13-án már teljesen visszaállt a régi kerékvágásba.

A pár százalékos csökkenésben biztosan szerepet játszik az a bizonytalanság, amit az ingatlan ügynököktől lehetett hallani az utóbbi időszakban. Nevezetesen sokan nem tudták, hogy dolgozhatnak-e vagy nem, és ha igen, akkor milyen feltételekkel. Az ingatlanosok egymástól kérdezgették, hogy ki hogy tudja és csinálja az ingatlanok bemutatását.

Konklúzió

Tavaly a kijárási korlátozás és a bizonytalanság a március és április hónapokra alaposan rányomta a bélyegét. Úgy tűnik, hogy idén sokkal rövidebb az az időszak, amikor negatív hatással van a koronavírus miatti korlátozás az ingatlanpiacra. Valószínűleg ez olyanoknak is köszönhető, mint a januártól elérhető lakás felújítási támogatás, vagy a Falusi CSOK kiterjesztése közel 200 településsel és annak is, hogy most már sokkal gyorsabban és könnyebben alkalmazkodtak az emberek a korlátozásokhoz.



Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58164 megtekintés
58164
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21486 megtekintés
21486
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17640 megtekintés
17640
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9623 megtekintés
9623
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9532 megtekintés
9532
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9496 megtekintés
9496
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal