Negyedik hónapja csökkennek a lakás árak Pécsen - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

Negyedik hónapja csökkennek a lakás árak Pécsen

Negyedik hónapja csökkennek a lakás árak Pécsen
2023.08.12. szombat
837 megtekintés
837

Pécs, a Dél-Dunántúl egyik legnagyobb és legjelentősebb városa, hosszú időn keresztül stabil, élénk és folyamatosan dráguló ingatlanpiaccal büszkélkedhetett. Azonban az utóbbi időben észlelhető változások azt mutatják, hogy a város ingatlanpiaca kezd átrendeződni, ugyanis a lakásárak csökkenésének trendje már negyedik hónapja tart. Ez a helyzet számos kérdést vet fel az ingatlanpiac szereplői és a lakosság körében egyaránt.

A lakásárak csökkenését több tényező is befolyásolja. Az egyik legfontosabb tényező a kereslet és kínálat egyensúlya. Az elmúlt években az új építésű lakások iránti kereslet folyamatosan nagy volt, amely a város növekvő népességével és a fiatalok, diákok érkezésével és a családtámogatásokkal is összefügg. Ennek eredményeként több ingatlanfejlesztő cég is új projektekbe kezdett Pécsen, ami még hozzájárult az ingatlanárak emelkedéséhez.

Azonban az utóbbi hónapokban a kereslet nagyon visszafogott volt, és a kínálat továbbra is növekszik. A magas hitelkamatok miatt sokan még mindig óvatosak a lakáspiacon, azaz tartózkodnak a vásárlástól. Az eladásra váró lakóingatlan-hirdetések száma közel 30%-al nőtt, miközben a kereslet majdnem a felére csökkent.

A lakásárak csökkenése természetesen kihívásokat teremt az ingatlanpiac szereplőinek. Az eladóknak és ingatlanfejlesztőknek kreatív megoldásokat kell találniuk, hogy vonzóbbá tegyék ajánlataikat és versenyképesek maradjanak a piacon. Az eladásra kényszerülőknek pedig sokkal nagyobb mértékű alkuval kell szembenézniük. Az árak visszaesése azonban a vevők számára is lehetőségeket teremthet, hogy kedvezőbb áron juthassanak hozzá Pécs eladó lakásaihoz.

Pécsi lakások átlagos négyzetméterára

Aki Pécsen keresett eladó lakást az utóbbi egy évben az azt tapasztalhatta, hogy 2022-őszétől az eladó lakások átlagára némi szórással stagnálást mutatott, ami tovább folytatódott 2023 januárjában is.

Pécsi lakások átlagos négyzetméterára 2022 augusztus-2023 július

2023 februárjában annak ellenére, hogy már jelentős kereslet csökkenés volt látható, hirtelen megugrott a lakások átlagára és ez az emelkedés márciusban is kitartott. Áprilistól kezdve viszont folyamatos átlagár csökkenés volt tapasztalható.

Pécsi házak átlagos négyzetméterára

A használt pécsi házak átlagos négyzetméterára nem mutat olyan egyértelmű csökkenést, mint a lakások négyzetméterára. 2022 őszén is folyamatosan emelkedett a házak átlagára egészen 2023 februárjáig.

Pécsi házak átlagos négyzetméterára 2022 augusztus-2023 július

2023 márciustól viszont enyhe átlagár csökkenés volt a jellemző. Májusban és júliusban látható egy kis felpattanás, de ezek csak egy-egy hónapig éreztették csak a hatásukat, ami leginkább arra volt csak jó, hogy ne legyen olyan erőteljes a csökkenés, mint ami a lakásoknál volt látható.

Eladnád az ingatlanod?

Ha nem csak keresel ingatlant, hanem szeretnéd eladni az ingatlanod, akkor érdemes elolvasnod hogy milyen teendőid vannak ingatlan eladás előtt. Ha szeretnél komolyabban is nekifogni a témának, akkor érdemes megismerkedned a home staging fogalmával, valamint olvasni az ingatlanfotózásról. Magánszemélyként a megveszLAK-on ingyenesen feladhatod az ingatlan hirdetésed akár 20 fotóval.

Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58602 megtekintés
58602
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
22097 megtekintés
22097
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
19849 megtekintés
19849
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Szilikát tégla
2023.08.21. hétfő
11847 megtekintés
11847
Az építőipar folyamatosan keresi az új és fejlett építőanyagokat, amelyek kombinálják az erőt, a könnyűséget és az energiahatékonyságot. Tényleg veszélyes a szilikát tégla? Mi a különbség a gázszilikát és a gázbeton között? Meg szabad venni szilikátból épült házat? Ezekre és sok más hasonló kérdésre kaphatsz választ ebből a cikkből.
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
10974 megtekintés
10974
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
15 éve nem talál gazdára Kádár egykori sofőrjének kastélya
2021.05.25. kedd
10149 megtekintés
10149
A csömöri Bócsi kastélyt 2,5 milliárdtól kezdve 43 milliós árig próbálták értékesíteni, de még mindig nem talált gazdára. Jelenleg megint 900 millióért árulják a 21 szobás, repülőgép hangárral és leszállópályával is rendelkező hányattatott sorsú kastélyt.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal