10 teendő ingatlan eladás előtt - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

10 teendő ingatlan eladás előtt

10 teendő ingatlan eladás előtt
2021.05.17. hétfő
1097 megtekintés
1097

Egy ingatlan eladása sok esetben érzelmi kérdés, hiszen egy olyan vagyontárgyától válik meg a tulajdonos, melyben évekig, évtizedekig élt, amihez élmények kötik, így gyakorlatilag életének egy szakaszát zárja le az eladással. Ezért is fontos kérdés, hogy hogyan és kivel vágsz bele az ingatlaneladásba. Az ingatlaneladás ugyanis nem egyszerű dolog, néhány ötlettel azonban segítünk, ha inkább magad oldanád meg ingatlanos nélkül. Íme, néhány fontos lépés, amit ingatlan eladás előtt mindenképpen érdemes megtenni.

1. Határozd meg, hogy alkalmas-e az időpont az értékesítésre!

Mint az elmúlt években is tapasztalhattuk, az ingatlanpiacon hullámhegyek és -völgyek váltják egymást. Ráadásul az egyes lokációk népszerűsége sem azonos. Érdemes ezért tisztában lenni eladás előtt a pontos piaci helyzettel nem csak országosan, hanem az adott területre vonatkozóan. Ez ugyanis meghatározza az árat, és azt, hogy milyen gyors értékesítésre számíthatsz.

2. Próbáld belőni, hogy mi lenne a megfelelő ár az ingatlanért!

Sokan az ár meghatározásakor a hirdetési portálokon kezdenek nézelődni, azt azonban nem árt tudni, hogy az itt szereplő árak hirdetési árak elszakadhatnak a valós értékesítési áraktól, így ezekből nem feltétlenül lehet a megfelelő következtetést levonni. Ráadásul a hirdetési átlagárakban nem tükröződik egy adott ingatlan valamennyi adottsága (többek között a lakás, vagy ház állapota, az emelet, a lift, a tájolás, az alaprajz, a kilátás, a zaj és még sok egyéb). Annak pedig semmi értelme, hogy csak hirdessük az ingatlanunkat, amire aztán egyetlen hívás sem érkezik. A pontos becslést ezért érdemes egy, az adott területen aktív ingatlanközvetítőre, vagy értékbecslőre bízni. Ráadásul egy szakember azt is meg tudja határozni, hogy mennyit érdemes rátenni a megcélzott értékesítési árra, hogy mérsékelt alkuval, de viszonylag gyorsan elkeljen az ingatlan.

3. Gondold át, hogy pénzügyileg kivitelezhető-e az ingatlan eladása!

Ha éppen kedvezőtlen a piaci helyzet, mert mélyen járnak az árak és kevés a vevő az adott területen (egy meghatározott szegmensben vagy akár általában véve az ingatlanpiacon), ráadásul hitellel is meg van terhelve az ingatlan, akkor azzal is kalkulálni kell, hogy a hitel lehetővé teszi-e, hogy az elérhető összegért értékesítsd az ingatlanodat.

4. Javítsd/javíttasd meg, vagy újítsd/újíttasd fel az ingatlanban azt, ami növeli annak értékét!

A legnagyobb dilemma egy eladósorba került lakásnál a felújítás kérdése, hiszen pénzbe kerül, ugyanakkor felmerülhet, hogy egy felújított lakásért jobb árat kapunk. A probléma a felújításokkal az, hogy az sok esetben nem térül meg a tulajdonosnak. Ez különösen gyakori a különböző részleges felújítások esetében, melyeket nem igazán értékelnek a vevők, hiszen a maguk igényeire akarják majd formálni az ingatlant, mint például egy fürdőszoba csempézése.

Ugyanakkor annak meghatározásához, hogy mit érdemes megjavítani és felújítani egy értékesítés előtt álló ingatlanon, nem egyszerű, minden ingatlan esetében más lehet kifizetődő, aminek meghatározásában segíthet egy ingatlanpiaci szakember. Általánosságban annyit lehet mondani, hogy egy rendezettnek látszó lakás mindig vonzóbb, ami egy tisztasági festést jelent. Emellett pedig megtérülhet még egy minőségi, kifejezetten luxuskivitelű, teljes körű felújítás - mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. A vevők ugyanis most elsősorban a felújított, jó állapotú, szép ingatlanokat keresik, és ezekért hajlandóak is megfizetni a magasabb árakat. Ez azonban valódi, minőségi felújítást kell, hogy jelentsen.

5. Hozd eladásra kész állapotba az ingatlant!

Ha egy ingatlan úgy néz ki, mint amilyenben éppen laknak, tele van személyes tárgyakkal, és egy adott élet trágyaival, nem igazán mozgatja meg a vevők fantáziáját. Ahhoz, hogy el tudják képzelni a saját életüket az ingatlanban, el kell távolítani a tulajdonos mindennapjainak nyomait, ki kell takarítani, csökkenteni kell a zsúfoltságot és vonzóvá kell tenni az ingatlant. Ugyanakkor az sem jó, ha teljesen kiürítjük a lakást, és csak a lehangoló üres szobákat, csupasz falakat látja az érdeklődő. Néhány bútort érdemes elhelyezni a terekben, hiszen ezek jól megmutatják az arányokat, és szükségesek lehetnek ahhoz, hogy a vevő fantáziája beinduljon. Mindez persze nem könnyű, szintén igényel némi jártasságot.

