Ingatlan vásárlás költségei - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Ingatlan vásárlás költségei

ingatlan vásárlás költségei
2020.02.16. vasárnap
1251 megtekintés
1251

Lakásvásárláskor nem csak a vételárat kell kifizetni, hanem számolni kell több járulékos költséggel is (több pár tízezer forintos, vagy akár több százezer forintos költség is van), amiket összeadva elég tetemes összeg jöhet ki. Ez a cikk abban segít, hogy előre számításba tudd venni ezeket a költségeket is.

Ingatlan közvetítői díj

Az ingatlanközvetítői jutalék (1,75%-5% plusz ÁFA) az esetek többségében az eladót terheli, de terjedőben van az olyan konstrukció is, ahol az eladó és a vevő is fizet. Az Otthon Centrum 2015 október 1-től vezette be a felező díjcsomagot, melynek a lényege, hogy a tulajdonossal és a vevővel egyaránt megállapodást kötnek és a sikerdíjuk megoszlik a két fél között. Egy 30 milliós lakásvásárlást alapul véve egy 2,5% + Áfa-val kalkulálva ez mindjárt 952 500 Ft lesz.

Állapot felmérés díja

Ha olyan házat szeretnél megvásárolni, ami már több tíz vagy száz éves, akkor kalkulálnod kell még legalább egy állapotfelméréssel, amit célszerű egy statikussal, vagy egy erre szakosodott céggel megcsináltatni. Szerencsére ez nem túl nagy költség, viszont nagyon sok későbbi problémát és kiadást küszöbölhetsz ki vele. A díj meghatározásánál az ingatlan elhelyezkedését és a méretét veszik alapul, mely átlagosan 40 000 - 70 000 Ft között mozog (75-150m2 közötti ingatlanfelmérés ára).

Ügyvédi díj

Ingatlan adásvételi szerződés csak ügyvédi közreműködéssel köthető, így az ügyvédi költség is terheli a vásárlást. Az ügyvéd írja meg az adásvételi szerződést, ami az egyik legfontosabb okirata a lakásvásárlásnak. Az ügyvédi díj jellemző mértéke az ingatlan vételárának 0,5-1,5%-a. Túl alacsony vételár esetén meg szoktak határozni egy minimum összeget (pl. 50 000 Ft). Túl magas vételár esetén pedig egy maximális összeget. Ugyanazt a 30 milliós vételárat alapul véve az ügyvédi díj 150 000 - 450 000 Ft között is lehet. Ehhez jön még hozzá a földhivatali bejegyzés díja, ami 6 600 Ft, ha nem gyorsított eljárásban kéred.

Hitelfelvétel díja

Sajnos kevesen vannak Magyarországon, akik hitel felvétele nélkül tudnak lakást venni, így ezzel a költséggel is kalkulálni kell. A hitelfelvételnek nagyon sokféle költsége van, amiknek egy részét a hitelt adó bankok át szokták vállalni. A teljesség igénye nélkül a kiadások: földhivatali díjak, értékbecslési díj, hitelbírálati díj, közjegyzői díj, hitelfolyósítási díj. Egy átlagos hitel költsége akár 100 000 - 200 000 forint is lehet.

Ingatlan vásárlási illeték

A lakásvásárlás során felmerülő legnagyobb költséget az ingatlan vásárlási illeték adja. Az illeték általános mértéke a megszerzett ingatlan forgalmi értékének a 4%-a. Különböző illeték kedvezmények és csökkentő tényezők is vannak szerencsére. A fizetendő illetékről ebben a cikkben olvashatsz teljes részletességgel. Egy 30 milliós lakásvásárlást alapul véve a 4%-al kalkulálva ez 1 200 000 Ft lesz az illeték.

Egyéb költségek, amikkel még érdemes számolni

A lakásba be is kell költözni. Ezt a többség költöztető cég megbízásával szokta csinálni. A költöztető cégek általában óradíj alapú elszámolással dolgoznak. Az óradíjak jellemzően 5 000-10 000 Ft/óra között mozognak. Egy átlagos 4 órával és 7 000 Ft-al számolva ez is 28 000 Ft.

A lakás felújítása árával nem lehet kalkulálni, mert minden ingatlan más állapotú, és még ha jó állapotú is, akkor is könnyen megeshet, hogy a rózsaszín csempe vagy a vörös falak nem fognak annyira tetszeni, mint az eladónak és át kell alakítani a lakást. Az viszont elég valószínű, hogy egy tisztasági festést minden beköltözésnél be kell kalkulálni. A jelenlegi díjak és a kevés szakember miatt ez akár fél milliós kiadás is lehet.

Az új lakásba lehet, hogy új bútorok is kellenek. Ez se elhanyagolható tényező. Tapasztalatból mondom.

Összefoglalva

Látszik a fent leírtakból, hogy egy ingatlan vásárlásakor tetemes kiegészítő (akár több milliós) kiadásokkal kell számolni, amit jó, ha figyelembe veszel, amikor kikalkulálod a lehetőségeidet. Szerencsére a legnagyobb kiadásra, az illetékre még kedvezmények is vannak és még részletfizetési lehetőség is van. Még ingatlan vásárlás előtt érdemes elolvasni a vásárlási tippeket, hogy ne legyen bukta a vásárlás. Ha még mindig keresed a megfelelő lakást, akkor ezen az oldalon találod a kínálatot, ha pedig házat szeretnél, akkor azokat itt találod, vagy használd a fő menüpontokat.

Ha tudtam segíteni Neked, vagy tetszett a cikk, akkor támogasd egy megosztással, hogy másnak is segíthessek. Ha megosztod a weboldaladon a cikk linkjét, azt külön köszönöm.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
57847 megtekintés
57847
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
20687 megtekintés
20687
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
16310 megtekintés
16310
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9203 megtekintés
9203
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9095 megtekintés
9095
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
8751 megtekintés
8751
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal