Lakásfelújítás eladás előtt? - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Lakásfelújítás eladás előtt?

Lakásfelújítás eladás előtt
2020.03.01. vasárnap
1245 megtekintés
1245

A lakáseladás előtt mindenképp érdemes elgondolkozni a felújításon is. A vásárlók általában kevésbé szeretik a felújítandó ingatlanokat, inkább a jó állapotú lakásokat keresik. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ingatlanról van szó, illetve, hogy milyen munkákat szeretnének elvégezni. Lakásfelújítás előtt alaposan át kell gondolni, hogy mit éri meg megcsinálni és mit nem. Ebben próbálunk meg segíteni Neked.

Nem mindegy hol van az eladó lakás, vagy ház

A felújított ingatlanok iránti kereslet Budapesten és a nagyvárosokban (pl. Győr, Debrecen, Pécs) a legnagyobb, azaz azokon a területeken, ahol alapvetően is nagyobb az ingatlan kínálat és a verseny a lakások eladásáért. Azokon a kisebb településeken, ahol nem túl jelentős az ingatlanmozgás, kevésbé éri meg beleugrani a felújítások elvégzésébe.

Ki a lakáseladás célcsoportja?

Az ingatlanpiacon legalább három, jól elkülöníthető lakásvásárló típust lehet elkülöníteni. Az eladást megelőzően érdemes végiggondolni, hogy közülük kinek szeretnéd leginkább eladni az ingatlant és az alapján belefogni a szükséges munkálatokba.

Az első lakást kereső fiatalok és a már gyerekes családosok csoportja általában kalkulálnak átalakítással, mert szeretnék a saját izlésükre alakítani az első saját lakásukat. Ebben az esetben nem nagyon éri meg nekiállni a felújításnak. Az olcsóbb, nem felújított lakást könnyebben el tudod adni nekik.

Másik csoportba azok tartoznak, akiknek a legfontosabb kritérium a minőség, és szeretnének kulcsrakész otthont a magukénak tudni. Ilyenek általában azok a középkorúak, akik kicsit már tehetősebbek. Ha ők a célcsoport, akkor érdemes minden olyan felújítást elvégezni, amitől modern és trendi lesz az ingatlan. Ilyen esetben már fontosabb, hogy teljes legyen a felújítás és nagyobb összegeket is érdemes rákölteni.

A harmadik csoportba azok tartoznak akik befektetési céllal szeretnének ingatlant venni. Ha ők a Te célcsoportod, akkor nagyobb összegű felújítást nem érdemes csinálni, de tisztasági festéssel vagy a kisebb javításokkal fel lehet dobni az ingatlant. Ez általában meg is térül a kicsit magasabb vételárban.

Lakásfelújítás előtt mindenképp kalkulálj

Mielőtt bármilyen felújítási munkálatba belevágnál, érdemes piackutatást végezni és készíteni egy átfogó kalkulációt a kiadások megtérüléséről. Meg kell nézni a hasonló adottságú eladó lakások árát és állapotát a környéken. Ki kell a lehető legpontosabban számolni azt is, hogy nagyobb felújítások mennyibe fognak kerülni, valamint azt is, hogy mennyivel tudsz többet kérni érte, ha a feladatokat elvégzed/elvégezteted. Ha például 20 millióért szeretnéd eladni a panellakásod és a kerületben a jó állapotú panellakások is annyiba kerülnek akkor nem biztos, hogy megéri egy 3 milliós felújítás, ha azzal a Te lakásod már 23 millióba kerülne, mert akkor hiába szép, ha az ára miatt nem versenyképes.

Mit érdemes felújítani és mit nem

Általánosságban nagyon nehéz megmondani, hogy mi az amit még érdemes felújítani és mi az amit nem. Nagyban függ attól, hogy melyik célcsoportnak szeretnéd eladni a lakást. Ha csak kis felújítást akarsz csinálni, akkor elég lehet egy tisztasági festés és apróbb, olcsó esztétikai javítások.

Nagyobb felújítások esetében mindenképp rendszerben kell gondolkozni és úgy kell megcsináltatni, mint ha nem is az eladás miatt újítanál fel. Amennyiben a villany-, vízvezeték vagy fűtési rendszer elavult, akkor ezek cseréjét és/vagy felújítását helyezd az első helyre.

Az ingatlanok értékesítésénél egyre fontosabb tényező az ingatlan energiahatékonysági besorolása. Ha az otthonod nincs szigetelve, és/vagy a nyílászárók régiek, akkor érdemes a sort ezzel folytatni. Sajnos a hőszigetelés és az ablakok cseréje elég nagy kosszal és kiadással jár, így alaposan érdemes megfontolni, hogy nekiállsz-e.

Panellakás felújítás nem annyira egyszerű, mivel a külső szigetelést nem lehet önállóan megoldani. Viszont az elavult ablakokat érdemes kicseréltetni. Panel fürdőszoba felújítás is bejöhet, mert sok elavult fürdős panellakás van.

Burkolatok és fürdőszoba felújítása szintén egy nagy kiadás. Ezt is alaposan gondold át. Ráadásul a fürdő az egyik legfontosabb helyiség az ingatlanok eladásakor, mivel sok vevő alaposan meg is nézi a fürdőt. A fürdő felújítása általában jelentős összegekbe kerül.

Ha burkolatot cseréltetsz és/vagy festetsz akkor arra figyelj, hogy a rikító, élénk színek és egyedi megoldások kevés embernek tetszenek és fordítva is elsülhet a felújítás. Maradj a fehér, tört fehér, pasztell színvilágnál.

A konyha felújításába csak akkor fogj bele, ha lehúzza az ingatlan összképét. Ez a legkevésbé megtérülő felújíás, de ha már minden szép a lakásban, akkor szinte elkerülhetetlen. A beépített bútor cseréje is elég nagy kiadás.

Összegzés

Általánosságban elmondható, hogy a sikeres eladásra az esély nagyobb, ha az ingatlan szép és jó állapotú, ugyanakkor az indokolatlan beruházásokat érdemes elkerülni. A jó állapotú, korszerű ingatlanok rendszerint gyorsabban és magasabb áron kelnek el. A lakásfelújítás a szakemberhiány miatt problémákba is ütközhet, úgyhogy ezzel is érdemes számolni. A lakások felújítása általában olcsóbb, mint a családi házak felújítása. Egy komplett családi ház felújítás akár még annyiba is kerülhet, mint egy új építése, ezért érdemes alaposan megfontolni.

A sikeres eladás következő lépése a felújítás után a jó ingatlan fotók készítése és figyelem felkeltő szöveg írása. A sikeres értékesítéshez szükséged van egy jó alaprajzra is.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
56804 megtekintés
56804
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
19949 megtekintés
19949
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
12090 megtekintés
12090
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
8042 megtekintés
8042
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
7467 megtekintés
7467
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Az ingatlanügynök merész fotóival letarolta az internetet
2021.11.07. vasárnap
7392 megtekintés
7392
Az utóbbi időben az ingatlanügynökök közül sokan egyre kreatívabbak. Van, aki videó bemutatókat készít, vagy 3d bejárást, hogy a potenciális vevőket minél jobban meg tudják fogni. David Ferrugio az egyik ingatlan hirdetésénél új szintre emelte a marketing stratégiát, amivel nem csak az Instagramot tarolta le, de még olyan hírportálok figyelmét is elnyerte, mint a New York Post és a TMZ.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal
süti beállítások