Panel vagy tégla lakás? - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Panel vagy tégla lakás?

Panel vagy tégla lakás?
2022.01.23. vasárnap
4545 megtekintés
4545

Magyarországon több, mint kétmillióan élnek panellakásban. Sokan dilemmáznak amikor lakást keresnek, hogy panel lakást, vagy tégla lakást válasszanak inkább. Kétségtelen, hogy mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai. Lássuk, hogy mi a különbség a két lakás típus között, mik az előnyeik és hátrányaik, melyik a jó befektetés, stb.

Panel lakások és tégla lakások ára

A panellakások jellemzően még mindig jóval olcsóbb négyzetméteráron kaphatók, mint a tégla lakások. Ha összehasonlítjuk egy három szobás panelprogramos panellakás árát egy három szobás téglalakás árával, akkor akár 30% különbség is lehet a kettő között.

Míg a panellakások ára 2021 decemberében 670000 Ft/m2 átlagáron mozgott Budapesten, addig a Budapesti téglalakások átlagára 910000 Ft/m2 körül mozgott.

Melyik az értékállóbb, a panel, vagy a téglalakás?

A 2014 január óta eltelt 8 évben a panelek ára több, mint háromszorosára nőtt (3,3-szorosára), míg a téglalakások átlagára „csak” 2,7-szeresére. Az ingatlant vásárlók legnagyobb része nem befektetési célból vásárol tégla, vagy panel lakást, hanem az élethelyzete változása miatt.

Ha csak befektetés a cél, akkor egy több szobából álló, metró közeli lakás a legjobb befektetés, viszont, ha a panelek áremelkedését nézzük, akkor egy jó állapotú panellakás is remek befektetés lehet, főleg, ha jó helyen is van.

Támogatási lehetőségek

A panellakások kedvezőbb ára miatt a vissza nem térítendő CSOK támogatás és a 10 millió forintos kedvezményes lakáshitel várostól függően akár a kiszemelt lakás vételárának 30-40 százalékát is fedezheti. A bankok is szívesebben adnak hitelt a panelekre, mivel az állapotuk nem rejt semmi meglepetést.

Panellakások és téglalakások elrendezése

A 70-es, 80-as években az óriási lakáshiány miatt gyors technológiát kellett igénybe venni. Erre a legalkalmasabb akkoriban a panellakás építése volt. A panelek elrendezése a legtöbb esetben jónak mondható, hiszen fontos volt, hogy a kisebb lakások is minél több szobának adhassanak otthont, ezért már 50-60 nm2-en is több szobát alakítottak ki.

A panel lakások egyik előnye, hogy egy kaptafára készültek, így ha az egyik kerületből a másikba akarsz költözni, akkor valószínűleg ugyanolyan elrendezésű panelt is fogsz találni, így nem kell új bútorokat vagy új függönyöket venni.

A tégla lakásoknak is lehet jó az elrendezése, de nem biztos, hogy egy adott négyzetméteren az elképzelésünknek megfelelő elrendezést el tudunk érni. Erre a legjobb példák a nagyméretű polgári lakások, amikben nagyon nehéz kialakítani egy plusz szobát (viszont galériázhatók a nagy belmagasság miatt). Az új építésű téglalakásoknál általában már jobb a helyzet ebből a szempontból (is).

Panellakások és téglalakások felújítása

A paneleknél sokkal kisebb a valószínűsége, hogy a felújítások során kellemetlen meglepetések érjenek, mint a téglalakásoknál. Ha nekiállunk a bontásnak, akkor a panellakásoknál nem fogunk a burkolatok alatt meglepetéseket találni, mint pl. salakfeltöltés, veszélyes anyagok, stb. amik megdrágítják és megnehezítik a felújítást.

Egy hagyományos téglaépítésű háznál a válaszfalak nem hordanak terhet, így többnyire bonthatók. Egy megfelelő áthidaló beépítésével sokszor még a főfalakon is vágható nyílás.

Paneleknél a válaszfalak részben vagy teljesen bonthatók, a főfalak viszont csak bizonyos emeleteken, bizonyos feltételekkel. Panellakásoknál a legkisebb módosításhoz is bontási, illetve építési engedély szükséges, és a bontást mindig szakemberrel kell végeztetni.

Panellakásoknál a vezetékek, lámpák és szerelvények áthelyezése se egyszerű dolog. Szükség esetén a falra ragasztott gipszkartonnal meg lehet oldani a problémák java részét, de nem mindent tudunk áthelyezni.

Téglalakás előnyei

  • Jobb hangszigetelés
  • Nem melegszik át olyan könnyen, mint a panel
  • Egyedileg megoldott fűtés igény szerint
  • Belvárosban is kapható
  • Esetlegesen jobban variálható az elrendezése
  • Nagy belmagasság esetén galériázható

Téglalakás hátrányai

  • Drágább, mint a panellakás
  • Felújítás esetén lehetnek rejtett problémák
  • Lehetnek kihasználhatatlan zugok
  • Többségében nincs lift
  • Magasabb közös költség

Panellakás előnyei

  • Kedvezőbb árfekvésben kapható
  • Felújítás esetén könnyebben tervezhető
  • Minden négyzetmétere kihasználható
  • Gyorsan eladható
  • Felső emeletekről jó lehet a kilátás (ha szerencsénk van)
  • Olcsóbb a fenntartása (különösen, ha panelprogramos)
  • Sok panellakásnak van erkélye is
  • Többségében van lift (a 10 emeletesekben mindenképp)
  • Se a penész, se a túlzott párásodás nem jellemző a panelekben

Panellakás hátrányai

  • Rosszabb hangszigetelés (sokkal jobban áthallatszanak a szomszédok)
  • Ha nem panelprogramos (és nincs klíma), akkor nyáron nagyon meleg van
  • Nehezebben szabályozható a fűtés
  • Nehezebben lehet a falakra polcokat, képeket rögzíteni a falak vékonysága és keménysége miatt

Ha éppen eladó lakást keresel Budapesten és már döntöttél, hogy melyik típus a szimpatikusabb Neked, akkor nézd meg az eladó budapesti panelek, vagy ha a tégla jobban tetszik, akkor az eladó budapesti téglalakások oldalt. Ha tudtam segíteni Neked, vagy tetszett a cikk, akkor támogasd egy megosztással, hogy másnak is segíthessek. Ha megosztod a weboldaladon a cikk linkjét, azt külön köszönöm.


Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58164 megtekintés
58164
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21486 megtekintés
21486
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17640 megtekintés
17640
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9623 megtekintés
9623
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9532 megtekintés
9532
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9496 megtekintés
9496
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal