86 millióért eladó az utolsó magyar polihisztor tornyos kis kastélya - megveszLAK.hu
ELADÓ INGATLANOK
KIADÓ INGATLANOK
CSERE INGATLANOK
KÜLFÖLDI INGATLANOK
RÉSZLETES KERESÉS
INGATLAN HÍREK
HIRDETÉS FELADÁS
BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ

86 millióért eladó az utolsó magyar polihisztor tornyos kis kastélya

az utolsó magyar polihisztor tornyos kis kastélya
2021.09.29. szerda
1059 megtekintés
1059

Egy újabb különleges ingatlanra bukkantunk a megveszLAK.hu ingatlanjai között. A kastély Szolnoktól 40km-re, Örményesen található. Ebben a „tornyos kis kastélyban” született és élt 47 éven keresztül Dr. Bíró Zoltán földbirtokos, író és grafikus, az utolsó magyar polihisztor. A hely különlegességét Bíró Zoltán így foglalta össze "...mindenütt lehet élni, aludni, alkotni, de nem olyan szépen, jól és termékenyen, mint Magyar Hazámban, az örményesi kis toronyban, úgy sehol".

Dr. Bíró Zoltán

Biró Zoltán 1898. szeptember 1-én született Szolnokon. Az elemi iskolát Örményesen végezte, majd a szolnoki Verseghy Gimnáziumba járt. Még csak hatodik osztályba járt, amikor a magyar királyi szabadalmi hivatal elfogadta „csuklós kapcsolás” című találmányát. 1923-ban jogi, 1925-ben államtudományi doktorátust szerzett. Művészeti tanulmányokat folytatott Szolnokon, Budapesten és Salzburgban.

Az 1935. évi életrajzi adattárban földbirtokosként írnak róla: „1928-ban vette kezelésbe 288 holdas öröklött birtokát, gazdasági épületei a legmodernebbül vannak berendezve, csatornázással, vízvezetékkel, villanyvilágítással. Yorkshirei sertései országszerte híresek és keresettek. Különlegessége, hogy 20 holdon napraforgót termel, ezt külföldre szállítja”.

1929-ben jelent meg rengeteg saját készítésű rajzot és fotót tartalmazó könyve az Amerika. Magyarok a modern csodák világában című könyve, aminek sikerességét mutatja, hogy jelenleg is hozzá lehet jutni.

1934 októberétől 1938 februárjáig a Tiszamenti Szemle című folyóirat főmunkatársa volt. 1935-ben jelent meg a „Fények és árnyak” című regénye. 1944-ben került nyomdába „Tűnő Európa” című útleírása.

1945-ben elhagyta Magyarországot és az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. Az 1960-as években visszatért Európába. 1967-ben a burgenlandi Pinkafőre költözött, és Felsőőrön (Trianon óta Oberwart) hunyt el 1979. augusztus 23-án.

Tornyos kis kastély

A szecessziós stílusú kastély a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Örményesen áll. Örményes 1950-ig Fegyvernek külterülete volt. A közel ezer lakost számláló község a megye középső, tiszántúli részén fekszik, Szolnoktól 38 kilométerre, keletre.

A tornyos kastély eredetileg egy egyszintes kúria volt. A téglalap alapú főépület egyik végén a nevét adó torony állt, míg a másik végén (vélhetőleg) télikertet alakítottak ki.

eredetileg egyszintes kastély

Az épület főszárnyára az 1920-as években egy emeletet építettek. Ekkor nyerte el a kastély a ma is látható végleges formáját.

a kastély ráépítés után

A II. világháború után gépállomássá alakították, majd 1968-ban az Április 4. Gépgyár vásárolta meg a birtokot, és a kastélyban irodákat alakítottak ki.

Az erősen leromlott állapotú kastély a rendszerváltás után magántulajdonba került. Az új (jelenlegi) tulajdonosok Mészáros János építész tervei alapján 2004-ben kezdték meg a felújítási munkákat.

A munkálatok befejezése a leendő tulajdonosokra vár. Sok felújítási munkát már meg tudtak csinálni. Falátvágásos technológiával utólagos vízszigetelést kaptak a falak. A hirdetés képein ezért látszik az egy méter magasságig levert vakolat.

a kastély belülről 2021-ben

Teljesen új tető és homlokzati vakolat készült, valamint a két külső emeleti terasz kovácsoltvas korlátait egy díszműkovács restaurálta. Az új fa nyílászárókat legyártották, de beépítésre várnak.

A 3046 négyzetméteres telken álló 298 négyzetméteres kastélyban összesen 7 szoba található. A megközelítése kiváló. A hamarosan épülő M4-es úttól csupán 1km-re található és jó állapotú aszfaltozott magánút vezet a birtokhoz. Az ingatlanért csupán 86 millió forintot kérnek.

A hirdetést itt lehet megnézni: a kastély hirdetése

Rengeteg izgalmas ingatlan

Ha szereted az ilyen kastélyokat, akkor. itt van például a még mindig eladó Magyar Versailles, vagy ez a gyönyörűen felújított Esterházy vadászkastély, vagy a Liszkay borkúria, vagy a Magyarország egyik leghíresebb pezsgőgyára.

A celebek szuper ingatlanjai rendszeresen feltűnnek az ingatlanpiacon. Ott van pl. Madonna elképesztő kúriája, vagy Travolta 20 szobás rezidenciája amit 5 millió dollárért árul, vagy Britney Spears hírhedt kastélya ami 6,1 millió dollárért kelt el újra, vagy Kevin James új óceánparti kúriája, vagy Stallone új kúriája amit megvett, de az a 110 milliós kúria se kutya, amit Stallone árul, vagy Robin Williams háza, vagy Matt Damon 21 milliós zen-kúriája.

Ha szereted az egyedi ingatlanokat, akkor tuti tetszeni fog ez a szuper, egyedi festésű földalatti ház, vagy ez a házzá alakított rakétasiló, vagy az Avalon Szelleme is, amiben vízesés és még búváralagutak is vannak.

Ha esetleg Te is keresel új családi fészket, akkor nézd meg az eladó házakat, vagy az eladó lakásokat a megveszLAK-on. Természetesen eladó nyaralókat és eladó telkeket is találsz, ha éppen arra van szükséged. Ha pedig eladásban is gondolkozol akkor magánszemélyként ingyenesen feladhatod az ingatlan hirdetésed akár 20 fotóval.



Eladnád az ingatlanod?
A megveszLAK.hu portálon (havi közel félmillió látogató) magánszemélyeknek 1db ingatlan hirdetés ingyen feladható. A hirdetés feladáshoz csak regisztráció szükséges. Maximum 20 darab képet tölthetsz fel egy hirdetéshez ingyenesen.

Legnézettebb blogcikkek:

Nézd meg Cristiano Ronaldo első szaúdi otthonát
2023.01.08. vasárnap
58206 megtekintés
58206
Pár napja jelentették be, hogy a Manchester Unitedtől elküldött Cristiano Ronaldo a Közel-Keleten, a szaúd-arábiai Al-Nassr csapatában folytatja pályafutását. A portugál válogatott klasszisa évi 177 millió fontot fog keresni és 2,5 évre szerződött le. A dailymail megszerezte az első lakásának a képeit.
Végre elkelt Magyarország tavalyi 2. leggazdagabb emberének kastélya
2021.09.02. csütörtök
21547 megtekintés
21547
Gattyán György a Docler cégcsoport tulajdonosa 3,5 éve próbálja értékesíteni a Beverly Hills-i kastélyát és most végre, ha jelentősen nyomottabb áron is, de vevőre talált. Gattyán György 2020-ban még a 2. leggazdagabb volt 280 milliárd forintos vagyonával, de idén már a 8. helyre csúszott vissza 245,6 milliárdos vagyonával. Ez az eladás most újra feljebb röpítheti a listán.
7 szuper tipp figyelemfelkeltő ingatlanhirdetés szöveg íráshoz
2020.02.16. vasárnap
17876 megtekintés
17876
Szeretnéd mielőbb eladni az ingatlanod? A sikeres értékesítés egyik fontos eleme a jól megírt ingatlanhirdetési szöveg, hogy a nézelődők figyelmét fel tudd kelteni.Persze ez nem annyira könnyű feladat, de azért nem kell írói vénával rendelkezni hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy elég pár szóban jellemezni az ingatlant, ami a méretre, árra és elhelyezkedésre vonatkozik és már dőlni is fognak a vevő j...
Mobilház, konténerház, könnyűszerkezetes ház, készház, rönkház, 3D nyomtatott ház
2021.10.26. kedd
9773 megtekintés
9773
Szerte a világban mindenhol hódítanak az egyszerűbben és gyorsabban felépíthető ingatlan megoldások, melyek rendszerint gazdaságosabb megoldást jelentenek az otthon kialakítására. A hagyományos tégla építési mód mellett egyre több technológiából választhatnak az ingatlanra vágyók. Ebből a cikkből megtudhatod a legfontosabb infókat a hagyományos téglaépítéstől eltérő technológiával épített házakról...
Még mindig eladó a Magyar Versailles. Ennyi az ára most
2021.05.02. vasárnap
9603 megtekintés
9603
Évek óta keresi az új tulajdonosát a Magyar Versailles-ként emlegetett Prónay-Patay kastély, de egyelőre még mindig sikertelenül, pedig nagyon jó helyen van és szuper az állapota is. Ráadásul a többi eladó kastéllyal ellentétben ennek a kastélynak minden része megnézhető.
Még mindig eladó a Liszkay borkúria. Ennyiért veheted most meg
2021.04.04. vasárnap
9540 megtekintés
9540
Már 2018 év végén felröppentek a hírek, hogy Liszkay Mihály borbirtoka eladósorba került. Annak idején kereken 5 millió eurót kóstált a birtok, ami akkoriban 1,6 milliárd forintnak felelt meg. Az azóta eltelt idő sem volt elég ahhoz, hogy vevőre találjon a birtok. Azt gondolná az ember, hogy ideje változtatni ilyenkor az áron. Így is történt, de nem egészen úgy, ahogy sokan gondolják.
© megveszLAK.hu - Az egyszerűen jó ingatlan hirdetési oldal