6. Készítsd/készíttesd el a tökéletes fotókat!

Mint tudjuk, egy jó kép többet mond minden szónál. A fotók nem egyszerűen bemutatják a lakást, hanem érzelmi kapcsolatot alakítanak ki a nézőjükkel. Ha egy vevő már a fotók láttán beleszeret egy ingatlanba, akkor ez olyan első benyomást alakít ki benne, mely meghatározza a további hozzáállását az ingatlanhoz. Igazán jó fotókat készíteni persze nem könnyű, hiszen egészen más tudást igényel, mint egy szelfit lőni egy utazás során. Kellenek a megfelelő fényviszonyok, esetleg a technika, hogy ne csak részleteket lásson belőle az érdeklődő. És nem elég néhány fotó, hiszen minél több látnak az érdeklődők a lakásból, annál pontosabb képük lesz róla. A Balla Ingatlan szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy a fotóknak a valóságot kell tükrözniük, mert annak nincs értelme, ha a valósággal csalódást okozunk a lakásba érkező érdeklődőknek. Ebben segít Neked ez a 9 tipp a jó ingatlanhirdetés fotók készítéséhez.

7. Írd meg a hirdetés szövegét!

A hirdetés szövegének megírása sokak számára az ingatlan paramétereinek felsorolását jelenti, pedig annál egy kicsit többről van szó. Természetesen az ingatlan adatai is fontosak, így legyélk minél részletesebb (elhelyezkedés, környezet, megközelíthetőség, infrastruktúra, méretek, tájolás, állapot, gépészet, extrák, stb.), azonban a leírás többi részének is lehet olyan ereje, hogy megmozdítsa az érdeklődőket. Hiszen kedvet kell csinálni az ingatlanhoz azzal a pár sorral, melyben ecseteljük az előnyeit, rámutatunk arra, hogy miben tér el a többi hasonló ingatlantól, miért jobb választás, mint a másik a környéken. Szintén fontos, hogy ismerjük a célcsoportot, mert az ő nyelvükön kell megírni a szöveget, az ő igényeiket, vágyaikat kell szem előtt tartani. Emellett arra is szükség van, hogy a szöveg kíváncsivá tegye az érdeklődőt, de ne legyen túl hosszú - jelezte Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Egy jó szöveg megírása persze nem kis gyakorlatot igényel, így talán jobb, ha egy profi szakemberre, ingatlanközvetítőre bízod, vagy olvasd el ezt a 7 szuper tippet figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz.

8. Készíts egy alaprajzot!

Ahhoz, hogy a vevők világosan lássák, milyen egy ingatlan elrendezése, élhetőek lesznek-e számukra terek, szükség lesz nem csak a fotókra, hanem egy alaprajzra is. Nem elég, ha megadjuk, hány négyzetméteres az ingatlan és hány szoba található benne. Ezek mérete, egymáshoz való kapcsolódása is rendkívül fontos tényező azok számára, akik azt fontolgatják, hogy meg is néznék az ingatlant. Az alaprajz azonban legyen igényes, ne egy kézzel odavetett, pontatlan vázlat papíron! Az alaprajz készítéséről írtunk is Neked egy cikket, amiből megtudhatod, hogyan készíts alaprajzot egyszerűen, gyorsan.

9. Hirdesd meg az ingatlant!

Ingatlanhirdetési portálból több is van, ezeket pedig mind érdemes felkeresni és elhelyezni rajtuk az ajánlatunkat. Emellett persze helyben is lehet hirdetni, nyomtatott sajtóban, illetve megkeresni minden olyan felületet, ahol indokolt lehet az elhelyezése. Emellett hasznos lehet egy molinó vagy tábla, mely jelzi az arra járóknak, hogy eladó az ingatlan. Hiszen minél több helyen lesz látható az értékesítés ténye, annál nagyobb az esély a sikeres eladásra. A megveszLAK.hu portálon 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható a magánszemélyeknek, hirdetésenként maximum 20 fotóval.

10. Kezdd el keresni az új otthonod!

Nem árt, ha már eladás előtt képben vagy azzal kapcsolatban, hogy milyen konkrét lehetőségeid vannak, hova költözz tovább. Ugyanis, ha váratlanul gyorsan történik az értékesítés, akkor a vevő nem fog hónapokat várni arra, hogy mi megtaláljuk az új lakásod. Ez lenne tehát az a néhány lépés, melyet mindenképpen meg kell tenni még az eladás előtt, és maga az értékesítés folyamata csak ezt követően kezdődik. A gyakorlat azt mutatja, hogy sokaknak már az előbbiekbe beletörik a bicskája, pedig még csak ezután jönnek a telefonhívások, a komolytalan érdeklődők kiszűrése, a megtekintések időpontjának egyeztetése, az ingatlan személyes bemutatása, a tárgyalások, az áralkuk, végül a szerződéskötés, melynél nem árt, ha tisztában vagyunk az ingatlaneladás jogi hátterével. Nem véletlen, hogy sokak számára a legelső és egyetlen lépést egy szakember, egy jó ingatlanközvetítő kiválasztása jelenti, aki nem csak tanácsokat ad, hanem az ingatlaneladással járó munka túlnyomó többségét is leveszi a válladról, így feladatként a tulajdonos számára jóformán csak az adásvételi szerződés aláírása marad.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
57837 megtekintés
57837
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
20679 megtekintés
20679
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
16299 megtekintés
16299
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9199 megtekintés
9199
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9089 megtekintés
9089
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
8742 megtekintés
8742
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal