Fűtési rendszerek - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Fűtési rendszerek

Fűtési rendszerek
2022.09.25. vasárnap
833 megtekintés
833

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés az építkezés vagy felújítás előtt állók körében, hogy “milyen fűtési rendszert válasszak?”. A válasz korántsem olyan egyszerű hiszen a 2022-es év igencsak felkavarta fűtési rendszerek állóvizét. Az orosz-ukrán háború és a rezsicsökkentés csökkentése sok embert késztet arra, hogy újratervezze otthona fűtési rendszerét.

Magyarország és az Európai Unió politikai álláspontja nagyban befolyásolja a fosszilis tüzelőanyagok importját, ami vélhetően letaszítja a gázfűtést az eddigi trónjáról. A helyéért pedig olyan megbízható és fenntartható fűtési-hűtési rendszerek harcolnak, amelyek elektromos áram útján képesek hőenergiát előállítani. Mielőtt azonban lerántanánk a leplet a legjobb fűtési rendszerről, fontos pár szempontot megemlíteni a válasz megerősítéséhez.

Mit érdemes figyelembe venni a fűtési rendszer kiválasztásánál?

Multifunkcionalitás. Az első és egyben legfontosabb szempont – a költségek mellett - a rendszer multifunkcionalitása. Az egyre jobban érezhető felmelegedés miatt érdemes már nem csak fűtésben, hanem komplett megoldásban (hűtés, fűtés, szellőztetés) gondolkozni.

Egészségre gyakorolt hatás. Ezzel el is érkeztünk a következő fontos szemponthoz a fűtési és hűtési rendszerek egészségre gyakorolt hatásához. Például egy nem megfelelően karbantartott klíma elég sok egészségügyi problémát okozhat.

Ár és megtérülés. Harmadik pontban a költségekre fektetjük a hangsúlyt, ahol megkülönböztetünk beüzemelési költségeket és működtetési költségeket, azaz havi és évi kiadást, ezen kívül karbantartási költséget. Általánosságban elmondható, hogy a kedvezményes beszerelési költséget, később az éves karbantartásnál és a havi és éves számláknál fizeti meg a vásárló. Azonban a költséges beüzemelés sem feltétlen jelenti a havi költségek redukálását.

A megtérülés kiszámolására is érdemes időt szánni. Például egy meglévő családiház fűtés átalakításánál hiába lenne jó egy hőszivattyús rendszer, ha olyan sokba kerülne az átalakítás, hogy a megtérülése 20-30 év lenne. Ilyen esetben lehet, hogy a plusz hőszigetelés jobb megoldás.

Hőszigeteltség. Otthonunk mérete és energetikai besorolása ugyancsak egy fontos szempontnak számít, hiszen más-más fűtési rendszer ajánlható egy felújításnál, fűtéskorszerűsítésnél vagy egy új építésű ingatlan esetében. Egy meglévő ingatlan esetében az átalakítás lehetőségei is szűkülhetnek az ingatlan adottságai miatt.

Szabályozás. Utolsó pontként pedig kötelező megemlíteni az épületek energiaszükségletét befolyásoló szabályozást, miszerint legalább 25%-os részarányban megújuló energiaforrásból kell biztosítani az újonnan épülő ingatlan fűtését. Ennek megfelelően egy új építésű ház esetében az alábbi fűtési és hűtési rendszerek közül lehet választani:

  • gázfűtés + klíma + napelem
  • elektromos padlófűtés (hőtárolós vagy infra fűtőfóla) + klíma + napelem
  • elektromos kazán vizes padlófűtéssel + klíma + napelem
  • levegő-víz hőszivattyú + fancoil rendszer vagy mennyezeti hűtés + napelem
  • víz-víz hőszivattyú + fancoil rendszer vagy mennyezeti hűtés + napelem

Ingatlan felújítás esetén is érdemes a legújabb követelményeknek megfelelően elvégezni az átalakítást vagy korszerűsítést, ami az ingatlan esetleges eladásakor vélhetőleg bőségesen meg is fog térülni.

Hőszivattyús fűtési rendszerek

A hőszivattyú egy olyan gépezet, ami az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt von ki, azt pedig egy magasabb hőmérsékletű helyre szállítja, majd leadja az ottani környezetnek, így gazdálkodhatunk a hőenergiával.

Hőszivattyúk fajtái

Levegő-víz hőszivattyú. Ennél a változatnál a hűszivattyú a kinti levegőből vonja el a hőt, amit a házban keringtetett víznek ad át. A legjobban az alacsony fűtési hőmérsékletű rendszerekkel működik, ami a padlófűtés, a falfűtés, vagy mennyezetfűtés.

A levegő-víz hőszivattyú a legelterjedtebb változat a hőszivattyú fajták közül, mivel kicsi a helyigénye és a telepítési költsége a legalacsonyabb (cserében az üzemeltetése drágább).

Ingatlan fűtési rendszer korszerűsítésekor is ez az egyik legjobb opció, ha hőszivattyúban gondolkozol.

Víz-víz hőszivattyú. A víz-víz hőszivattyúk hasonló elven működnek, mint a levegő-víz hőszivattyúk, azonban itt a talajvízből nyerik ki a hőenergiát, majd azt lehűtve visszajuttatják azt a talajba, viszont a COP értékük jóval kedvezőbb, mint a levegő-víz hőszivattyúké. A víz-víz hőszivattyú működéséhez két kutat kell fúrni (ezért a telepítése elég drága), az egyik kútból kinyeri a rendszer a talajvizet, a másik kútba a lehűlt vizet juttatja vissza.

Talaj-víz hőszivattyú. A másnéven föld-víz hőszivattyú típusnak két fajtáját különböztetjük meg. Az egyik a talajkollektoros, a másik a talajszondás hőszivattyú. A talajkollektoros hőszivattyúnál kb. 1,5 méteres mélységben vízszintesen fektetik le a csöveket. A talajszondás hőszivattyúnál függőlegesen fúrnak le 50-150 méter mélységbe. Az üzemeltetése drágább, mint a víz-víz hőszivattyúnak.

Levegő-levegő hőszivattyú. A levegő-levegő hőszivattyút olyan helyen használják, ahol levegős fűtés van (ritkán alkalmazott változat). A kültéri levegős hőszivattyú közvetlenül a beltérbe áramló levegőt melegíti föl.

Hőszivattyús fűtés hátrányai

A különböző hőszivattyús fűtési rendszereknek eltérő hátrányai vannak, ezért szétbontva mutatjuk be.

A levegő-levegő hőszivattyú egyik hátránya a befújási zaj a másik pedig az, hogy sűrű karbantartást igényel (szűrők tisztítása évente 2-szer). Ráadásul több különálló rendszer is kell és a kondenzvíz elvezetésről is gondoskodni kell.

A levegő-víz hőszivattyúk hátránya, hogy a teljesítményét +7°C külső hőmérsékletre és +35°C-os előremenő fűtésvíz hőmérsékletre állapítják meg. Amennyiben a külső hőmérséklet visszaesik, vele párhuzamosan a hőszivattyú teljesítménye is csökken, így kiegészítő fűtésre lehet szükség a nagyon hideg napokon.

A víz-víz és a talaj-víz hűszivattyúk legnagyobb hátránya a magasabb bekerülési költség. A víz-víz hőszivattyúhoz vízügyi engedély is szükséges. A nagy talajmunkák miatt elsősorban új építésű házak, vagy teljes felújítás esetében jöhet szóba.

Mennyibe kerülnek az energiahatékony megoldások?

A legohome.hu összeszedte három népszerű fűtési és hűtési rendszer beüzemeltetéséhez, és működtetéséhez szükséges alap árazást, így a vásárló egy teljes képet kap az összes rendszerről, és maga döntheti el, hogy a fűtési és hűtési rendszerek kiválasztásánál melyik szempont milyen fontossággal bír. A számításoknál egy átlagos 100 négyzetméteres házzal számoltak a szakemberek.

gázfűtés + klíma + napelem

  • Bosch Condens 2500/3000 24 kW kondenzációs gázkazán
  • Vizes padlófűtés
  • 2,2 kW napelem (mely elegendő egy átlagos háztartás áramfogyasztásához)

Általánosságban elmondható, hogy éves szinten 1125 m3 gázfogyasztással tervezhetünk (egy DK-i tájolású háznál), a 2022.08.01. naptól életbelépő szabályozás szerint kb. 110-115.000Ft/év gázszámlát jelent (1 m3 gáz rezsicsökkentett ára: 99,949 Ft! 1729 m3 feletti éves fogyasztás felett, viszont 1 m3 gáz piaci ára: 747 Ft)

elektromos kazán vizes padlófűtéssel + klíma + napelem

  • Bosch Tronic Heat 3500 elektromos kazán
  • Vizes padlófűtés
  • 2,2 kW napelem

Az elektromos kazán működési elve, mérete és ára azonos a gázkazánnal, pár részletet leszámítva. Egyik és egyben legfontosabb különbség, hogy a szaldó elszámolásnak köszönhetően a működési költsége napelemmel nullázható és ugyanazt a jó komfort érzetet biztosítja a vizes padlófűtésnek hála, mint a gázfűtéses rendszer.

Hátránya, hogy többet fogyaszt, mint az elektromos padlófűtés vagy a gázfűtés békeidőkben. Kivitelezési költsége ugyan alacsonyabb, mint a gázkazánnal szerelt rendszernek, hiszen nem kell turbó kémény, illetve nincs szükség gáztervre, azonban ezt az összeget rögtön el is bukjuk a nagyobb áramigény miatti hálózatbővítéssel.

Ezen kívül egy 2,2 kW napelem nem lesz elég hozzá, ugyanis legalább 7 kW-nak megfelelő napelem szükséges ahhoz, hogy megfeleljünk vele a 2024.06.30.-tól életbe lépő energetikai előírásoknak.

levegő-víz hőszivattyú + fancoil rendszer vagy mennyezeti hűtés + napelem

  • Bosch 6000 levegő-víz hőszivattyú
  • Vizes padlófűtés
  • 4kW napelem

A “H-tarifa” elszámolással éves szinten a 2022.08.01. naptól életbe lépő szabályozás szerint kb. 160-165.000Ft áramszámlával tervezhetünk ami kb 4400 kW/éves fogyasztást jelent.

Érdemes megemlíteni, hogy a hőszivattyú 1 kWh elektromos energiával 4 kWh hőt biztosít. Azt is mondhatjuk, hogy a fűtési hő ¼ elektromos és ¾ környezeti energiából áll. Tehát sokkal kevesebb napelem szükséges ahhoz, hogy nullázni tudjuk az áramszámlánkat.

Amennyiben a hőszivattyú mellé mennyezeti hűtést is választunk, akkor a ház hűtési költsége további 700kW/év lehet, ami 70,1 Ft/kW-al számolva durván 50.000 Ft/év kiadást jelent. Ahhoz pedig, hogy nullázni tudjuk a működtetési költségeinket már 4kW napelemre lesz szükségünk.

A 2022-es év előtt a gázfűtés annyira olcsó volt, főleg a kondenzációs gázkazánok elterjedésével, és olyan jó hatásfokkal üzemeltek, hogy semmilyen egyéb alternatív fűtéssel nem érte meg helyettesíteni.

Az utóbbi pár hónapban azonban olyan pánik lett úrrá Európán, hogy kénytelenek voltunk más, eddig kevésbé népszerű megoldásokat is figyelembe venni. Ezzel el is érkeztünk az elektromos fűtési rendszerhez, ami a legjobb alternatívának tűnt, azonban itt ismét szembesülnünk kellett egy újabb problémával.

Ingatlan felújításakor

Egy jól szigetelt családi ház esetében, ahol már van jó minőségű kondenzációs gázkazános fűtési rendszer, ott nem feltétlenül érdemes hőszivattyús, vagy elektromos kazánra átállni.

Ebben az esetben lehet, hogy jobban megéri hűtő-fűtő klímákat felrakatni, különösen, ha a házon napelem rendszer is üzemel, vagy kialakításra kerül. klíma választásakor érdemes mindenképp inverteres klímákat választani, amik fűtésre jobban ki vannak hegyezve.

Mit ajánlanak a szakemberek?

A fentebb említett szempontokat figyelembe véve a legohome.hu szakemberei választása az elektromos kazánra esett vizes padlófűtéssel kombinálva, amelynek sok pozitívuma mellett az egyik legfontosabb, hogy a vizes alapú rendszerek könnyedén átalakíthatóak hőszivattyús üzemre. Amennyiben pedig pénztárcánk engedi, a jövőre tekintve a legcélszerűbb választás a hőszivattyú, mennyezeti hűtéssel. Ugyan az utóbbinál meg kell említeni, hogy ez a technológia még újnak számít Magyarországon, de élettani szempontból sokkal jobb megoldásnak bizonyul.

Energiatakarékos ingatlanok keresése

2022 szeptember elejétől a megveszLAK.hu-n a sok speciális keresési lehetőség közé bekerült az energiatakarékos házak keresési lehetősége is. A linken elérhető oldal a maximum BB besorolású házakat és lakásokat listázza.

Ha alternatívaként egy könnyűszerkezetes ház is szóba jöhet, aminek nagyon jó a hőszigetelése, akkor olvasd el a könnyűszerkezetes házakról szóló cikket. Ha pedig úgy döntenél, hogy inkább melegebb tájakon keresnél új otthont, akkor nézz körül a külföldi ingatlanok között.

Ha az új lakás vásárlása előtt el kell add az otthonod, akkor érdemes elolvasnod a 10 teendőt az ingatlan eladása előtt cikket is. Az ingatlan eladásban segít a Mire érdemes figyelni ingatlan vásárláskor cikk és a megveszLAK-on az ingatlan vásárlás költségeiről is olvashatsz.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58163 megtekintés
58163
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21485 megtekintés
21485
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17640 megtekintés
17640
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9621 megtekintés
9621
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9532 megtekintés
9532
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9496 megtekintés
9496
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal